El Ball de Gitanes de Reus incorporarà un ballador home

Aquest fet s'ha produït davant la forta demanda d'homes que volien ballar
El Ball de Gitanes Reus està integrat per vuit balladores i un dimoni que porta el pal central | Laia Solanellas
 
 

Per primer cop des de la recuperació d'aquest ball l'any 1982, el dimoni no serà l'únic home del Ball de Gitanes de Reus. I és que per les pròximes festes majors de la capital del Baix Camp el Ball de Gitanes comptarà amb un home que farà de gitano ballador i que se sumarà a les vuit balladores.

 

 

El primer home ballador del Ball de Gitanes de Reus

El ball de Gitanes de Reus està compost per les diverses balladores i el dimoni que aguanta el pal mentre les gitanes dansen enredant les cordes. Enguany aquesta imatge canviarà lleugerament amb la incorporació d'un home com a ballador. Aquesta novetat arriba després que l'entitat del Ball de Gitanes rebés moltes sol·licituds d'homes que volien ser balladors en aquest ball del seguici festiu reusenc.

 

 

Imatge del Ball de Gitanes de Reus per la Festa Major de Sant Pere | Laia Solanellas

 

Un nou vestit per la nova incorporació

La Comissió de Protocol de la Festa Major ha aprovat aquest fet, ja que la incorporació del nou membre del ball de gitanes comporta la realització d'un nou vestit per home. Per poder dissenyar el vestit masculí s'ha hagut de fer una investigació històrica i finalment, es va decidir que es mantindria el model del Baix Camp. De moment, la nova incorporació al ball portarà uns pantalons, una camisa i encara no se sap quin complement portarà que sigui semblant al mocador que porten les noies.

 

El diable és el portador del pal amb cintes que té un pom de flors en la part més alta | Laia Solanellas

 

Segons es detalla en el Protocol de Festa Major aquesta dansa té força relació amb la festa de primavera l'arbre de maig. Tradicionalment aquest ball és interpretat per vuit gitanes al voltant d'un pal amb cintes de color groc i vermell, aguantat per un diable. La dansa consisteix a anar trenant i destrenant les cintes al so de la música.