Aquest agost, activitats als «Capvespres a la Cartoixa d’Escaladei»

Durant el mes d’agost està programada una visita guiada per la Cartoixa d'Escaladei, un cinefòrum amb «La Misión» i un concert a càrrec del grup «ReBLa’T»

La nova edició de «Capvespres a la Cartoixa d’Escaladei» s’iniciarà el proper divendres 3 d’agost i s'estendrà durant diversos dies del mes d’agost.

 

Els «Capvespres a la Cartoixa d’Escaladei» formen part del programa cultural d’estiu «Viu el Patrimoni» que l’agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya organitza cada any amb l’objectiu d’apropar el patrimoni cultural a la ciutadania, a més de descobrir alguns monuments de Catalunya d’una forma diferent.

Escaladei, la vida a la cartoixa

L’activitat que està programada per aquesta primera sessió és una passejada nocturna per conèixer com era la vida quotidiana dels monjos que vivien a la Cartoixa. La visita guiada és a càrrec d’Ezequiel Gort i és una oportunitat immillorable per descobrir l’impressionant monument de la Serra de Montsant gaudint del capvespre.

 

La cartoixa de Santa Maria d'Escaladei va ser fundada al segle XII, l’any 1194, i es considera que és la primera cartoixa de la península Ibèrica i joia del Renaixement català. És la porta d’entrada al Priorat, amb el Montsant de fons, i és possible visitar les seves ruïnes, on es troben el portal barroc de la Mare de Déu, l'església i una  cel·la reconstruïda amb mobiliari propi de la vida monàstica.

Cel·la de la Cartoixa d'Escaladei
Cel·la de la Cartoixa d'Escaladei | Cedida

Cinefòrum: «La Misión» amb Robert de Niro

Continuant amb les activitats d’aquest cicle cartoixà, el següent divendres 17 d’agost es durà a terme una sessió de cinefòrum amb la projecció de la pel·lícula de l’any 1986 «La Misión», de Roland Joffé amb Robert de Niro i Jeremy Irons i guanyadora de l'Oscar a Millor Fotografia l'any 1986.

 

En aquesta pel·lícula es relata els 150 anys d’història de les reduccions guaranís, una mena de repúbliques autònomes creades pels jesuïtes i aprovades pel poder colonial espanyol, en els confins del Paraguai, l'Argentina i el Brasil. També fa al·lusió a la Guerra dels Guaranís de 1754-1756.

Concert nocturn: «Souvenir de Florence» i altres regals

Finalment, els «Capvespres a la Cartoixa d’Escaladei» acabaran el proper divendres 31 d’agost amb el concert «Souvenir de Florence» i altres regals, a càrrec del grup «ReBLa’T». Just abans del concert, a les 18.30 hores, es farà una visita guiada a la Cartoixa i serà gratuïta pel públic assistent al concert.

 

«Souvenir de Florence» és un sextet de corda, compost l’estiu de 1890 pel compositor rus Txaikovski, i està format per dos violins, dues violes i dos violoncels. El compositor va dedicar el seu treball a la Societat de Música de Cambra de Sant Petersburg, ja que el van convertir en membre honorari d’aquesta societat.

Altres activitats del programa d’estiu «Viu el Patrimoni»

Totes les activitats dels «Capvespres a la Cartoixa d’Escaladei» començaran a les vuit del vespre i tenen un preu de 5 euros, la visita guiada i el cinefòrum, i de 15 euros el concert. Les places són limitades i cal fer reserva prèvia a escaladei.cultura@gencat.cat.

 

A més a més, també es pot gaudir d’altres activitats dins del programa d’estiu «Viu el Patrimoni». A les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre hi ha previstes més activitats al Reial Monestir de Santes Creus, al Castell Monestir d'Escornalbou, al Castell de Miravet, a la Vil·la Romana dels Munts d'Altafulla i al Mausoleu de Centcelles.


Comentaris