Albiren un grup de més de 100 cigonyes a Reus

Les aus emigren cap a Àfrica i aquesta setmana han travessat el Camp de Tarragona
Exemplars de cigonyes sobrevolant Reus | Màrius Domingo

 

Les cigonyes són unes aus migratòries que passen l’hivern a l’Àfrica subsahariana i que tornen a Europa a partir del febrer per fer el niu cada any al mateix lloc, normalment a torres i campanars. Al Camp de Tarragona és possible observar la seva migració entre l’agost i al setembre. Nombrosos grups d’aquests animals creuen Catalunya fins a l’estret de Gibraltar on creuaran el mar Mediterrani a la recerca de localitats on puguin trobar més aliments i un lloc càlid. Doncs bé, aquest dilluns s’ha albirat un grup de més de 100 cigonyes a Reus

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

Aquest dilluns 13 d’agost a la tarda, es va albirar un grup de més de 100 cigonyes a Reus a la carretera de Castellvell. Les aus van dirigir-se al barri Sol-i-Vista per acabar passant la nit al camp del CF Reus Deportiu. L’endemà, segons expliquen els veïns del barri, van marxar al votlant de les 6.15 hores del matí. 

Segons l’ornitoleg Màrius Domingo «en aquesta època de l’any és normal l’albirament de cigonyes ja que entra dins el seu cicle migratori». Domingo afegeix que la migració d’aquestes espècies «no depèn de les temperatures sinó de la durada de les hores del dia, com menys llum més s’afanyen a migrar cap a l’Àfrica».

Per una altra banda, indica que «normalment emigren en grups més reduïts però la baixada de temperatures d’aquesta setmana ha propiciat la formació d’un grup molt gran d’aquestes espècies». Així doncs, comenta que cada any és «habitual veure cigonyes aturant-se per dormir a la ciutat de Reus».

Cal destacar, que durant aquests dies també s’han albirat altres grups de cigonyes. És el cas d’un grup vist a Tarragona, a la zona del camp del Nàstic de Tarragona on, malauradament, els animals s’han detingut en unes línies elèctriques i alguns exemplars han caigut electrocutats. El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) ja ha avançat que ha denunciat la situació. 

Tal com assenyalen els Agents Ruralsles línies elèctriques han de tenir els suports reglamentaris perquè les cigonyes no s’electrocutin quan es detenen. En el cas de no tenir-ho, es procedeix a reclamar a la companyia elèctrica una solució i si la situació no es resol es notifica a la fiscalia. En el cas d'una zona propera a l'Aeroport Lleida-Alguaire al Segrià, els agents van recollir 30 exemplars de cigonya i un milà negre.

Per tot plegat, durant aquests dies les cigonyes travessaran Catalunya per arribar a l'Àfrica i posar punt final al seu viatge de milers i milers de quilòmetres.

"💶Més transparència a l’Ajuntament de Reus amb el projecte Reus Open Data complet" "🚨🔪 SAGNANT BARALLA: L'intenta matar a Reus i acaba a l'hospital detingut"