Presentació del programa 'fem consciència' de les Biblioteques Municipals de Reus

Les biblioteques de Reus intenten conscienciar sobre l'emergència climàtica

La Biblioteca Central Xavier Amorós i la Biblioteca Pere Anguera han presentat un programa d'activitats conjunt que intenta inculcar el poder de la lectura per transformar la societat

Des de fa anys, les Biblioteques Municipals de Reus dediquen els mesos de gener i febrer a recuperar fets rellevants de la història com la Guerra Civil o Txernòbil. Aquest cicle rebia, fins ara, el nom de 'Fem memòria', però gràcies a una iniciativa sorgida arran dels fets ocorreguts en els darrers mesos, com la Cimera de Madrid sobre l’Acció Climàtica ONU 2019, el Pla Nacional per a la implementació de l’agenda 2030 a Catalunya i la Declaració de l’emergència climàtica de l’Ajuntament de Reus; s'ha decidit canviar el nom i transformar el cicle al nom de 'Fem consciència'.

Quatre línies d'actuació per conscienciar als lectors i usuaris sobre el poder de la lectura

Les biblioteques de Reus, fermes en la seva missió de fomentar la lectura i l'accés a la informació, s'han proposat millorar l'experiència de viure en pau al planeta, amb coherència i plena consciència de cada acció. Per assolir aquest objectiu les biblioteques han plantejat quatre línies d'actuació.

Primerament, intensificar la seva tasca de difusió de la informació per una consciència més ecològica i sostenible de la societat. En aquest primer punt destaca la represa del projecte 'Biblioteca sobre rodes', que se centrarà en aquest cas a fer difusió de la situació d’emergència climàtica a les escoles amb un missatge positiu i transformador de la literatura. Per poder assolir amb èxit aquest projecte, s'incrementarà l'adquisició de material d'aquesta temàtica així com, si s'escau, organitzar activitats de sensibilització.

El següent objectiu és el d'explorar el poder de la literatura i l’art en general per a transformar mirades i pensaments. Segons han explicat fonts properes a l'Ajuntament de Reus i a les biblioteques, la història de la literatura està plena de títols que han sabut transmetre emocions a partir de la força transformadora d’un text i dels seus creadors. Així doncs, mitjançant els clubs de lectura, les sessions de contes i altres, es donarà protagonisme a aquest paper transformador.

Creativitat i el poder de la literatura

També es vol fomentar la creativitat i l'intercanvi d'idees entre les persones per la cerca de propostes de canvi eficaces. Les dues biblioteques municipals de reus volen introduir metodologies col·laboratives amb l’equip, els seus usuaris i la ciutadania en general. Per introduir aquestes noves metodologies, caldrà actualitzar i renovar algun dels seus espais i es comptarà amb professionals formats en 'Manual Thinking'.

Finalment, l'última línia d'acció és el de prendre compromisos sostenibles que serveixin d’exemple i puguin ser sostinguts per tota la comunitat, com per exemple fomentar l'ús del transport públic, de la reducció de residus i fer una biblioteca més verda amb un consum energètic més sostenible.

En el marc d'aquestes quatre línies d'acció, o objectius, les Biblioteques Municipals de Reus volen realitzar un programa més intensiu durant el que queda de gener i febrer i realitzar diverses accions durant tot l'any. És per això que tant la Biblioteca Central Xavier Amorós i la Biblioteca Pere Anguera han preparat una agenda d'actes repleta d'activitats.

Programa d'actes a les biblioteques de Reus

Cada mes a la Sala Infantil de les dues biblioteques municipals hi haurà una sessió de “Contes per un planeta viu” i «Costura i literatura» i el programa “Astronautes del Curiosity” de la BCXA, inclourà una sessió de “Mossegades de Ciència” en col·laboració amb la URV i Nutrisalt.

Actes del mes de gener:

- Del 20 al 31 de gener. Exposició fotogràfica 1a Canicròs Alba Chacón BCXA.

- Dimecres 22 de gener. 2/4 de 7 Club de lectura en anglès Solar d’Ian McEwan sobre el canvi climàtic amb la ironia pròpia de l’autor BCXA.

- Dijous 23 de gener. 2/4 de 7 Projecte Capgira, una activitat de divulgació per introduir els principis de l’economia circular. A càrrec d’Anton Aymemí BCXA.

- Divendres 31 de gener. 2/4 de 6 «Astronautes del Curiosity» Taller de natura a càrrec de GEPEC BCXA.

Actes del mes de febrer:                                         

- Del 2 al 29 de febrer. Exposició fotogràfica «Natura morta» de Verònica  Moragas BCXA.

- Del 2 al 29 de febrer. Exposició fotogràfica 1a Canicròs Alba Chacón BPA.

- 5 de febrer, a dos quarts de set. Setmana dones en la ciència. “La proteïna d’insectes és el nostre futur?” Xerrada a càrrec d’Anna Ardèvol. Col·labora la Central de Biblioteques de Tarragona BPA.

- 7 de febrer a dos quarts de sis. «Costura i literatura» un projecte literari col·laboratiu amb aprofitament de materials a càrrec de Maruxa Carracedo BCXA

- 14 de febrer a dos quarts de sis. «Astronautes del Curiosity» Quin aliment ens ajudarà a mantenir una bona salut intestinal? Taller a càrrec de la URV i Nutrisalt BCXA.

- 25 de febrer a dos quarts de sis La Penya dels signes «Greta Thunberg i la protecció del planeta» BCXA

- 25, 26 i 27 de febrer. “Biblioteques pel futur sobre rodes”. L’extensió itinerant de les Biblioteques Municipals per arribar a tots els racons de la ciutat. 

- 27 de febrer a dos quarts de set. “Tu pots ser motor de canvi”. Participa de la taula per aportar les teves idees i fer créixer les dels altres BCXA.


Comentaris