Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

Reus obre línies d'ajut per pagar l'aigua, l'IBI, la brossa i els guals

La partida inicial és de 219.700 euros, però es podria ampliar | Les entitats veïnals i socials tornaran a ser-ne difusors

Les famílies de Reus «amb situacions econòmiques desafavorides» podran rebre ajuts a l'hora de pagar els rebuts de l'IBI, l'aigua, la brossa i els guals. Així ho ha anunciat el govern de la ciutat per boca de Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, àrea que gestionarà aquests ajuts.

L'Ajuntament hi destinarà una partida de 219.700 euros que es podria ampliar fins als 327.700. Es tracta d'una convocatòria que es publicarà conjuntament amb la dels ajuts contra la pobresa energètica perquè sigui més fàcil per a les persones que ho sol·licitin. Segons el govern, es tracta de famílies amb «perfils socioeconòmics semblants».

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Aquesta convocatòria de l'àrea d'Hisenda es divideix en quatre línies. Per una banda, les subvencions al rebut de l'aigua, en segon lloc les subvencions de la taxa de gual, en tercer terme l'ajut de la taxa de brossa i, per últim, l'ajut per pagar l'IBI. Igual que en el cas dels ajuts contra la pobresa energètica, aquestes subvencions també comptaran amb la col·laboració de les associacions de veïns i les entitats socials a l'hora de fer-ne difusió.

També s'enviarà un correu electrònic o un missatge de mòbil als beneficiaris d'ajuts similars de l'any passat per informar-los de la nova convocatòria. Destaca d'enguany que s'han unificat les sol·licituds d'ajuda i que, per tant, les famílies que vulguin accedir als quatre ajuts d'Hisenda i als de pobresa energètica de Benestar Social ho podran fer amb una sola sol·licitud i un sol lliurament de documentació segons explica el govern local.

Requisits i ajuts de cada línia de subvenció

Igual que en el cas de les subvencions contra la pobresa energètica, els quatre ajuts previstos per Hisenda mantenen un llindar en funció de la renda. En el cas de persones que viuen soles, l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya multiplicat per 1,25. En el cas de les unitats familiars s'agafa de referència les persones que tenen ingressos.

Per establir el llindar es multiplica el nombre de persones amb ingressos per l'Índex de Renda de Suficiència i s'hi suma el nombre de membres sense ingressos i un 30% de l'Índex de Renda de Suficiència. L'ajut per pagar l'aigua anirà en funció de les factures entre gener i setembre amb un màxim de 70 euros de l'import de tot l'any per a la gent que viu sola, 100 euros per a les llars amb dos inquilins i 140 euros per a les famílies amb més de dos membres.

La segona línia, la de la taxa de gual, té dos nivells diferents. Una subvenció equivalent al 50% de la taxa per l'entrada de vehicles a través de les voreres, és a dir, el gual; o una subvenció que arribi al 80% de la taxa quan s'acrediti, en aquella unitat familiar, que hi ha algun dels membres amb una disminució superior al 65%.

La taxa de la recollida de brossa se subvencionarà amb el 80% del que es pagui enguany, mentre que l'ajut per pagar l'IBI serà del 25% de la quota. Tot i això, si ja es compta amb algun benefici en el pagament de l'IBI a través de les ordenances municipals, sumant els dos ajuts es limitarà a un màxim del 90% de la quota, de manera que, com a mínim, un 10% de la taxa de l'IBI s'hagi de seguir abonant.