ÚLTIMA HORA

Ingressa a presó el detingut per gihadisme a Reus, considerat un 'cibersoldat' de Daesh

Ara Reus carrega contra Junts per Reus i reivindica propostes d'habitatge

Aposten per comprar pisos buits, una línia d'actuació que el govern explica que ja es duu a terme | La campanya electoral malmet la relació del govern municipal
Daniel Rubio, alcaldable d'Ara Reus, presenta les seves propostes d'habitatge | Jordi Olària Gras

 

Ara Reus reivindica la idea d'adquirir pisos buits per incrementar el parc d'habitatge públic de la ciutat. Es tracta d'una línia d'actuació que, tal com va publicar TarragonaDigital, el govern municipal fa uns mesos que segueix, en concret, en el cas dels edificis del carrer de Joan Coromines. Precisament en aquesta ubicació, Daniel Rubio ha volgut reivindicar l'autoria de la proposta.

 

 

Comprar pisos buits per fer-ne habitatge social

El cap de llista d'Ara Reus ha afirmat que comprar promocions de pisos buides als bancs «és més econòmic que haver-ne de fer de nou». Tal com va defensar durant el debat sobre planificació urbanística de la setmana passada, serviria per augmentar el parc d'habitatge municipal de Reus. El seu parer és que cal destinar aquests hipotètics pisos públics «a famílies en risc d'exclusió social, gent jove que es vol emancipar, gent gran que tingui pocs recursos, o gent nouvinguda».

 

Pisos buits al carrer de Joan Coromines, ocupats durant l'estiu del 2017 | Jordi Olària Gras

 

Sobre la taula s'ha posat, aquesta setmana, la possible compra dels blocs de pisos del carrer de Joan Coromines, que va ser ocupat l'any 2017. Ara Reus, però, també compta amb altres ubicacions on considera que cal estudiar adquirir promocions immobiliàries buides o gairebé acabades.

 

Es tracta d'una illa de cases sencera a la carretera de Salou on hi ha un centenar d'habitatges, però «també al carrer del comandant Sugranyes i a l'Hort del Ros». «Estem parlant d'uns 200 pisos que, si nosaltres aconseguim estar al govern, tenim el ferm compromís de fer una planificació d'inversió per poder adquirir aquests habitatges», sentencia Daniel Rubio.

 

El número dos del carrer de Joan Coromines encara està precintat | Jordi Olària Gras

 

Subvencions a particulars per reformar

L'alcaldable d'Ara Reus també ha fet referència al superàvit municipal, que aquest dimarts l'alcalde i el regidor d'Hisenda han anunciat que se situa als 4,6 milions d'euros. «Dos milions d'euros d'aquests 4,6 haurien d'anar destinats a habitatge, a Reus hi ha aproximadament 4.000 habitatges buits», argumenta. Considera, de fet, que cal posar-se a redactar un Pla d'Habitatge 2019-2023 que serveixi per planificar aquestes actuacions.

 

Daniel Rubio també ha anunciat que vol «tornar a incorporar línies de subvenció per reformar habitatges tant en façanes com en zones interiors». Es tractaria d'una partida de 300.000 euros anuals que es dedicarien a ajuts d'entre 3.000 i 30.000 euros en funció de l'estat i l'antiguitat de cada edifici.

 

El pla urbanístic del barri del Carme hi preveu tornar a aixecar pisos | Laia Riba

 

Els solars municipals, a subhasta

Pel que fa al barri del Carme, ha posat d'exemple, la seva línia d'actuació prioritària sí que divergeix de la dels seus socis de govern. L'Ajuntament actual ha engegat converses amb empreses privades, cooperatives i fundacions per cedir-los els solars si hi aixequen promocions de pisos que puguin tenir característiques d'habitatge públic.

 

Ara Reus considera que «els solars que són propietat, actualment, de l'Ajuntament de Reus, s'han de treure a subhasta a un preu mòdic i raonable». Daniel Rubio ho veu com un espai prou atractiu per als inversors privats. «Hem de parlar amb les immobiliàries, els promotors i els grups inversors que volen fer habitatge nou i de renda lliure, perquè també hem de tenir espais on el sector immobiliari pugui fer negoci».

 

El govern de Reus es trenca

Durant la roda de premsa, Daniel Rubio no s'ha estalviat crítiques cap a altres partits municipals. Per una banda contra la CUP, amb qui no s'han entès en tot el mandat i amb qui han protagonitzat alguns dels enfrontaments més agres dels darrers quatre anys.

 

Rubio ha etzibat que el carrer de Joan Coromines, «l'estiu del 2017 va patir unes ocupacions irregulars conduïdes o incentivades pel grup municipal de la CUP, que no se'n va amagar; després vam descobrir que hi havia una màfia darrere». Des de la CUP es van proposar com a mediadors per resoldre un conflicte que, apuntaven, podia tenir necessitats socials de rerefons.

 

Les crítiques de Rubio, però, no s'han aturat aquí, sinó que també n'ha repartit a Junts per Reus i, en concret, contra els actuals alcalde i regidor d'Hisenda del govern del qual formen part, Carles Pellicer i Joaquim Enrech. A Ara Reus no ha agradat que, aquest dimarts, Pellicer i Enrech presentessin el superàvit municipal sense comptar amb ells ni amb ERC.

 

«Ahir el regidor d'Hisenda i l'alcalde van fer una roda de premsa on faltaven dos agents prou importants, que som els socis de govern, que hem col·laborat en la reducció de l'endeutament del consistori», ha lamentat. Habitualment, la liquidació del pressupost municipal sol anar a càrrec del regidor d'Hisenda però, aquesta vegada, amb la proximitat de la campanya electoral, la decisió no ha agradat.

 

Fonts municipals apunten a TarragonaDigital, de fet, que Daniel Rubio no va assistir a la reunió de govern de dilluns on es va informar del superàvit, tot i que sí que hi va tenir presència Jordi Cervera, matisen.

 

Daniel Rubio encara hi ha afegit que «m'agradaria recordar-los que l'eliminació d'Innova ve gràcies a la reestructuració empresarial que va dissenyar l'equip econòmic d'Ara Reus; ells van transaccionar amb nosaltres aquella proposta que venia avalada per l'interventor municipal com la millor proposta que donava major solvència, i m'agradaria destacar la feina que ha fet Ara Reus en matèria econòmica» ha conclòs.

 

No és la primera vegada aquesta precampanya que Ara Reus carrega contra el PDECat, amb qui comparteixen govern. La setmana passada reclamava originalitat als rivals polítics que, a parer seu, els copien els projectes i les propostes electorals, com la connexió del barri Gaudí i el passeig de Mata o la reforma del Vapor Vell.