Els tresors literaris que amaga la biblioteca del Centre de Lectura

La biblioteca és la més antiga de Catalunya | Disposa de llibres de més de 500 anys
Biblioteca del Centre de Lectura de Reus | Cedida

 

Reus disposa d'un secret patrimonial que poca gent de la ciutat coneix, i és que la capital del Baix Camp té la biblioteca més antiga de Catalunya i la més important en matèria patrimonial del sud de Catalunya. Aquesta biblioteca se situa al carrer Major de Reus i l'acull el Centre de Lectura. Un espai datat de l'any 1850 i que es va construir amb la finalitat d'ensenyar a llegir i escriure al poble que en aquella època no tenia accés a aquests coneixements.

Exposició 'Cultura i progrés. Els tresors de la biblioteca del Centre de Lectura' | laia riba

 

‘Els tresors de la biblioteca del Centre de Lectura'

Arran de la peculiaritat de ser la biblioteca més antiga de Catalunya, des de l'organització del centre i amb la col·laboració de l'historiador Joan Navais van posar en marxa l'exposició 'Cultura i progrés. Els tresors de la biblioteca del Centre de Lectura'. En aquesta mostra s'hi han pogut veure alguns dels llibres que donen més a valor a la biblioteca, uns exemplars que són els 'tresors' del Centre de Lectura i per tant, també de Reus.

Més de 270.000 volums

Aquesta biblioteca esdevé patrimonial, això vol dir que tenen cura de tots aquells exemplars que es consideren fons patrimonials literaris. La cap de la biblioteca del Centre de Lectura, Montse d'Anciola explica a TarragonaDigital que aquest espai disposa de 270.000 volums dels quals hi ha 22 que són incunables, que «són tots aquells llibres impresos des del naixement de la impremta fins al 1500», detalla.

L'atles de Venècia de l'exposició 'Cultura i progrés. Els tresors de la biblioteca del Centre de Lectura' | Laia Riba

 

El centre disposa d’un atles de valor mundial

Aquests llibres són dels més preuats per la seva exclusivitat però no són els més únics, ja que per exemple la biblioteca disposa d'un volum considerat el més preuat i de més valor, es tracta d’un Atles venecià. Aquest llibre ara està exhibit a l'exposició i data de l’any 1691, està imprès a Venècia i el seu valor resideix en les làmines dels mapes, ja que «són molt detallades i se'n coneixen molt pocs al món d'aquestes característiques», comenta Anciola.

Afegeix que abans «s'imprimien moltes làmines soltes, però hi ha pocs llibres amb totes les pàgines juntes». A més una altra peculiaritat són que alguns dels mapes estan gravats tal com es tenia la percepció que era aquell territori abans, com per exemple la zona de Califòrnia als Estats Units representada com una illa i no com una península.

Pergamí de l'exposició 'Cultura i progrés. Els tresors de la biblioteca del Centre de Lectura' | Laia Riba

 

El llibre més antic té gairebé 550 anys

L'exposició al Centre de Lectura de Reus ha mostrat durant unes setmanes alguns dels llibres que donen valor a la biblioteca, com els incunables, alguns exemplars gòtics o bé els primers llibres impresos a Reus per Rafael Compte que va ser la primera persona amb impremta a la ciutat. La cap de la biblioteca explica que «el llibre més antic que tenim és un incunable de 1476, una obra en dos volums impresa a Venècia que parla dels pecats capitals».

Un goig de la Fontcalda, el més antic imprès a Reus

En aquesta línia, també en destaca l'exemplar reusenc que creuen el més antic, «sospitem que és un Goig de la Fontcalda de 1763, encara que a l'exposició tenim un goig de la Misericòrdia que no indica la data, com a la majoria d'impressions», concreta Montse Anciola.

Un dels llibres que donen valor a la biblioteca del Centre de Lectura | Laia Riba

 

El Centre de Lectura presumeix de ser la biblioteca privada més important al sud de Catalunya, a escala nacional és la més important en l'àmbit patrimonial. Un fet que segons la directora no es valora i per aquest motiu «hem fet aquesta exposició, ja que moltes de les peces que tenim la gent no té coneixença que les tenim». Afegeix que el motiu és que «les tenim guardades i preservades amb unes mesures d'humitat i condicions òptimes per la seva conservació», desenvolupa Anciola.

L'hime de Reus exposat al Centre de Lectura | Laia Riba

 

Les donacions, l’essència de la biblioteca

El fons bibliotecari del centre no hauria estat possible sense l'aportació de totes aquelles persones que han permès que la biblioteca del Centre de Lectura tingui aquest reconeixement. Els llibres han arribat al centre per tres vies: mitjançant donatius, per intercanvi o per compra.

El Centre de Lectura també té una línia editorial i com forma part de la Federació d'Ateneus, fan intercanvis d'exemplars amb altres entitats, no estrictament culturals. Montse Anciola conclou que «una part de la importància que té la biblioteca ha estat gràcies a la gent que l'ha fet possible, a partir dels donatius que hem rebut i encara estem rebent».

"El darrer debat electoral de Reus fa pujar la tensió de la campanya" "💦INSCRIPCIONS OBERTES als Casals d'Estiu a Reus. Consulteu tota l'oferta!"