El baixador de Bellissens i la passarel·la sobre l'actual estació, més a prop

Adif accepta engegar els tràmits per executar els projectes | Els terrenys en desús de l'avinguda del Comerç es convertirien en un aparcament

Novetats en la planificació ferroviària de la ciutat de Reus. El govern local s'ha reunit aquesta setmana amb els responsables d'Adif per tractar diversos projectes que, per ara, estan aturats. En concret es tracta del repetidament reivindicat baixador de Bellissens, que Adif s'hauria compromès a engegar. També s'hauria compromès a estudiar la construcció d'una passarel·la que connectés el barri Gaudí amb el passeig de Mata a través dels terrenys de l'avinguda del Comerç.

Segons confirmen fonts municipals a TarragonaDigital, aquest dimecres es va produir una reunió entre el govern de Reus i Adif, una trobada que feia més d'un any i mig que estava demanada, asseguren. S'hi van tractar diverses qüestions, entre les quals el projecte del baixador de Bellissens, que ha de servir per cobrir la demanda de tota la zona sud de la ciutat. Segons les mateixes fonts, Adif s'ha compromès a tirar endavant el projecte.

Projecte Baixador Bellissens Reus
Projecte virtual del baixador de Bellissens | TarragonaDigital

Un estudi de demanda per justificar la inversió

Des d'Adif es va qualificar, segons s'explica des del govern de Reus, de «raonable» la proposta, tant pel que fa al cost com pel que fa a la localització. «Entenien que la ubicació plantejada, a prop de la Universitat, de l'Hospital i d'una zona de creixement i desenvolupament com és la zona sud de la ciutat, donava sentit al fet que hi hagués una demanda i un volum d'usuaris suficient».

El cas és que, actualment, Adif té en marxa una sèrie d'estudis de demanda de diferents estacions, com la de Bellissens. «Quan aquests estudis confirmin el que es pressuposa, es preveu i des de l'àmbit municipal hem constatat, que hi ha una demanda suficient que justifiqui la construcció d'aquesta estació, programaran la inversió per tirar-ho endavant».

Imatge virtual del projecte de Baixador de Bellisens. | TarragonaDigital

 

El pressupost d'aquesta actuació és d'entre 12 i 15 milions d'euros. La Generalitat de Catalunya va anunciar, l'octubre del 2017, que assumiria íntegrament el cost de tota l'estació malgrat que no fos competència seva. El govern català, de fet, va arribar a encarregar projectes i en va seleccionar dos, pressupostats amb 12 i 15 milions d'euros. La diferència principal és la manera com s'actuaria per solucionar el desnivell de la zona, ja sigui desviant el trànsit ferroviari a una nova via mentre s'actua sobre les dues actuals, o construint directament dues noves vies al costat de les que hi ha ara.

Més de 35.000 metres quadrats de terreny propietat d'Adif a Reus | Àngel Ullate

 

Una zona d'aparcament a l'estació de trens

El mes de novembre passat, TarragonaDigital va posar de manifest l'abandonament que pateixen des de fa anys els terrenys que Adif té al costat de l'actual estació de trens, a l'avinguda del Comerç. Aleshores l'empresa estatal explicava a aquest mitjà que restava pendent que s'actualitzés la normativa urbanística de Reus per actuar a la zona. Des de l'Ajuntament s'afirmava que, amb la normativa vigent, Adif ja podia actuar-hi, però sense construir-hi pisos.

Després de la reunió d'aquesta setmana, però, la finalitat de part dels 35.000 metres quadrats podria ser una altra. El govern municipal ha posat sobre la taula dues actuacions diferents. Per una banda, habilitar una zona d'aparcament adequada a la que pot necessitar l'estació de trens d'una ciutat de més de 100.000 habitants. Per l'altra banda, la necessitat de connectar el barri Gaudí amb el passeig de Mata per sobre o per sota de l'estació de trens.

Els terrenys d'Adif van acollir firaReus de manera provisional entre 2008 i 2010 | Àngel Ullate

 

Una passarel·la per connectar el barri Gaudí amb el passeig de Mata

A la reunió amb Adif es va plantejar que la zona, avui sense cap mena d'ús, suposa «una barrera urbanística important entre la zona nord i la resta de la ciutat». El projecte consistiria a habilitar l'aparcament i acompanyar-lo «d'una passarel·la que permetés unir el passeig de Mata amb la Boca de la Mina o amb el barri Gaudí; el que facilitaria és la connexió de la zona nord i la transició des del carrer Ample fins a la Boca de la Mina i el barri Gaudí», expliquen fonts municipals.

Segons el compromís adquirit per l'empresa estatal, els seus tècnics es posaran en contacte amb els de l'Ajuntament de Reus «per veure quines possibilitats té el projecte, que es planteja a mitjà termini». Entre altres aspectes, caldrà plantejar si és millor una passarel·la o un pas soterrat, solució que ja s'havia plantejat amb anterioritat però que, ara mateix, sembla més descartada. El que sí que està clar és que seria un pas elevat o soterrat per a vianants, no per al trànsit rodat.

Pont barri Gaudí
Pont per on es connecta el barri Gaudí i l'avinguda els Països Catalans | Google Maps

 

Arranjar el pont del barri Gaudí

Encara sense moure's de la zona nord de la ciutat, hi ha altres projectes que també es van tractar en aquesta reunió entre Adif i el govern de Reus, com el pont ferroviari que connecta, per sota, l'avinguda de Països Catalans amb el barri Gaudí. «Adif era sabedora que hi havia filtracions i humitats en aquest espai, i es va arribar a un acord per tal que Adif faci una millora d'aquest pas assumint la part estructural, reparació i manteniment».

En paral·lel, l'Ajuntament plantejarà un embelliment de la zona «amb una reducció dels carrils de circulació, una ampliació de les voreres i un repintat i millora de l'enllumenat de l'espai perquè sigui més agradable». Per últim, Adif es va comprometre d'incloure, al pla d'inversions de l'any vinent, la instal·lació de barreres sòniques tant al barri Gaudí com al carrer de Lleó XIII, a la zona de Bellissens.


Comentaris