La CUP de Reus dona llum verda a investir Noemí Llauradó i descarta pactes amb el PSC

Informen en un comunicat que treballen per a «un govern d'esquerres i republicà encapçalat per Noemí Llauradó»
La CUP de Reus va fer pública la seva proposta aquest dimecres | Jordi Olària Gras

 

La CUP de Reus va posar sobre la taula, aquesta setmana, una possible entesa amb ERC i el PSC per establir una alternativa a l'alcaldia de Carles Pellicer. La proposta ha rebut, aquest dijous al vespre, l'aprovació de l'assemblea local i, per tant, els cupaires informen a través d'un comunicat que seguiran treballant perquè arribi a bon port. També aquest dijous, el PSC va fer públic el seu posicionament, favorable a explorar un pacte a tres en aquest sentit.

 

El document publicat aquest matí detalla que «la CUP de Reus només treballem en un únic escenari: un govern d’esquerres i republicà, encapçalat per Noemí Llauradó». Això implicaria un possible govern d'ERC o d'ERC i CUP amb el suport extern, el dia de la investidura, del PSC. El consideren «el projecte de canvi que avui necessita la ciutat, una alternativa de govern que reflecteixi un compromís de ciutat republicana i progressista, amb vocació de transformació social».

 

La lectura dels resultats electorals

Com han fet també altres partits, justifiquen aquesta aposta amb una lectura dels resultats electorals. «L’independentisme d’esquerres ha sumat, en les darreres eleccions, 11.194 vots, 1.500 més que la candidatura de Carles Pellicer; a més, no volem deixar de banda els 2.012 vots de la candidatura d’En Comú Podem que, tot i no haver tret representació al ple, ens indica que som majoritàries les forces d’esquerres favorables al dret a l’autodeterminació».

 

Després d'haver volgut posar pressió sobre ERC, que gairebé una setmana després de les eleccions encara no s'ha pronunciat, ara els cupaires també pressionen el PSC, que aquest dijous encara no tancava la porta a entendre's amb Carles Pellicer i Junts per Reus. «El PSC ha de triar entre fer alcalde Carles Pellicer o votar a favor de la investidura de Noemí Llauradó», sentencia la CUP.

 

Consideren totalment necessària una alternativa a Carles Pellicer «per responsabilitat política i lleialtat institucional». Expliquen, de fet, que «ha liderat un govern que reiteradament ha incomplert decisions preses al ple municipal, en matèria social i nacional», i reiteren que no donaran suport a un pacte entre Junts per Reus i Ara Reus. El pas endavant de la CUP va sorprendre tota la plana política local, aquest dimecres.

 

Després d'haver descartat pactar «amb els partits del 155» durant la campanya electoral —van arribar a signar el manifest de l'ANC en aquest sentit—, l'actual grup municipal de la CUP, acompanyat de Mariona Quadrada, va convocar una roda de premsa per fer un canvi de guió a la pel·lícula postelectoral de Reus. Van recordar que, ja abans que comencés la campanya, s'havien ofert a ERC per liderar una alternativa a Carles Pellicer, un posicionament que, després del 26-M, només podien dur a terme entenent-se amb el PSC, tot i que ara mateix descarten cap acord de govern estable amb els d'Andreu Martín.