GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

«Hem fet més del que ens pensàvem»: les botigues i els bars de Reus obren amb optimisme la fase 1

La restauració registra una afluència superior a la prevista | El comerç arrenca amb més timidesa
La fase 1 del confinament ha portat força moviment als carrers de Reus | Laia Solanellas

 

La fase 1 del desconfinament progressiu s'ha notat als carrers de Reus. Més gent passejant, les terrasses plenes i símptomes de l'inici de la recuperació del ritme habitual a la caixa de les botigues. El sector de la restauració ha estat el més beneficiat de la primera fase d'obertura, amb alguns bars i restaurants plens des de primera hora del matí i amb més moviment del que esperaven.

 

Terrasses plenes...

«Hem obert a l'hora del vermut i encara no hem tancat», explicaven des de l'Abrasa'm, a les Peixateries Velles, a quarts de set de la tarda d'aquest dilluns. En la mateixa línia s'expressaven des del Museu del Vermut. En el seu cas han fet una vintena de menús i una comanda per emportar, un servei que estrenaven aquesta setmana.

 

«Quan hem arribat a les set per obrir hi havia gent fent cua», afegien sorpresos. Ha estat una tònica força estesa al sector, o almenys en aquells negocis que han decidit aixecar la persiana. En alguns casos, de fet, «hem hagut de cridar algun treballador més del que tenien previst» a causa de l'afluència que han tingut durant tot el dia.

 

El sector del gelat ha notat especialment l'afluència de gent al carrer | Laia Solanellas

 

Dins de la restauració destaca l'impacte que hi ha hagut al sector dels gelats, que aquest dilluns mostraven sorpresa davant de l'afluència de clients que, sense quedar-se al local, demanaven un gelat per seguir el passeig pel centre de la ciutat que feia setmanes que esperaven poder fer.

 

Altres s'esperaran a mitjans o finals de setmana, en part per assegurar-se part del moviment propi del cap de setmana; en part també per veure si es compleixen algunes previsions meteorològiques que anuncien pluja més d'un dia.

 

Les terrasses del bar s'han omplert de gent des de primera hora del matí de dilluns | Laia Solanellas

 

...i calaixos a mig gas

A les botigues, per contra, la fase 1 no ha tingut el mateix impacte. La valoració general dels negocis consultats per TarragonaDigital és que «hem fet més del que ens pensàvem, però no estem per tirar coets».

 

«No és un dilluns normal», matisen des de Discos Qui'k, «però fa 43 anys que tinc la botiga i tenia comandes fetes de clients que les han passat a buscar. «Amb un dia és difícil dir res», apunten des d'altres establiments. Sí que han detectat més moviment al carrer, però no s'ha traduït al calaix al final del dia.

 

El resum que en fan algunes botigues, sobretot de roba, és que «ha valgut la pena aixecar la persiana, ni que sigui per començar a recuperar el ritme, i hi ha molt de ritme per recuperar». Ho constaten les presidentes de la Unió de Botiguers i del Tomb de Reus, Meritxell Barberà i Gemma Molner respectivament.

 

«Ha sigut un bon dia, resumeix Barberà», també en la mateixa línia. Segons han percebut dels seus associats, la ciutadania tenia ganes de sortir al carrer, de passejar i d'entrar a les botigues. «Pensem que per la majoria de botigues és el primer dia després de dos mesos de confinament», recorden.

 

Adaptar-se a les mesures actuals és una de les assignatures pendents per part de la població | Laia Solanellas

 

Adaptar-se a les circumstàncies

Molner apunta que la situació d'avui és positiva, encara que el ritme no sigui l'habitual, per anar recuperant la dinàmica. «Ens hem d'acostumar a la mascareta, a desinfectar-ho tot... Confiem que dijous, divendres, dissabte i diumenge, la gent del sud de les comarques de Tarragona, que té molta tendència a pujar a Reus, ho faci».

 

La clientela també s'està adaptant a les noves mesures; mascaretes, gels desinfectants, limitació de persones dins de l'establiment. L'aprenentatge serà progressiu, i el primer dia s'han vist tota mena d'actituts, des d'aquella més conscienciada, que demanava quan entrava si es podia desinfectar, fins a la menys adaptada a la situació actual, que tendia a no complir la distància de seguretat. Una sèrie de circumstàncies que el sector confia que es vagin consolidant perquè, a més, es desconeix fins quan s'hauran de mantenir.