GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

ÚLTIMA HORA

Ja hi ha dues víctimes mortals pel descarrilament d'un tren a Castella i Lleó

Els 10 imprescindibles de la Festa Major de Sant Pere de Reus

Reus ja està a punt per engegar els dies més grans de l'any a la ciutat amb l'arribada de la seva Festa Major i per això us deixem una petita guia amb els deu moments que no us podeu perdre!

Els Gegants de Reus, ballant sense parar per Festa Major. | Laia Solanellas

 

Reus ja ho té tot a punt per celebrar els dies grans de Sant Pere, la Festa Major que des de l'any 2010 és Festa Patrimonial d'Interès Nacional, i no és per menys, ja que compta amb diversos elements i actes que la converteixen en una de les festes majors de Catalunya que s'han de viure com a mínim un cop a la vida. Però si hi ha un element que és protagonista en aquestes festes és sens dubte la coneguda Tronada, que peta des de fa 300 anys al mateix punt fins a quatre cops en diferents dies: el 24 de juny amb el Pregó, el 28 de juny amb la Vigília de la festa, i el 29 de juny —la Diada de Sant Pere— dues vegades, pel matí i per la tarda.

 

 

Tant si encara no heu viscut mai una Festa Major de Sant Pere a Reus, com si n'heu fet algun tast, des de TarragonaDigital us hem preparat una petita guia perquè no us perdeu cap dels actes imprescindibles que fan que aquesta festa major sigui una de les més importants de casa nostra!

 

 

Els 10 imprescindibles de la Festa Major de Sant Pere a Reus

1 La primera Tronada

365 dies han estat esperant els reusencs i reusenques per sentir petar ben fort la primera de les quatre Tronades de Sant Pere. El 24 de juny és el dia que s'inicia la Festa Major i ho fa amb el Pregó a partir de les 20.00 hores i un cop aquest hagi estat pronunciat, la Tronada esclatarà per omplir de fum i pólvora la plaça del Mercadal de Reus per donar el tret de sortida a cinc dies molt intensos.

 

Imatge de la primera Tronada de Reus. | Laia Solanellas
2 El pilar caminant dels Xiquets de Reus

Per la Vigília de Sant Pere, el 28 de juny, amb la plaça del Mercadal plena de gom a gom, els Xiquets de Reus aixequen un pilar davant de la Prioral de Sant Pere un cop s'ha fet la missa i el duen caminant fins al davant de l'Ajuntament de Reus. És un dels moments de les festes que posa la pell de gallina i que desperta els aplaudiments i l'eufòria a la plaça.

 

Pilar caminant dels Xiquets de Reus. | Laia Solanellas
3 La Nit de fer l'Índiu

Es tracta d'un dels actes més nous incorporats a la Festa Major de Reus. La primera edició de la Nit de fer l'Índiu es va realitzar l'any 2015 i ràpidament s'ha convertit ja en un dels imprescidibles de Sant Pere. Enguany serà el dimecres 26 de juny a les 22.30 hores, i en aquest acte els Gegants Indis i l'Àliga fan un petit recorregut pel centre en un mode més festiu del que estem acostumats amb música en directe. A més, cada any reben un element que està de celebració i tots junts tornen al punt inicial, a la plaça del Mercadal.

La Nit de fer l'Índiu. | Laia Solanellas

 

4 Els vermuts de la Festa Major

Del 25 al 28 de juny, cada migdia els Jardins de la modernista Casa Rull acullen els Vermuts de Festa Major amb un grup musical diferent cada dia. Tanmateix, el més esperat per tothom és el vermut de la Vigília, el del dia 28 de juny, en el qual la Banda de la Festa Major interpreta cançons sobre els elements del Seguici Festiu de Reus que fan les delícies de tots. A més, ja s'ha convertit gairebé en tradició fer que l'alcalde de Reus i el regidor o regidora de Cultura pugin a l'escenari per cantar i ballar el tema final.

 

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, entregat durant el vermut de la Vigília amb la Banda de la Festa Major. | Laia Solanellas

 

5 La Festa Major petita

El dijous 27 de juny el protagonisme serà per als més petits i en tots els sentits, i és que és el torn de la Festa Major petita. En aquesta tarda, la pedrera del Seguici Festiu i els Balls de Reus s'exhibeix amb la cercavila pels carrers del centre de Reus que finalitza, com no pot ser d'altra forma, amb els balls de lluïment a la plaça del Mercadal.

 

La Festa Major petita per Sant Pere a Reus. | Laia Solanellas

 

6 Els Cóssos

El dia 26 de juny, dimecres aquest any, és el torn dels Cóssos. Es tracta d'una divertidíssima competició de jocs tradicionals recuperada fa cinc anys que es realitza a la plaça del Mercadal i que enfronta diversos equips dels elements del Seguici Festiu de la ciutat. Les bitlles, les curses de sacs, les carreres de cintes i el pal ensabonat són algunes de les proves a les quals s'hauran d'enfrontar.

 

Els Cóssos, una divertida tradició recuperada fa cinc anys. | Laia Solanellas
7 El Masclet

Com en tota bona Festa Major, a Reus també hi ha una beguda oficial. Es tracta del Masclet, una explosió dolça de sabors que es fa amb vermut (de Reus, evidentment) i el desaparegut Plim, ara conegut com Fantasía de Frutas. Si us agraden les begudes dolces, no podeu fallar a la Cercavila del Masclet tot just després del Pregó i la primera Tronada, el dia 24, on aquesta beguda raja amb alegria!

 

La ruta del Masclet, ideal per tastar la beguda de Reus. | Laia Solanellas
8 L'arribada de Sant Pere a la Prioral

Un altre dels moments més espectaculars de les festes reusenques és el moment en què el bust reliquiari de Sant Pere torna a la Prioral per donar per acabada la Festa Major. A la petita plaça de Sant Pere s'hi concentren tots els elements del Seguici Festiu i quan el bust arriba l'honoren enmig d'un esclat de confeti i les campanes sonant ben fort acompanyades d'una tronada aèria. Un moment espectacular i també exclusiu, ja que l'espai és molt reduït i s'ha d'agafar lloc força estona abans!

La tornada del bust reliquiari de Sant Pere a la Prioral. | Laia Solanellas

 

 

9 L'actuació de lluïments dels elements festius el 29-J al matí

El 29 de juny, Diada de Sant Pere, la jornada comença a Reus amb la primera Tronada a les 11.00 hores i tot seguit els elements festius de Reus realitzen una actuació de lluïment, un per un, al mig de la plaça del Mercadal. És especialment bonic el moment en què els Gegants de Reus surten a plaça i fan la seva actuació. Pels amants de la cultura popular, un imperdible!

 

El ball de lluïment dels Gegants de Reus durant el matí de la Diada de Sant Pere. | Laia Solanellas

 

10 L'última Tronada i els últims balls

Tot el que és bo arrriba al seu punt i final i potser per això un dels moments de pell de gallina de la Festa Major de Sant Pere és amb l'última de les quatre Tronades, el 29 a la tarda, i s'encén en el moment exacte en què el bust de Sant Pere se situa davant de l'Ajuntament de Reus. I encara més emocionant potser és el moment quan el Seguici Festiu fa les últimes ballades a la plaça del Mercadal ja entrada la nit, i s'acomiada. És el final de la Festa Major, però és un final dolç.

 

Últimes ballades dels Gegants de Reus i el Seguici per Sant Pere. | Laia Solanellas