L’Ajuntament de Reus aprova els pressupostos i les ordenances fiscals del 2020

L’alcalde Carles Pellicer defensa que la ciutat compta amb una de les pressions fiscals més baixes del territori | El govern assegura mostrar «sensibilitat total» en relació a les al·legacions presentades per les entitats i grups municipals
El govern municipal ha aprovat el pressupost i les ordenances fiscals del 2020 | Adrià Morte

 

L’Ajuntament de Reus ha aprovat les ordenances fiscals i el pressupost municipal per al 2020, que entraran en vigor a partir de l'1 de gener d'aquest pròxim any. Ho ha fet amb els vots favorables de l’equip de govern i puntualment amb el suport del PSC i Ciutadans després d’acceptar parcialment dues al·legacions. De fet, la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, ha detallat inicialment com s’han resolt el reguitzell d’al·legacions que van presentar entitats i grups de l'oposició en contra de l’augment dels impostos. 

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

Caballero ha assegurat que el govern municipal, format per JuntsxCat, ERC i Ara Reus, mostra «sensibilitat total» amb relació a les al·legacions presentades per entitats com l’Associació de Veïns Primer de Maig, la Federació d’Associacions de Veïns de Reus, l’Associació de Veïns l’Harmonia del Carme, el partit Entre Veïns i els grups municipals del PSC i Ciutadans. La regidora ha exposat els motius pels quals s’han desestimat les al·legacions i ha indicat que s’han acceptat parcialment una amb relació a l’IBI de l’Hospital, del PSC, i una altra sobre el pressupost i el desglossament del PAM, del grup socialista i Ciutadans. 

 

Alguns representants d'entitats veïnals han assistit al plenari municipal | Adrià Morte

 

La regidoria d'Hisenda ha recordat que els pressupostos caminen sobre els eixos de: progrés social, espai urbà, desenvolupament econòmic i gestió, organització i planificació i que el pla d'inversions presentat és «molt ambiciós» amb projectes com el Centre Social El Roser o l’elaboració d’estudis de projectes que s’executaran al llarg del mandat.

 

El pressupost consolidat de l'Ajuntament, és a dir, el pressupost municipal i el dels organismes, empreses i consorcis que en depenent, serà de 346.663.790 euros. En concret el de l'Ajuntament, viurà un increment del 13% de cara a l'any vinent i arribarà als 123.541.070 euros. Per la seva banda, el consistori apujarà un 9,75%, a grans trets, els impostos i taxes a partir de l'1 de gener.

 

Des del govern ja es va justificar l'augment amb l’actualització de l’IPC, que ha pujat un 7,75% des de l’any 2011, l’últim en el qual s’havien aprovat unes ordenances fiscals a Reus. A més, s’hi afegeix un 2% d’increment de les taxes, segons el govern reusenc, «per garantir el manteniment dels serveis»

 

Imatge de la sessió del ple de Reus d'aquest dimecres | Adrià Morte

 

La CUP demana la tarifació social dels impostos

Des de la CUP, Marta Llorens, ha indicat que s’alegren que hi hagi una participació organitzada que manifesti el seu desacord en els impostos però que això denota que hi ha «una preocupació molt gran en qüestions com habitatge, dinamització del comerç de la ciutat i els recursos de les persones». Per una altra banda, ha demanat de nou la internalització del servei de la brossa i que és «d’urgència» crear un consell de l’habitatge. La cupaire també ha indicat que cal una «tarifació social dels impostos» i que s’han de «crear espais on es pugui discutir de manera presencial les necessitats de la ciutadania».

 

Pel que fa a matèria d’inversions, ha recordat que el govern local «s’acull a l’endeutament» i que cal impulsar qüestions com les piscines municipals públiques o el Pla de la Bicicleta. A més, ha assegurat que Reus només serà una ciutat intel·ligent, 'Smart City', quan hi hagi una millora de l’accés al coneixement a la informació. 

 

La bancada esquerra del ple de Reus, amb la CUP i Cs en primer pla votant en contra | Adrià Morte

 

Ciutadans carrega contra la «pressió fiscal»

La portaveu de Ciutadans, Débora García, ha assegurat que el govern municipal «no vol admetre les rectificacions que va fer C’S en les al·legacions» assenyalant que les estimen «però que després diuen una altra cosa». Segons García: «això representa un autèntic nyap».

 

«La pressió fiscal que hi ha a Reus no la pot suportar ningú», ha comentat la regidora de Ciutadans quan ha parlat sobre les ordenances fiscals. A més, ha afegit que «la capital del Baix Camp sempre es troba en el màxim legal» i que «hi ha un afany recaptatori per gastar encara més». Finalment, ha demanat que s’apliquin bonificacions en temes com el lloguer per tal d’animar a la gent que no marxi a viure fora de Reus. 

 

El PSC titlla els pressupostos com una «gran decepció»

Finalment, el portaveu del PSC, Andreu Martín, ha titllat el govern de «rodet passant per sobre de l’oposició i la ciutadania». El cap de l’oposició ha indicat que li agradaria que es rectifiqui això de cara l’any que ve i ha convidat a l’equip de govern a passejar amb ell a la ciutat per «veure si està d’acord o no amb els pressupostos i les ordenances fiscals». 

 

Imatge de la bancada dreta del ple, amb el PSC en primer pla votant en contra | Adrià Morte

 

Martín ha explicat que les ordenances han estat una «oportunitat perduda per incidir en progressar en certs valors» i aplicar certes mesures com la tarifació social. A més també ha criticat el Pla d’Acció Municipal etzibant que «el PAM ha fet un PUM i s’ha esvaït» i ha conclòs la seva intervenció definint com a «gran decepció» els pressupostos. 

 

Carles Pellicer: «Reus té una pressió fiscal baixa»

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha assenyalat en roda de premsa que «Reus té una pressió fiscal baixa i així ho continuarà sent». El batlle reusenc ha destacat que la capital del Baix Camp ho és tant si es compara amb les ciutats del territori com les de mida similar de Catalunya. De fet, la regidoria d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha explicat que la la diferència és de gairebé un 20%.

 

Pellicer ha insistit en el fet que els impostos a la ciutat de Reus no són alts i que «s’han regularitzat en funció dels 7-8 anys anteriors quan no es va poder fer». 

 

Abans d'iniciar la sessió, el plenari municipal ha dut a terme un minut de silenci en homenatge a Quim Sorio, l'ex regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus qui va traspassar la setmana passada.