Celebració del 'Gordo' al Cachirulo de Reus

Un any del 'Gordo' del Cachirulo, l'eufòria viscuda l'any de la pandèmia

Després de «tapar forats», la Covid-19 ha alterat alguns dels plans que havien fet els agraciats

Demà farà un any que el Centro Aragonés El Cachirulo de Reusva repartir 320 milions d'euros del primer premi del 'Gordo' de Nadal. Del número 25690, comprat a l'administració de loteria número 1 de Salou, l'entitat reusenca se'n va quedar 80 sèries que va acabar distribuint en milers de participacions.

Enguany han esgotat totes les participacions segons apunten alguns dels membres de l'entitat i ha fet públic el seu president, Josep Allueva, que tot i això ha declinat fer declaracions al respecte. Segons expliquen des de l'entorn de l'entitat, el 'gordo' de l'any passat ha provocat que s'esgotessin les participacions tot i les dificultats de la pandèmia.

El local, que solia ser el centre neuràlgic de la distribució, ha quedat tancat a causa del coronavirus i, per tant, s'ha hagut de fer íntegrament a través d'alguns socis. I tot i això, abans del novembre ja no ens en quedava ni una. Una pandèmia que, per la part negativa, també ha estroncat els plans que, ara fa just un any, feien els agraciats amb la loteria.

Un any del 'gordo' del Cachirulo

Aquell diumenge, el carrer Ample de Reus va passar de la inactivitat habitual a l'eufòria més absoluta en qüestió de minuts. Quan es va saber que s'hi havia repartit una bona part del número guanyador, agraciats i curiosos van anar omplint la zona de la seu social de l'entitat.

Ja aleshores destacaven que s'havia repartit molt, un dels leitmotivs habituals en aquestes situacions. Fa unes setmanes, Allueva xifrava en unes 5.000 les persones que havien arribat a percebre alguna part del premi. Va ser el cas de famílies amb diversos membres amb participacions, o el de pares i fills que han acabat repartint part del que van guanyar entre els que no n'havien comprat cap.

S'hi sumava, també, que els aragonesos que estiuegen a la zona i tenen alguna connexió amb socis del Cachirulo van acabar repartint el premi cap a l'Aragó. Els de Reus, entre ampolles de cava, trucades de familiars i amics i micròfons de televisió i de ràdio, explicaven a què destinarien el premi.

Avui admeten, en general obertament, que tot i que han tapat els forats que volien, la pandèmia també s'ha emportat o ha deixat congelada una part del que van guanyar. Si no és perquè ho han fet servir per afrontar moments complicats derivats de la Covid-19, és perquè han preferit no gastar el que volien destinar a oci i lleure «per si de cas».

Dels forats tapats al coixí contra la pandèmia

Al carrer Ample de Reus són força els negocis i veïns que havien comprat alguna participació al Cachirulo. Un any després, quan se'ls parla d'aquell dia, és habitual que el comparin amb la situació actual. «Tothom havia de fer moltes coses i al final, hem fet el que hem pogut», es resignen alguns.

Asseguren que en molts casos, el que van guanyar s'ha destinat a eixugar alguna hipoteca, a canviar-se de cotxe abans del que s'havia previst o, com se sol dir molt en aquests casos, «a tapar forats». El desembre del 2019 també hi va haver qui va començar a planificar unes vacances que, amb l'arribada de la Covid-19, han quedat ajornades.

«El virus m'ha deixat diners del 'gordo' al banc», asseguren alguns dels agraciats, que prefereixen no fer públic el nom. Matisen, això sí, que «tot no, però hi tinc més del que tindria si hagués sigut un any normal». Subratllen, també, que dels 320 milions que van sortir del Cachirulo, als comptes corrents n'hi van arribar uns 250 després de la proporció que queda a Hisenda.

L'impacte de la Covid ha provocat, també, que els forats per tapar fossin més dels que es preveia ara fa un any en alguns casos. Amb el tancament de negocis hi ha qui ha agraït tenir un coixí al compte corrent més folgat.