Imatge aèria de la plaça del Mercadal, plena de gom a gom, en el moment de l'esclat final de la Tronada

Anuncien els actes del programa de la Festa Major de Sant Pere 2021 a Reus

Un nou ball s'incorpora al Seguici, el Ball de Sederes | Es presentarà el 19 de juny

La segona Festa Major de Sant Pere en pandèmia ja té programa. Aquest divendres s'ha presentat públicament, recordant els condicionants que encara suposen les restriccions decretades pel Procicat. Els Pets i Gertrudis són els caps de cartell musicals d'uns concerts programats, majoritàriament, a dos espais diferents.


Aquest Sant Pere servirà, també, per incorporar un nou ball al Seguici Festiu de la ciutat, el Ball de les Sederes. Es presentarà en societat el dissabte 19 de juny, dissabte de la setmana vinent. Haver de distribuir entrades, gratuïtes en la gran majoria dels actes, també pot comportar inconvenients.

Tenint en compte els precedents de les Festes de Misericòrdia, Recasens ha demanat «que tothom sigui el màxim de curós possible demanant allò que realment vol utilitzar, perquè si no pot ser que ens quedi gent fora». Està previst que les entrades d'aquesta Festa Major de Sant Pere es posin a disposició del públic al llarg de la setmana vinent.

Nous espais s'incorporen al programa

Un dels efectes d'haver de limitar qualsevol acte amb aforament controlat és la diversificació d'espais. «Hem treballat per aconseguir una important multiplicació d'espais que ens han d'acollir els actes» segons ha explicat Daniel Recasens, regidor de Cultura.

També es convertiran en espais de la Festa Major les escoles Rubió i Ors, Teresa Miquel i General Prim. Els seus patis es faran servir per programar-hi espectacles familiars. El dia 24 de juny a dos quarts de set de la tarda, a l'escola Rubió i Ors, hi haurà el concert De cap per avall d'Ambauka.

A dos quarts de set de la tarda del dia 25, l'escola Teresa Miquel i Pàmies acollirà l'espectacle Hamelí de Xip Xap. Per últim, l'escola General Prim serà l'escenari, el dia 26 de juny a dos quarts de set de la tarda, dels Filibusters de Mortelo&Manzani. Un dels espais on s'han programat actes és el Centre Cultural el Castell.

«Acull dues propostes expositives que es relacionen amb la festa», ha anunciat el regidor de Cultura. Per una banda, del 16 de juny al 2 de juliol, Façanes, peixeres i un conte, «són muntatges de gran format relacionats per l'artista Vilacaré». La segona que ha destacat Recasens ha sigut Membranòfons.

Quan l'artesania esdevé art. Serà al Castell els mateixos dies que l'anterior i consisteix en «una molt bona col·lecció de timbals elaborats per Xixo Luthier i pintats per diferents artistes».

Els Pets i Gertrudis, caps de cartell de Sant Pere

Per als concerts amb més previsió de públic s'ha optat per fer servir la mateixa carpa que el Seguici farà servir per fer les seves passades. Aquests concerts seran els únics de pagament, amb entrades a cinc euros. S'alternaran amb els que s'han programat a la plaça d'Anton Borrell, al Parc de Sant Jordi.

Al Parc de la Festa hi actuarà, el dia 24 de juny, Gertrudis, a dos quarts de deu del vespre. El grup presentarà No em dóna la gana, el seu darrer disc. El mateix dia 24, a la plaça d'Anton Borrell, Pep Gimeno Botifarra portarà Botifarra a banda amb col·laboració amb la Banda Simfònica de Reus.

El dia 25, a les set de la tarda, la Principal de la Bisbal actuarà a la plaça d'Anton Borrell. Faran una segona actuació el mateix dia a les deu de la nit. A dos quarts de deu de la nit, Els Pets portaran la gira 20/21 al Parc de la Festa. Serà amb el mateix format que Gertrudis, amb 5 euros d'entrada prèvia.

El dia 26 l'apartat musical l'ocuparà la Nit de Fer l'Índiu, que ha canviat de format. Recasens ha apuntat que seria en forma de concert, tot i que ha afegit que «veurem el model, es tracta d'anar a fer l'Índiu». Al Parc de la Festa hi actuaran la Banda de fer l'Índiu i la Simfònica de Reus.

