Taules i cadires d'una terrassa de bar buides

Reus anuncia un nou paquet d'ajuts per a la restauració, els gimnasos i els marxants

El govern anuncia una moratòria de taxes general i exempcions concretes per aquests sectors

La segona edició del Pla de Reactivació Econòmica i Social de Reus ja s'ha posat en marxa. El govern ha anunciat, aquest dilluns a la tarda, un nou paquet de mesures per ajudar, específicament, els sectors de la restauració, dels gimnasos i dels mercats de marxants. Unes mesures que també inclouen la moratòria general d'algunes taxes municipals.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

A grans trets, els rebuts de la brossa comercial i de les terrasses es cobraran sis mesos més tard. En lloc de passar-los a l'abril com estava previst, es carregaran a l'octubre. A més, i en concret per a restaurants, gimnasos i marxants, no se'ls cobrarà la part proporcional dels tres primers mesos de l'any.

Per una banda, segons ha detallat la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, l'Ajuntament ingressarà sis mesos més tard del previst 2,2 milions d'euros. Per altra banda, no els ingressarà tots, sinó que les exempcions previstes suposen 340.000 euros que deixaran d'entrar a les arques municipals.

Exempcions fiscals per a la restauració, els gimnasos i els marxants

Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha presentat el nou paquet de mesures fiscals recordant que, especialment la restauració i els gimnasos «són dos sectors molt castigats per les conseqüències econòmiques de la pandèmia, som conscients que també n'hi ha altres, però hem d'anar pas a pas».

«Entenem la seva situació i són mesures que fem per intentar salvar els llocs de treball que puguem», ha afegit. Es tracta de la primera mesura prevista a la segona edició del Pla de Reactivació Econòmica i Social de Reus, un pla que encara no s'ha presentat, però que fa setmanes que el govern afirma que hi treballa.

Tot i això, ha remarcat Pellicer, «hem de ser conscients que els recursos públics no són infinits». Mariluz Caballero sí que ha deixat clar que «la salut econòmica de l'Ajuntament és prou forta per poder suportar aquesta mesura». L'anunci d'aquest dilluns es divideix en dues línies d'ajut paral·leles.

La primera és la moratòria de sis mesos del cobrament de la taxa d'ocupació de via pública i de la recollida de brossa comercial. «La mesura beneficiarà a bars i restaurants que tenen terrassa i totes aquelles activitats econòmiques que tenen servei de recollida de brossa comercial, com establiments de restauració, comerços o indústries», ha aclarit la regidora d'Hisenda.

En lloc de cobrar aquestes taxes a principis d'abril com estava previst, es cobraran a principis d'octubre. La segona línia d'ajuts és la de les exempcions. Els bars, restaurants i l'oci nocturn, els gimnasos i els marxants, quan se'ls carreguin les taxes a l'octubre, se'ls descomptarà la part proporcional als mesos de gener, febrer i març.

Prop d'un miler de possibles beneficiaris

Tant la moratòria com les exempcions s'aprovaran al ple municipal previst pel 19 de febrer. El govern hi té majoria absoluta i, almenys durant la primera edició del Pla de Reactivació, l'oposició també va donar suport a les mesures que s'hi preveien. En concret de les exempcions, se'n podran beneficiar prop d'un miler de negocis.

La taxa d'ocupació de via pública entre gener i març suposarà 105.000 euros que l'Ajuntament de Reus no ingressarà quan es cobri el rebut anual. Un ajut econòmic que podrà beneficiar, per una banda, al voltant de 800 negocis de restauració i oci nocturn que deixaran de pagar 55.000 euros segons les dades del govern.

S'hi sumen els 130 marxants que s'estalviaran 50.000 euros en total per arribar als 105.000 que no s'ingressaran per aquest concepte. En segon lloc, tampoc pagaran els tres primers mesos de la taxa de brossa comercial, una mesura que també s'ampliarà als 25 gimnasos de la ciutat i als centres comercials.

Suposarà que el consistori deixi de rebre 235.000 euros per part de «les activitats econòmiques que han hagut de tancar totalment o parcialment a conseqüència de les mesures de prevenció de la pandèmia», ha exposat Pellicer. Específicament, gimnasos, centres comercials, bars i restaurants, però no el petit comerç, obligat a tancar els dissabtes.

Tal com ha exposat Pellicer, ja s'han aplicat altres línies d'ajut —com els Bons Reus— i se'n segueixen treballant de noves. Mariluz Caballero ha alertat que hi ha alguns negocis que tenen sol·licitat el cobrament fraccionat de les taxes; és a dir, que no les paguen totes de cop a l'abril, sinó repartides en deu quotes al llarg de l'any.

A aquests negocis se'ls cobraran les quotes de manera habitual i serà a partir del setembre, amb els últims rebuts, quan se'ls aplicaran les exempcions fiscals. Si prefereixen acollir-se a la moratòria, ha explicat Caballero, cal que notifiquin a l'Ajuntament que renuncien al pagament fraccionat.

Mesures acordades amb els sectors afectats

Aquestes mesures s'han establert de manera acordada amb el sector de la restauració i amb el dels gimnasos. Segons ha detallat Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, aquests dies s'han estat reunint amb representants d'aquests àmbits econòmics.

Hi han intervingut una recentment creada associació de gimnasos de Reus, que si bé no els acull a tots, sí que representa una proporció suficient perquè el govern la consideri un interlocutor vàlid. Pel que fa a la restauració, les reunions s'han mantingut amb la delegació reusenca de l'Associació d'Empresaris i Hostalers de Tarragona, la sectorial del Tomb de Reus d'aquest àmbit i una tercera entitat de nova creació.

Es tracta del col·lectiu de restauradors que aquesta setmana passada es va concentrar a la plaça del Mercadal precisament per reclamar mesures i ajuts a través dels impostos municipals. Un col·lectiu que, segons ha matisat Pellicer, aleshores no s'havia constituït ni se'n tenia coneixement des del govern, fet que ara ja s'hauria regularitzat.