La plaça del Mercadal de Reus plena de públic amb un escenari de circ al centre

El Trapezi celebrarà els 25 anys amb novetats i adaptat a les restriccions

Se celebrarà entre el 12 i el 16 de maig amb deu escenaris tancats i a l'aire lliure amb aforament limitat

El Trapezi celebra 25 anys tot i adaptar-se a les restriccions

Els canvis del Trapezi per garantir la 25a edició

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Se celebrarà entre el 12 i el 16 de maig amb deu escenaris tancats i a l'aire lliure amb aforament limitat

La Fira del Circ de Catalunya celebrarà el 25è aniversari en les millors condicions possibles donada la situació actual. D'aquesta manera s'ha presentat, aquest dimecres, l'edició d'enguany del Trapezi, que tindrà lloc entre el 12 i el 16 de maig amb espais delimitats, aforament limitat i entrada prèvia, però espaiat en els dies i amb la incorporació d'elements que tenen voluntat de quedar-se. Tot plegat amb un pressupost d'uns 500.000 euros, similar al d'altres edicions segons s'ha exposat.

«Una edició de Trapezi que es bolca en aquest aniversari i pensant en les possibilitats», ha explicat Daniel Recasens, regidor de Cultura; «pensem en un gran 25 aniversari, però pensem en un Trapezi que pugui ser», ha afegit. Igual que en altres festes i festivals programats des de l'àrea cultural de l'Ajuntament, la filosofia és no haver d'escapçar programacions si varien les restriccions, sinó en tot cas poder-les ampliar si les mesures es relaxen.

L'aniversari del festival es tindrà en compte, però també el bagatge de l'edició de l'any passat, quan es va programar en tres períodes diferents i encara es va haver d'anar adaptant al llarg de l'any. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, assegura que «ens fa especial il·lusió perquè venim d'un any de pandèmia que ens va obligar a fer el Trapezi dividit en diferents propostes».

Oberts a adaptar-se als canvis de restriccions

De la vintena d'espais que generalment es convertien en escenaris de circ, enguany s'ha passat a deu, tots amb aforament limitat i entrada prèvia, però repartits per la ciutat. Recasens reivindica que «la ciutat no és només un petit ou ferrat, és una ciutat més gran, pensem en espais a Mas Iglesias, al Parc de Sant Jordi, a la plaça de l'arquitecte Antoni Sardà, a la Palma, als teatres...».

Les entrades valdran entre tres i vuit euros i es posaran a la venda el 27 d'abril. El preu anirà en funció de l'espai on es faci cada espectacle, però també vol «assegurar-nos un compromís de l'espectador amb la seva cadira» per evitar que, tot i haver esgotat entrades, quedin cadires buides com ha passat en altres esdeveniments de la ciutat.

Els aforaments encara no s'han tancat, pendents de l'evolució de l'evolució de les restriccions, com és el cas de la carpa que s'instal·larà al Parc de Sant Jordi. Amb el 100% de l'aforament disponible permetria acollir 1.300 persones, però les entrades que es vendran per als espectacles que hi tinguin lloc s'adaptaran a les limitacions vigents.

Precisament en aquesta carpa tindrà lloc el Cabaret, un dels espectacles que no està programat del tot perquè, si el toc de queda es veu alterat, també ho farà l'horari d'un dels actius més emblemàtics d'aquesta fira. Tot plegat no farà decaure l'esperit d'aquest Trapezi, el dels 25 anys, segons assegura el regidor de Cultura.

«Trobarem algunes qüestions que seran molt significatives només d'aquest any i en reprendrem algunes que semblava que van venir per les circumstàncies», explica. Un exemple és el Trapezi a les escoles, impulsat durant la darrera edició i que tornarà a tenir presència, previsiblement, als 29 centres educatius de la ciutat.

Sense programació internacional però amb al·licients locals

El 25è aniversari del certamen incorporarà dues categories de premis audiovisuals. Es vol incentivar, així, la producció de «noves narratives» a través de peces de deu minuts com a molt. La categoria Experiències de circ vol servir per acostar tot el procés que hi ha durant la concepció, producció i preparació d'un espectacle de circ.

L'Art del circ es fixarà en la manera com s'explica el circ a través de les produccions audiovisuals. Totes dues categories compten amb un premi de 2.000 euros que s'anunciarà durant l'edició d'enguany de Trapezi. La convocatòria per presentar-hi projectes es tancarà el 30 d'abril.

A la banda d'elements que han caigut per aquesta 25a edició de Trapezi hi ha la programació internacional. El director artístic de la fira, Leandro Mendoza, admet que «hem anul·lat les programacions internacionals, que sempre han sigut referent a la fira, però estem contents de poder fer una fotografia detallada i variada del circ català sobretot i d'algunes companyies estatals».

La Fira del Circ de Catalunya serà l'escenari de la clausura de la producció nacional de circ, «una bona fita que es pugui tancar la gira a la ciutat del circ», valora Mendoza. Tot i haver hagut de prescindir de les companyies internacionals per evitar problemes posteriors si la mobilitat quedava retallada, «tenim la mateixa quantitat de companyies distribuïdes de diferent manera», al voltant d'una trentena.

«Les companyies venien a fer tres o quatre bolos i ara en venen a fer dos per dinamitzar millor els espais», explica el director artístic. De fet, la programació també s'allarga i no cobrirà només des de divendres a la tarda fins diumenge al vespre, sinó que començarà el dimecres.