Unió de Pagesos reivindica la unitat dels productors davant les grans empreses agroalimentàries

El sindicat celebra del 7 al 9 de febrer el XIII Congrés Nacional a Falset
La trobada compta amb un total de 132 delegats comarcals d'arreu del territori | Unió de Pagesos

 

Unió de Pagesos ha reivindicat la unitat dels productors per fer-se respectar davant les grans empreses agroalimentàries. El sindicat celebra del 7 al 9 de febrer el XIII Congrés nacional a Falset. Els pagesos també reclamen l'elaboració d'una llei que reguli el pes que tenen aquestes companyies en el mercat, com a mesura per acabar amb els baixos preus que reben els productes.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

En el congrés hi participen 132 delegats comarcals que debaten dues ponències, sobre polítiques agràries i d'organització interna. Els agricultors també han demanat una llei catalana de la cadena alimentària, que la consellera d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, s'ha compromès a elaborar tan aviat com sigui possible.

 

Un dels objectius del Congrés Nacional és que la pagesia sumi esforços i s'organitzi per fer front a un mercat que consideren que els escanya. En alguns casos denuncien que el preu que cobren ni tan sols els serveix per compensar els costos de producció. Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, ha demanat que es regulin les grans superfícies perquè no tinguin tanta força davant els productors. «Carrefour i Mercadona tenen més del 50% del mercat», ha indicat.

 

Per aquesta raó, des d'Unió de Pagesos s'ha demanat al Govern de la Generalitat que elabori una llei catalana de la cadena alimentària. La intenció és regular les transaccions entre la producció i la distribució dels productes alimentaris, amb l'objectiu d'evitar possibles pràctiques deslleials que perjudiquin els productors. La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha visitat el Congrés Nacional i ha assegurat que el departament que dirigeix ja està treballant en un projecte de llei.

 

El sindicat reivindica la unitat dels productors per fer-se respectar davant les grans empreses agroalimentàries | Unió de Pagesos

 

«En les properes setmanes posarem la directa per poder-lo portar el més aviat possible al Parlament de Catalunya», ha indicat. Tot i això, no ha volgut concretar si estarà enllestit abans d'una possible convocatòria electoral que es podria produir en unes setmanes.

 

Jordà també ha apuntat que per ajudar els pagesos de la fruita dolça, que «pateixen uns preus irrisoris i indignes», s'habilitarà una línia de crèdit per circulant de fins a 35.000 euros. Es vehicularà a través de l'Institut Català de Finances i Agricultura assumirà fins a un 80% del risc. La mesura ha de permetre als productors tenir més liquiditat a l'hora d'afrontar la campanya actual, davant la crisi de preus que pateixen.

 

Sector imprescindible

A banda, Caball ha reivindicat que la pagesia és «un puntal per a la producció d'aliments, l'equilibri territorial i per revertir el despoblament de zones rurals». En el congrés els agricultors han proposat mesures per fomentar el relleu generacional, per la protecció dels espais agraris o per tenir uns costos de producció assumibles. La trobada també ha de servir per transformar l'estructura organitzativa territorial i per renovar la comissió nacional permanent.