El Pont del Diable es queda sense gestió: «No hi ha seguretat ni resposta de l'administració»

L'empresa ha renunciat a l'any de concessió que tenia i espera tancar una sortida endreçada amb l'Ajuntament de Tarragona

Limonium ha renunciat a la concessió per la gestió del Pont del Diable de Tarragona.
Limonium ha renunciat a la concessió per la gestió del Pont del Diable de Tarragona. | Eloi Tost/ACN
26 de març del 2023
El Parc Ecohistòric del Pont del Diable, que inclou una finca de 32 hectàrees i l'Aqüeducte de les Ferreres, s'ha quedat sense gestió. Limonium, l'empresa concessionària, ha decidit renunciar a l'any que encara estava pendent i fa setmanes que ho va comunicar a l'Ajuntament de Tarragona. Concretament, va ser el passat 9 de gener, en una reunió amb representants del govern municipal.

En aquest sentit, Sebastiano Alba ha explicat que el robatori que van patir a final del mes de desembre passat, que els va deixar sense llum a la Casa del Guarda, va ser la gota que va fer vessar el got. Alba ha explicat que han decidit renunciar a la concessió perquè "no s'han complert els objectius, no tant per part nostra".

"No hi ha senyalització, no hi ha seguretat, hi ha problemes amb l'aparcament i no hi ha resposta de l'administració", ha dit Alba. En aquest sentit, ha comentat que falta una figura que coordini tots els actors municipals que estan implicats en la finca del Pont del Diable.

També ha lamentat que "la Conselleria de Patrimoni hagi estat una figura absent" i que "el gerent del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona no ens hagi rebut, tot i haver-ho demanat".
 

"Esperava una mica més de suport"

Sebastiano Alba ha afegit que a tot això s'hi ha sumat l'impacte econòmic en els comptes de l'empresa, especialment en el tema dels robatoris, ja que l'assegurança va deixar de fer-se càrrec dels desperfectes provocats de manera recurrent. L'incivisme i el vandalisme ha estat un dels factors més rellevants en la decisió, amb robatoris, trencadisses o pintades al monument.

En aquest sentit, el responsable de l'empresa Limonium ha dit que "hem començat a reivindicar aquesta part del patrimoni de la ciutat, hem iniciat un camí, tot i que som conscients que hi ha aspectes a millorar".

Així mateix, ha mostrat "orgull" per la feina que han fet durant una dècada —la concessió es va atorgar l'any 2013— i ha lamentat "que esperava una mica més de suport i que es bolquessin en el Pont del Diable".
 

Volen tancar "una sortida endreçada"

Sebastiano Alba ha reivindicat les accions que han fet, com la neteja de l'espai, dels boscos per evitar incendis, l'oferta de servei de bar, així com activitats culturals, com concerts, les 'Nits de lluna plena' o activitats escolars. Així mateix, també ha recordat la lluita per aconseguir millorar la seguretat de la parada d'autobús.

Ara, després de la renúncia de Limonium, que està esperant una resposta de l'Ajuntament per tancar "una sortida endreçada", tot això ha quedat aturat. Qui ha de moure fitxa és el consistori, per decidir quina decisió prendrà sobre la gestió del Parc Ecohistòric i del Pont del Diabe, una de les joies de la corona del patrimoni de la ciutat.