Els agricultors lamenten la 芦inoper脿ncia禄 de la Llotja de Reus

Un estudi de JARC mostra que hi ha una difer猫ncia de 0,26 鈧/kg menys de mitjana d鈥檃metlla comuna respecte al preu de la Llotja de Mercamurcia.
Imatge d'arxiu d'un ametller | JARC

 

Els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) denuncien que la Llotja de Reus 芦s鈥檋a quedat fora de la cursa禄 de les llotges d鈥檃rreu de l鈥橢stat i lamenten 芦el seu mal funcionament禄. La JARC, mitjan莽ant un estudi, posa el crit al cel davant la difer猫ncia de preus de refer猫ncia de l鈥檃metlla de la llotja del Baix Camp amb, principalment, la Llotja de Mercamurcia, la principal competidora. El resultat assenyala que les refer猫ncies de la fruita seca de la Llotja catalana estan habitualment per sota amb el perjudici que aix貌 comporta per als productors de Catalunya. JARC tamb茅 explica que des de fa dues setmanes l鈥檈ns reusenc no cotitza els preus de l鈥檃metlla comuna mentre que d鈥檃ltres com la de M煤rcia i Albacete s铆 que ho fan.

 

NOVETAT: Sigues el primer en con猫ixer les not铆cies i els successos de Reus gratis al m貌bil. Fes clic aqu铆!

 

JARC indica que entre el gener del 2018 i el juliol del 2019 el preu de l鈥檃metlla comuna a la Llotja de Reus ha estat com a mitjana 0,26 鈧/kg m茅s barat que el de M煤rcia, en el cas de la varietat comuna ecol貌gica aquesta difer猫ncia ascendeix a 0,44 鈧/kg. Asseguren que aquesta situaci贸 芦encara 茅s m茅s acusada en el per铆ode que va de setembre a desembre禄, que 茅s la temporada de major transacci贸 de compravenda de la fruita seca, arribant a una difer猫ncia de fins a 0,33 鈧/kg respecte Mercamurcia. 芦Ens sentim perjudicats per aquest tipus de cotitzacions. Les altres llotges s贸n m茅s din脿miques i r脿pides禄, comenta Sisco Esquerda, cap sectorial de la fruita seca de JARC.

 

Gr脿fic de la comparativa de preus de l'ametlla comuna a Reus i M煤rcia | Adri脿 Morte

 

La cotitzaci贸 d鈥檃ltres varietats d鈥檃metlla com la Marcona o la Llargueta tamb茅 pateixen aquesta tend猫ncia a la baixa, i van ser com a mitjana 0,37 i 0,34 鈧/kg, respectivament m茅s barates al mercat catal脿 que al murci脿. Per acabar, l鈥檈studi de JARC mostra com les quatre varietats m茅s usuals d鈥檃metlla al mercat catal脿 s鈥檋an valorat durant el per铆ode d鈥檈studi una mitjana de 0,35 鈧/kg per sota dels preus marcats per Mercamurcia.

 

Demanen la 芦professionalitzaci贸禄 de la Llotja de Reus

Les JARC han posat les dades sobre la taula per demostrar el que consideren 芦la inoper脿ncia de la llotja de Reus禄. El cap sectorial de la fruita seca de JARC, Sisco Esquerda, ha explicat que durant dos anys s鈥檋a treballat en un reglament intern que regula la Llotja de Reus per establir els preuse i les normes de funcionament d鈥檃questa i que no s'est脿 respectant. Per aquest motiu, el president de JARC, Xavier Vela, insta al departament d鈥橝gricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentaci贸 a qu猫 vetlli perqu猫 l鈥檈ns reusenc funcioni i posi fi una situaci贸 que consideren 芦desfavorable禄 per als agricultors de fruita seca catalans. 

 

La Llotja de Reus pot c贸rrer el risc de desapar猫ixer si continua en aquesta l铆nia. Durant molt temps havia estat la refer猫ncia a Espanya de la cotitzaci贸 de la fruita seca, ara ho 茅s la de M煤rcia禄 ha indicat Sisco Esquerda. Per una altra banda, ha afegit: 芦volem que les coses funcionin pels compradors, el que no podem fer 茅s lamentar-nos i no poder fer res, la Llotja de Reus hauria de ser m茅s din脿mica i reflectir la flu茂desa del mercat. S鈥檋a d鈥檃daptar禄.

 

Sisco Esquerda, cap sectorial de la fruita seca de JARC, i Xavier Vela, president de JARC, durant la roda de premsa d'aquest mat铆 | Adri脿 Morte

 

Catalunya, la cinquena comunitat aut貌noma productora d鈥檃metlles

Actualment, Catalunya 茅s la cinquena comunitat aut貌noma on es cullen m茅s tonelades d鈥檃metlles gra (6.500), el que representa un 10% del total. A Espanya s鈥檃rrepleguen durant tota la temporada 63.000 tonelades d鈥檃metlla gra. Per finalitzar, les JARC han explicat que de cara aquesta temporada est脿 previst un augment del 43% de la collita respecte a l鈥檃ny anterior. El motiu, expliquen, no 茅s 芦que la superf铆cie hagi crescut禄 sin贸 que 芦a Lleida s鈥檋an plantat grans plantacions de fruita seca en lloc de la fruita dol莽a禄. A m茅s, expliquen que, malgrat la difer猫ncia de preus, es preveu un potencial molt bo per a l鈥檃metlla 芦si les coses es fan b茅禄.