Els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus es reuneixen cada dia a la plaça del Mercadal de Reus

Els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus compleixen dos anys de mobilitzacions a la plaça del Mercadal

El col·lectiu reusenc es reuneix cada dia per reclamar «la llibertat dels presos polítics i exiliats»

El 7 de novembre del 2017 una quinzena d’avis i àvies es van concentrar a la plaça del Mercadal de Reus per reclamar «la llibertat dels presos polítics i exiliats». Des de llavors han passat dos anys i el col·lectiu ha crescut en nombre de participants, es reuneixen diàriament centenars de persones, i s’ha estès en altres punts del territori. Un fenomen que han batejat com a «taca d'oli». «Celebrem dos anys però no celebrem res perquè és una data trista», explica Bartolomé Pluma, membre de l’equip de coordinació dels Avis i Àvies per la Llibertat de Reus.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

De dilluns a dissabte i a tres quarts de dotze del matí el col·lectiu inicia les tradicionals voltes al voltant de les llambordes de la plaça del Mercadal per acabar reunint-se i cantar el Cant dels Segadors. Siguin pocs o molts, plogui o faci vent, quelcom molt habitual a la ciutat de Reus, els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus no fallen a la seva cita i mostren el seu rebuig a les penes imposades als «presos polítics i exiliats»

Després de dos anys d’activitat, Bartolomé Pluma indica que «la taca d’oli es va fent cada vegada més gran» i que actualment «ja som 26 pobles». De fet, la capacitat d’estendre el seu model de mobilització arreu de Catalunya també els hi ha valgut mencions, aplaudiments i agraïments de bona part del sobiranisme, des de la plana política i social reusenca fins a missatges del president Puigdemont o del president Torra.

La Conxita Alberich i la Maria Asens, en primer pla, durant una concentració dels Avis i Àvies per la Llibertat de Reus
La Conxita Alberich i la Maria Asens, en primer pla, durant una concentració dels Avis i Àvies per la Llibertat de Reus | Adrià Morte

«El dia que ells estiguin a casa jo també em quedaré a casa»

«Sóc de Reus, catalana i república i el dia que ells estiguin a casa jo també em quedaré a casa». Ho diu Maria Asens, de 88 anys i membre dels Avis i Àvies per la Llibertat de Reus. De fet, és una de les primeres persones que es va incorporar al moviment i des de llavors no ha fallat mai cap dia. «Jo vaig ser la número 17. Al principi érem molt poquets però ara en som molts. Normalment a la plaça sempre hi ha unes 200 persones», indica Asens.

«Surto al matí i vinc a la plaça i si hi ha alguna cosa més faig un tomb amb la meva companya. A la tarda també venim», explica aquesta incansable àvia. Assenyala que la seva família sovint li recomana que vagi amb compte però explica que  seguirà al peu del canó fins que la salut li permeti. «Quan el president Torra va venir a Reus li vaig dir que no veuria la república amb els meus ulls i el dia que vaig fer 88 anys em van regalar el carnet de la República», comenta orgullosa la Maria Asens.

Normalment, sempre ve acompanyada de la seva filla i de la seva amiga, la Conxita Alberich, de 69 anys. «Jo em vaig incorporar al desembre. Va ser un dia sortint de casa que vaig baixar a la plaça Mercadal i vaig veure que hi havia un grup de gent donant tombs. Vaig preguntar i a partir del següent dia només he fallat alguna vegada que no m’he trobat bé»

Els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus durant una de les voltes a la plaça del Mercadal
Els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus durant una de les voltes a la plaça del Mercadal | Adrià Morte

«Gent que hauria d’estar dintre la presó està fora i a l'inrevés. Ja em diràs tu què han fet els Jordis i tota la resta. Cada dijous anem a la presó de Mas d’Enrich per denunciar aquesta situació», assenyala Alberich. «Tant de bo el dia de demà això s’acabi i una de les propostes de la plaça sigui ‘demà que fem?’. Tant de bo sigui així», reconeix Bartolomé Pluma.

Homenatge a Àngels Ollé, una de les fundadores dels Avis i Àvies per la Llibertat de Reus

Una de les impulsores del col·lectiu Avis i Àvies per la Llibertat de Reus va ser Àngels Ollé, qui va traspassar el passat 1 de setembre. Per aquest motiu, el col·lectiu farà un homenatge a Ollé en la celebració dels 2 anys d’activitat que té lloc aquest dijous 7 de novembre. «L’Àngels Ollé no és només coneguda com una de les fundadores dels Avis i Àvies també tenia un recorregut i un prestigi acadèmic i pedagògic molt important. Li han anat fent homenatges de tota mena i creiem que faltava el nostre», indica Bartolomé Pluma.

Per una altra banda, també hi ha previst que es facin diverses actuacions musicals i lectures després de les tradicionals voltes a la plaça del Mercadal. En acabar, se celebrarà un  dinar solidari  al restaurant Bella Italia que servirà per destinar diners a la Caixa de Solidaritat. Segons els organitzadors, des que es va posar en funcionament ja s’han reunit més de 8.000 euros gràcies a la venda de merchandising.

Aquest dijous 7 de novembre els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus compleixen dos anys de mobilitzacions
Aquest dijous 7 de novembre els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus compleixen dos anys de mobilitzacions | Adrià Morte