Una de les «patates calentes» del govern de l'Ajuntament de Reus és el projecte de transformació urbanística de la zona del Mas Iglesias, amb el trasllat i la construcció d'una nova estació d'autobusos, entre d'altres. Després de la presentació oficial del projecte, va néixer una plataforma al barri que es mostrava contrària a les reformes previstes, posant èmfasi en la pèrdua d'espai verd a causa de les noves infraestructures, un extrem que des del govern municipal han desmentit en diverses ocasions. Així i tot, l'oposició també s'ha decidit pujar al carro de crítiques i, especialment Junts per Reus, també ha decidit mostrar la seva disconformitat presentant una moció en el pròxim ple municipal previst pel 20 de setembre.
Davant l'escalada de les protestes veïnals i el to que estava agafant el tema, l'alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, va decidir engegar una ronda de trobades amb associacions veïnals per debatre la transformació urbanística, econòmica i social de la zona sud de la ciutat i intentar destriar el gra de la palla així com destensar els ànims.
No es perdrà espai verd amb el projecte
En aquest sentit, el dilluns 16 de setembre, l'alcaldessa Sandra Guaita va realitzar una segona ronda de contactes en què va subratllar que un dels objectius principals del govern municipal és donar vida i activitat als barris del sud, un projecte que considera vital per al futur de Reus. Va destacar la voluntat del seu equip de col·locar els veïns al centre de totes les polítiques i, per això, va anunciar una tercera ronda de reunions per continuar compartint les novetats i escoltant les inquietuds de la ciutadania, especialment en relació amb la futura estació d'autobusos, el projecte de la qual ja ha estat presentat com a avantprojecte.
Guaita va voler fer èmfasi en la importància de la transparència i la participació ciutadana, advertint contra la desinformació i els rumors que poden sorgir en relació amb aquests projectes. Va desmentir algunes preocupacions, com la pèrdua d'espais verds, subratllant que l'actual govern municipal aposta decididament per la renaturalització de la ciutat. Va recordar que el projecte RENATUReus, finançat amb fons europeus, preveu una inversió de més de 4 milions d'euros per incrementar les zones verdes, millorar la biodiversitat i crear més refugis climàtics a Reus. L'alcaldessa va expressar la seva satisfacció per l'interès mostrat pels veïns en aquests projectes i va anunciar que pròximament es reunirà amb la Federació d'Associacions de Veïns de Reus (FAVR) per continuar treballant plegats.
En relació amb la nova estació d'autobusos, Guaita va destacar que algunes de les propostes sorgides en les reunions amb els veïns ja s'estan valorant per incorporar-les al projecte. Va reafirmar el compromís del govern amb l'escolta activa i la voluntat de treballar en positiu, assegurant que s'atendran les preocupacions dels ciutadans i es buscaran consensos per millorar la qualitat de vida dels barris del sud.
La plataforma del Mas Iglesias demana 'cita oficial' amb l'alcaldessa
D'altra banda, la Plataforma en Defensa del Parc de Mas Iglesias ha sol·licitat una reunió formal amb l'alcaldessa per discutir el projecte de transformació de la zona, impulsat conjuntament amb la Generalitat. Aquesta plataforma veïnal vol assegurar que es respectin els espais verds i que la transformació urbanística vagi acompanyada de la protecció mediambiental. L'alcaldessa ha reiterat el seu compromís d'escoltar totes les parts implicades i buscar solucions que beneficiïn el conjunt de la ciutat.
De moment encara no hi ha data marcada al calendari per aquesta reunió, però fonts municipals asseguren que tindrà lloc aviat.
El projecte per a la zona sud de Reus
Les reunions, centrades en barris com el Carrilet, Mas Iglesias i el Barri Fortuny, han tingut com a objectiu donar a conèixer els projectes previstos per revitalitzar aquestes àrees i recollir les opinions dels veïns. Els plans que s'han exposat inclouen diverses actuacions clau, com la renovació del Mercat del Carrilet, la construcció d'un nou edifici d'habitatges de lloguer social i d'equipaments públics, la pacificació del trànsit a l'avinguda del President Macià, i la conversió en zona de vianants del carrer de l'Escultor Rocamora.
A més, es preveu la prolongació del parc de Mas Iglesias fins als espais oberts del Carrilet, la rehabilitació d'una desena de blocs d'habitatges al Barri Fortuny, i la creació del futur Eix Astorga, que ha de connectar diversos barris amb el centre de la ciutat.