L'últim ple del curs polític a l'Ajuntament de Reus concedeix tres mencions honorífiques

El consistori ha reconegut la tasca del Dr. Jordi Salas Salvadó, el mig segle de trajectòria del Club Esportiu Costa Daurada i els 75 anys de l'Agrupació d'associacions de la Setmana Santa de Reus

Publicat el 25 de juliol de 2025 a les 10:45

L'Ajuntament de Reus tanca el curs polític 2024-2025 amb el ple ordinari d'aquest divendres 25 de juliol, en què el consistori ha aprovat concedir tres mencions honorífiques municipals. La primera d'aquestes distingirà la tasca rellevant en el món de la ciència i la medicina del Dr. Jordi Salas Salvadó, catedràtic de Nutrició i director de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i investigador acadèmic per la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (CREA).

Al mateix temps que és docent i investigador en la URV des de l’any 1988, és un referent internacional en l’àmbit dels patrons dietètics en l’obesitat, diabetis, síndrome metabòlic i malalties cardiovasculars. Actualment, és director de la Unitat de Nutrició del Servei de Medicina Interna a l’Hospital Sant Joan de Reus, investigador principal del CIBERobn Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició de l'Institut de Salut Carlos III i director del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans. 

  • Imatge d'arxiu del doctor i investigador Jordi Salas.

En segon lloc, l'Ajuntament lliurarà la menció el pròxim mes de setembre al Club Esportiu Costa Daurada, un reconeixement especial enguany que celebra el seu 50è aniversari. Se li concedeix el mèrit en reconeixement de la seva trajectòria esportiva, social i d’inclusió de persones amb dificultats funcionals, mitjançant la pràctica esportiva, bàsicament amb l’especialització del bàsquet adaptat.

I la tercera menció honorífica reconeixerà la trajectòria associativa, cultural i religiosa, que acaba d'arribar als 75 anys, de l'Agrupació d'Associacions de la Setmana Santa de Reus. L'Ajuntament atorga la distinció a una entitat que és un element clau en la preservació de les tradicions. La funció de l'entitat, que acull sota el seu paraigua disset confraries i dinou passos, per preservar el patrimoni local ha sigut indispensable perquè la festivitat religiosa llueixi anualment. A més, l'Agrupació completarà el seu any d'aniversari, el 2026, amb l'organització de l'XIè Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya.

  • Medalles identificatives de totes les confraries que formen part de l'Agrupació.

S'aprova la nova ordenança reguladora de residus i neteja

En la mateixa sessió plenària, l'Ajuntament de Reus ha aprovat inicialment l'ordenança reguladora de la recollida, transport i prevenció de residus, del servei de neteja viària i espais privats, amb els 19 vots a favor dels membres de govern, la CUP, Vox i el regidor no adscrit José Ruiz. El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Daniel Rubio, ha detallat que prèviament no existia cap ordenança municipal per regular la gestió i generació de residus a la ciutat, es depenia de normatives estatals, i ara també s'actualitzarà la que regulava la neteja d'espais públics i privats, que era vigent encara la del 1984.

Especialment, es posarà èmfasi en la gestió dels impactes adversos dels propis residus i, encara que Rubio ha qualificat l'ordenança de "complexa", espera que "la ciutadania se la faci seva i funcioni bé", ja que és una oportunitat per als ens locals que va obtenir les competències per a regular-ho amb la Llei 7/2022 de 8 d’abril, de residus i sòls contaminants per a una economia circular. Aquesta estableix un marc normatiu per assolir els objectius de reducció de residus, impulsar accions de reutilització, una correcta valoració dels residus, augmentar el percentatge de recollida selectiva, reduir els impropis i millorar la qualitat de la neteja.

  • Imatge d'arxiu de la deixalleria mòbil de Reus.

En aquest sentit, el regidor de l'àrea ha posat en valor els primers resultats (+78% en deixalleries mòbils) de la campanya impulsada perquè els ciutadans que facin aportacions a la deixalleria puguin reduir un 20% la seva factura anual, per la seva contribució a la millora dels índexs de recollida selectiva. Recentment, també, l'Ajuntament va reduir la boca dels contenidors de fracció orgànica per disminuir els residus imprompis.

El ple ha destacat que el document de l'ordenança ja s'ha sotmès a un procés de participació ciutadana -i ara entrarà en exposició pública- i, a més del treball dels serveis tècnics i jurídics municipals, va incorporar les esmenes presentades pel grup de la CUP, que va celebrar gran part del contingut del text, però va criticar que no podrà aplicar-se fins al 2031, sempre que no es faci una addenda en el contracte actual, fet que suposaria un increment econòmic respecte de l'import de 106 milions d'euros, segons ha assenyalat Mònica Pàmies. Amb tot, l'ordenança hauria d'introduir millores per a la ciutat i mesures com "premiar" aquelles persones que generin menys residus i reciclin correctament.