L'Ajuntament de Reus restaura catorze documents d'entre els segles XII i XVIII

El cost total de la restauraci贸, que es preveu acabada a finals de gener del 2020, s'estima en 6.000 euros
En el conjunt, hi ha documents que daten de finals del segle XII, com les dues cartes de poblaci贸. | Ajuntament de Reus

 

L'Ajuntament de Reus ha iniciat els treballs de restauraci贸 de catorze pergamins que daten d'entre els segles XII i XVIII i d'un llibre de l'escrivania comuna del 1297, que formen part del fons municipal de Reus. Amb aquesta actuaci贸, l'Arxiu de Reus d贸na continu茂tat al projecte de restauraci贸 dels seus documents, ja sigui a trav茅s d'actuacions puntuals realitzades al mateix arxiu i amb els propis recursos, o en col路laboraci贸 amb el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Documents que daten de fa gaireb茅 900 anys

El conjunt que es restaurar脿 inclou documents de gran import脿ncia patrimonial per la ciutat. D鈥檈ntre els pergamins, destaquen les dues cartes de poblaci贸: la de 1183, concedida pels castlans de Reus, Bernat de Bell-lloc i Agn猫s; i la de 1186, concedida pel Cambrer Joan de Santboi a favor dels pobladors de Reus. Les cartes de poblaci贸 s贸n privilegis que atorgava un senyor a grups de poblaci贸 per repoblar zones despoblades o poc habitades amb inter猫s econ貌mic o estrat猫gic durant la Conquesta contra els musulmans.

 

L'Arxiu de Reus continua restaurant molts dels seus documents. | Cedida

 

Tamb茅 es restaurar脿 el document de privilegi del rei Jaume II, concedit el 1310, i el privilegi de Fira atorgat pel rei Pere el Cerimoni贸s el 1343, entre d鈥檃ltres. Aix铆 mateix, el manual de l鈥橢scrivania Comuna, datat de 1297, 茅s un dels primers que es conserven de la llarga i rica s猫rie documental que s鈥檌nicia al segle XIII a la ciutat de Reus.

 

El cost total, poc m茅s de sis mil euros

La restauraci贸 l'est脿 duent a terme el Centre de Restauraci贸 de B茅ns Mobles de Catalunya mitjan莽ant una subvenci贸 de 2.444 euros del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que s'emmarca en el programa Subvencions per a la conservaci贸 de b茅ns culturals mobles i d'elements arqueol貌gics i art铆stics del patrimoni immoble. El cost total de la restauraci贸, que es preveu acabada a finals de gener del 2020, s'estima en 6.110 euros.

 

Els documents ja s'estan restaurant al Centre de Restauraci贸 de B茅ns Mobles de Catalunya. | Ajuntament de Reus

 

El conjunt documental presenta alteracions com estrips, forats, deformacions i p猫rdues de suport. 脡s per aix貌 que l'actuaci贸 de restauraci贸 seguir脿 criteris de m铆nima intervenci贸, m脿xima llegibilitat i reversibilitat dels materials emprats. En aquest sentit, les accions que es faran amb els materials aniran des d'un reportatge fotogr脿fic per deixar testimoni de l'estat inicial dels documents i els estudis previs (mesura del gruix del pergam铆 i el paper, del pH i la conductivitat, entre altres), passant per la neteja mec脿nica, el desmuntatge del manual de l'Escrivania Comuna, la laminaci贸 i l'aplanat, fins al sistema de presentaci贸 i protecci贸 en darrer terme.

💬 Fes clic aqu铆 per rebre al teu m貌bil l'actualitat de Reus. 脡s gratis!