L'Ajuntament de Reus facilitarà llanternes a persones que pateixen pobresa energètica

Aquest servei serà complementari a les subvencions per situacions d'emergència energètica

L'Ajuntament de Reus ha obert un dispositiu especial per aquelles persones que es troben en situació de pobresa energètica extrema i que necessiten un servei elèctric d'emergència. Des del consistori s'atorgarà a aquestes persones unes llanternes de manera provisional fins que se solucioni el seu problema, que posteriorment hauran de ser retornades.

 

Banc de llanternes per situacions extremes

Des de la Regidoria de Benestar Social de Reus expliquen que s'ha creat un banc de llanternes per cobrir les situacions d'urgència. No obstant això, aquest servei no suposarà una substitució del sistema d'ajuda a la pobresa energètica que des de l'Ajuntament de Reus s'aplica en situacions de manca d'electricitat. El consistori destina 300.000 euros a ajudes per les persones que es troben en risc de pobresa energètica.

 

bloc wad-ras
El veïnat del bloc del carrer Wad-Ras, és un exemple de l'ús d'espelmes per la manca d'electricitat | Laia Riba

 

Usuaris que no tenen subministrament elèctric

Per tant, les llanternes només es donaran en casos on els afectats no disposin de subministrament elèctric i per ser utilitzades de manera puntual. Aquest servei serà de préstec i un cop utilitzades i solucionada la situació d'extrema emergència hauran de ser retornades als treballadors de serveis socials. Les llanternes són com les que s'utilitzen quan es va una acampada i tenen la capacitat d'il·luminar un pis.

 

La regidoria de Benestar Social de Reus gestionarà les llanternes | TarragonaDigital

 

Servei d'emergència i complementari

D'altra banda, des de l'Ajuntament confirmen que aquest servei no substituirà la prestació de les subvencions per les famílies amb pobresa energètica. No afectarà el mètode que des de la Regidoria de Benestar Social se segueix per ajudar a les persones en aquesta situació, simplement serà un servei complementari.

 

Les llanternes, un mètode més segur que les espelmes

L'Ajuntament de Reus comenta que aquest nou servei es posa en marxa per substituir les espelmes que normalment, fan servir les persones que es troben en aquesta situació extrema. Donada la perillositat de les espelmes, ja que poden ocasionar incendis, es donarà llanternes perquè és un sistema més segur.

 

PSC Reus qualifica el servei d'«insultant»

El portaveu del grup municipal PSC Reus, Andreu Martín titlla el servei de llanternes a persones que pateixen pobresa energètica com d'«insultant». Martín qualifica la mesura d'«indecent» i acusant el govern de voler «prendre el pèl a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat extrema». Des del partit PSC Reus mostren el seu rebuig en vers aquesta nova mesura que la defineixen de «vergonyant».

 

Asseguren que el govern actual «hauria d'aplicar mesures contundents per evitar els talls de subministrament». En aquest àmbit, comenten que «el govern és incapaç de donar garanties de subministraments bàsics a la ciutadania». Andreu Martín afegeix que «deixar llanternes a qui no té llum a casa és una altra mesura insultant d'aquest govern».

 

Entre veïns rebutja el servei

D'altra banda, el partit Entre Veïns també rebutja aquesta nova proposta del govern actual. El cap de llista, Valentín Rodríguez afirma que les llanternes «em resulta senzillament indignant i que atempta contra la dignitat de les persones».