Teresa Pallarès veu l'àrea metropolitana com el principal objectiu del pròxim mandat

En una conferència amb un marcat to reusenc ha reivindicat les potencialitats de la ciutat

La futura alcaldable de Junts per Reus ha pronunciat una conferència de ciutat aquest dimarts
La futura alcaldable de Junts per Reus ha pronunciat una conferència de ciutat aquest dimarts | Jordi Olària Gras
28 de febrer del 2023
Actualitzat a les 20:54h
El Centre d'Amics de Reus ha acollit la primera conferència preelectoral de Teresa Pallarès, futura alcaldable de Junts per Reus. L'actual regidora d'Economia i Coneixement i d'Habitatge ha titulat la seva exposició L'olor del futur de la ciutat. Ha començat explicant què volia transmetre amb aquest títol.

Ha reivindicat el potencial que tenen les olors a l'hora d'evocar records, començant per vivències de la seva infantesa, quan des de Marçà (on va néixer), venia a Reus. S'ha valgut de textos i versos de Xavier Amorós, Gabriel Ferrater i Joan Puig i Ferreter durant l'inici de la seva intervenció per explicar els principals atractius de Reus. Entre el públic l'han acompanyat membres de l'actual grup municipal, començant per l'alcalde.

També s'hi ha pogut veure Jordi Cervera, que ara fa uns dies va donar-se de baixa d'Ara Reus. Pallarès considera que Reus fa olor de moltes coses, de totes aquelles que l'han fet referència i que ho han de continuar sent, segons ha dit. "Som capital, no ho reivindiquem, ho exercim", ha sentenciat, referenciant sense dir-ho el cartell preelectoral presentat la setmana passada.

S'ha referit a l'olor de les botigues, de la Festa Major o de la tecnologia per enumerar alguns dels sectors que considera prioritaris. Ha reivindicat l'existència del Tecnoparc i el potencial que tindrà quan s'hagin construit infraestructures com l'estació de Bellissens o la Intermodal. També com a seu del Hub Foodtech & Nutrition, un projecte publicoprivat vinculat als fons europeus que ha de convertir la zona en un pol estratègic per a empreses dels sectors tecnològic i de la nutrició.

De fet, ha anunciat, abans que s'hagi fet públic, que ja compta amb una trentena d'empreses adherides que, juntes, sumen mil milions d'euros de facturació. Es va presentar el mes de febrer de l'any passat, i aquesta setmana, segons ha anunciat, se n'han d'explicar novetats. Durant la conferència no ha entrat en promeses electorals, una carpeta que ha afirmat que deixava per a quan hagués presentat l'equip que l'acompanyarà a la llista i el programa electoral.
 

L'àrea metropolitana, objectiu del pròxim mandat

Sí que ha entomat, per això, un compromís, el de ser només alcaldessa si aconsegueix convertir-s'hi arran de les eleccions del 28 de maig. Segons ha plantejat, no compaginarà el càrrec amb cap altra designació. Pallarès ha centrat la xerrada en l'àmbit econòmic i, específicament, del Tecnoparc, que són els que ha dirigit des del govern de Reus aquest mandat.

Considera que és una de les capitalitats que ja exerceix Reus, i assegura que quan Junts per Reus presenti el programa, abordarà també altres àmbits. Així ho ha afirmat davant dels mitjans de comunicació quan ha acabat la conferència. "Podem mirar el futur amb molt d'optimisme", ha sentenciat.

Més enllà de la ciutat de Reus, sí que ha volgut remarcar molt el salt que es pot fer els pròxims quatre anys en matèria d'àrea metropolitana. Pallarès creu que "aviat es posaran els fonaments jurídics per tirar endavant aquesta feina". Tal com ho planteja, "s'ha de constituir un marc jurídic que doni peu a una cogovernança", un pas en el qual també s'hi haurà d'implicat la Generalitat.

"Hem de definir els lideratges, què aporta cadascú; ja hi ha bases assentades, hi ha molta feina feta", ha afirmat. A partir d'aquí, considera que les ciutats més grans d'aquesta àrea metropolitana s'han de definir "les prioritats i les potencialitats de cadascú". I caldrà sumar-hi, també, el sector privat a través de les empreses, segons ho planteja.

Una fita que ha de servir per posar la regió en un nivell de competitivitat d'àmbit europeu. "No som segona àrea de res ni de ningú, volem reivindicar de manera unànime unes infraestructures que ens han de fer competitius a escala europea", ha sentenciat. Un paquet on Pallarès inclou l'estació de Bellissens i la Intermodal, però també el tramvia i els projectes energètics.