Les denúncies contra l'incivisme a Reus es disparen i l'Ajuntament planta cara

52 actes contra gent que llença deixalles fora dels contenidors fan refermar el compromís del consistori
Dolors Vázquez i Daniel Rubio han presentat les noves mesures de la campanya contra l'incivisme | Ajuntament de Reus
 

Augmenten els casos d'incivisme a Reus. La Guàrdia Urbana ha aixecat fins a 52 denúncies en una setmana a persones que dipositen les deixalles fora dels contenidors. Tal com ha informat el consistori, les denúncies responen a les instruccions que l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va donar al cos municipal per combatre les accions incíviques i localitzi, identifiqui i sancioni els incívics que embruten la ciutat.


I és que, només al mes de maig, el servei de recollida de residus va registrar fins a 391 incidències de residus voluminosos que es van llençar, indegudament, a la via pública. Al mes de juliol se'n van registrar 686. En dos mesos, el nombre d'incidències ha augmentat fins a un 75,45%.


D'aquesta manera, per lluitar contra l'incivisme, l'alcalde en funcions i regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio; i la regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, han presentat una nova campanya per remeiar totes aquestes actituds perjudicials per a la ciutat.

Escombraries fora del contenidor i voluminosos a la via pública

De les 52 denúncies presentades, 8 són per deixar o dipositar a la via pública i fora dels espais autoritzats, objectes, runes, terres o deixalles; i 42 denúncies són per deixar les escombraries fora dels contenidors de recollida.


Les dues denúncies restants s'han efectuat per sostreure materials o elements dipositats en contenidors de recollida a la via pública quan aquest recapte pugui ser destinat a una posterior venda o bescanvi, com en el cas de ferralla, cartons, roba, vidre o altres.


Totes aquestes infraccions responen també a diferents tipologies de càstig, tal com regulen les ordenances municipals de civisme i neteja. Deixar la brossa fora del contenidor s'estableix una possible sanció de fins a 600 euros; mentre que l'Ordenança de neteja fixa com a falta greu deixar objectes, mobles i voluminosos fora de lloc, i estableix una possible sanció de 750 euros.

L'ajuntament disposa d'un servei de recollida de mobles des del 2001

Dins d'aquesta campanya, la Guàrdia Urbana de Reus ha implementat dues línies d'actuació. La primera es realitza mitjançant agents de paisà, que busquen i localitzen als veïns en el moment que cometen la infracció. La segona es duu a terme mitjançant l'anàlisi de les deixalles, per trobar pistes per localitzar als possibles infractors.


Per altra banda, l'Ajuntament de Reus també recorda que, des del 2001, disposa d'un servei de recollida de mobles i altres objectes voluminosos, per la qual cosa no és necessari dipositar aquests de manera indeguda a la via pública.


El servei es pot sol·licitar a través del telèfon corresponent o a la pàgina web de l'Ajuntament. Cal baixar el voluminós al costat del portal de casa, mai al costat del contenidor, en el moment que s'indica; i el servei passarà a recollir-lo de manera gratuïta.


Daniel Rubio ha aprofitat per felicitar la ciutadania que «a poc a poc millora les dades de recollida selectiva a la ciutat». Amb les dades tancades de 2019, el percentatge de selectiva se situa en el 32,4%; mentre que el 2018, era del 29,86%.


Amb les dades parcials dels primers mesos de 2020, està baixant la recollida de rebuig i puja el de les fraccions, que fa preveure que l'any es tancarà amb dades més positives.

"Alt risc de rebrot: Reus intensifica la presència d'educadors, voluntaris i policia" "«Cal actuar ja»: Reus en alarma pel gran augment de casos de coronavirus"