El dia 27, de nou al Parc de Sant Jordi, a dos quarts de deu de la nit hi actuaran Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Pel que fa a les revetlles del dia 28 de juny, n'hi haurà tres. La XXIX Nit de Marxa començarà a dos quarts de deu i portarà a la Palma Dr. Dubweiser, Ire Nanara Is. George's Box i Primatical Sound.

A la mateixa hora hi haurà l'actuació de l'Orquestra Metropol  a la plaça d'Anton Borrell. Per últim, Ganxets, grallers de Baix Camp i Canya d'Or oferiran un concert de gralles al Parc de la Festa, a dos quarts d'onze de la nit.

Daniel Recasens al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
Daniel Recasens ha presentat el programa de la Festa Major de Sant Pere | Jordi Olària Gras

Horaris i formats condicionats per les restriccions

Els actes en general, i els concerts en particular, s'han programat majoritàriament a dos quarts de deu de la nit. La Principal de la Bisbal a les deu, i la Nit de fer l'Índiu i el concert de gralles a dos quarts d'onze en són les excepcions. El motiu d'avançar aquests horaris és la prudència.

Recasens ha admès que, l'horari actual marcat pel Procicat no té «pràcticament cap» limitació pel que fa als horaris. El punt de partida de l'àrea de Cultura és el d'esperar que no hi hagi marxa enrere pel que fa a les restriccions. Tot i això, «és una sensació, no una certesa», ha aclarit.

«El que no voldríem és que noves restriccions ens obliguessin a capgirar-ho tot», apunta. Afegeix també que «allò que aniríem a guanyar començant més tard, ens pot fer perdre molt més». Segons es planteja, doncs, no es preveu poder allargar els actes nocturns encara que les restriccions seguissin relaxant-se.

Els concerts vermut es traslladaran a la bassa de Mas Iglesias. «És més concert que vermut», ha apuntat Recasens pel que fa al format. El cas és que, amb les restriccions actuals, s'han previst com concerts sense servei de barra ni possibilitat de consumir.

Segons ha detallat el regidor, «el que diu la norma és que ha de ser a espais que tinguin la llicència corresponent; si als espais on ho organitzem, no n'hi ha cap amb llicència, doncs difícilment ho podem oferir». Ha insistit que «no hi ha una voluntat que no n'hi hagi, però ara mateix, no és possible, no es pot convertir un espai amb un espai amb llicència ad hoc».

El dia 25 a la una del migdia serà el torn de Cati Plana i Pau Puig, un duet d'acordió diatònic i dolçaina. El dia 26, La gravetat de Coulomb, amb flabiol, acordió diatònic i clarinet baix. El diumenge 27, Biflats; aquesta fanfàrria amb so de coble presenta el seu darrer treball, Fanfarrona!. El dia 28, com és habitual, rematarà el cicle de concerts vermut la Banda de la Festa Major.

El Seguici Festiu es trasllada al Parc de la Festa

Pel que fa al Seguici Festiu, ja es va anunciar com s'adaptaria a la situació. Una gran carpa instal·lada al Parc de la Festa serà el centre neuràlgic de les ballades. El Seguici petit actuarà al carrer de la Festa el dia 27 a dos quarts de set de la tarda. La Palma serà l'escenari de l'actuació del Canó de Festes, el Ball de Pastorets i el de Gitanes.

Actuaran a l'espai el divendres 25 de juny amb entrada gratuïta, però necessària. A les nou del vespre a Mas Iglesias, Bravium Teatre oferirà les Varietées de Sant Pericu, un espectacle que es repetirà el dissabte 26 i el diumenge 27. Pel que fa a Dames i Vells, actuaran a dos quarts de set, a tres quarts de vuit i a les nou del vespre del dissabte 26 a la Palma, i hi tornaran el diumenge 27 amb els mateixos tres passis.

Amb un passi el dia 28 de juny i tres passis més durant el dia 29, el públic podrà veure els elements del Seguici Festiu. Enguany amb el nou Ball de les Sederes, que ha suposat una feina de diversos anys per ajustar-se a les demandes de protocol, segons ha detallat Recasens.

Com la resta d'actes, caldrà entrada prèvia per accedir al que s'ha anomenat 'el carrer de la Festa'. Els integrants dels elements tradicionals ho han entomat amb resignació, conscients de la situació actual. Igual que per Sant Joan, Sant Pere també tindrà enceses dels elements de foc, una de les novetats que s'han presentat aquest divendres. Serà a un espai annex del carrer de la Festa, el dia 29 de juny  a dos quarts d'onze de la nit.