Carnestoltes i Quaresma al balcó de l'Ajuntament de Reus durant el pregó

Carnestoltes arriba a Reus amb un espectacle teatral ple de referències locals

Carnestoltes LX ha arribat amb un espectacle teatral amb un guió ple de crítiques reusenques i reusenquistes

Carnestoltes LX ja regna a Reus., i ho farà fins dilluns a la nit quan, de manera tradicionalment inesperada, mori a causa dels excessos dels pròxims tres dies. Ha arribat aquest dijous al vespre entre moltes referències locals i amb un espectacle més teatral que carnavalesc. Amb el Mercadal convertit en el celobert d'un edifici, sis veïnes han estat xafardejant fins a l'arribada del rei. No sense que abans la Germandat dels Set Pecats Capitals fes el ja tradicional espargiment de les cendres de l'anterior monarca carnavalesc perquè el seu esperit s'encomani al nou rei.

Una vegada situat al celobert, el públic ha anat seguint la conversa de les veïnes, amb força referències als darrers mesos viscuts a la ciutat. La protagonista principal, una Quaresma anomenada Cori i a qui, tal com marca el personatge, no agrada Carnaval de Reus. Tot i això, el rei ha acabat conquistant-la i convencent-la d'acompanyar-lo al balcó de l'Ajuntament.

Tres de les veïnes en dos escenaris laterals del Mercadal
L'arribada s'ha traslladat a un celobert | Jordi Olària Gras

Referències i crítiques locals

En la mateixa línia que el pregó de Carnestoltes LX, Rebullits, el grup de teatre encarregat de l'acte juntament amb les colles Farts d'Olla i Trepa Bimbirimbolles (i amb la participació musical de Bandsonats), no s'han estat de comentar alguns dels esdeveniments del 2019 i del que portem del 2020 en l'àmbit polític, social, urbanístic i esportiu.

Tres de les veïnes de la representació als escenaris laterals del Mercadal
S'han criticat els àmbits social, polític, esportiu o cultural | Jordi Olària Gras

Les obres engegades a diferents punts de Reus, alguns dels reusencs més habituals a la majoria d'actes 'RTV' o mesures recents aprovades per l'Ajuntament han passat pel sedàs del pregó. En són un exemple els polilleugers en construcció, l'obligació de remullar l'orina dels gossos, el 'Gordo' del Cachirulo, la situació del comerç local o l'eterna rivalitat amb Tarragona.

La política local tampoc ha esquivat les referències. Sa majestat ha recordat el pacte de govern tant a l'Ajuntament com a la Diputació, una carambola que han atribuït a Barcelona. Carnestoltes, com mana la tradició, ha acabat la seva arribada animant la ciutadania a gaudir i pecar tant com es pugui durant els pròxims dies.