La botiga de la Casa Navàs, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional

La Generalitat va emetre una resolució on s'especificava que es volia incloure la part de la botiga de la Casa Navàs a la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional
La botiga de la Casa Navàs s'ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional | Facebook Casa Navàs
 

 

Una de les obres més importants i més emblemàtiques de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, la Casa Navàs de Reus, ja va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l'any 1991. En aquell moment, quan es va fer inventari de la Casa Navàs, la planta baixa de l'edifici va quedar arxivada i no es va incloure en aquesta declaració. Ara, anys més tard, s'ha reobert aquest expedient i el Govern català ha decidit declarar com a Bé Cultural d'Interès Nacional el mobiliari i altres elements de l'antiga botiga de l'immoble, principalment, taules i estanteries amb un gran valor històric. 

 

Així doncs, el passat mes de maig es va publicar una resolució en la qual s'advertia sobre una modificació en aquest expedient i s'informava sobre la voluntat d'incorporar la botiga de la Casa Navàs a la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional de l'edifici. La resolució CLT/1404/2019, del passat 14 de maig de 2019, explica que «el 26 d'abril de 2019, la Direcció General del Patrimoni Cultural va emetre un informe favorable a la incoació de l'expedient de modificació de la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric la Casa Navàs, a Reus, el qual té per objecte ampliar la relació dels béns mobles que es consideren vinculats a l'immoble». 

 

La botiga va abaixar la persiana al gener de l'any 2018

La botiga Sucesores de Joaquim Navàs, està situada a la planta baixa de la Casa Navàs i era gestionada per la família Blasco Font de Rubinat. L'activitat de la botiga es va iniciar l'any 1905 i, a finals de l'any 2017, l'empresari Xavier Martínez va passar a ser-ne el propietari. Al gener de l'any passat, la botiga va tancar definitivament i va abandonar tota la seva activitat comercial. Fins al moment, encara no s'ha tornat a reobrir, tot i això, la directora de la Casa Navàs, Sílvia Sagalà, explica que, de moment, la botiga segueix vinculada a la Casa Navàs i estan mirant de reobrir-la, «tenim diversos projectes oberts però cap de concret, sabem que volem reobrir la botiga i tirar endavant algun projecte que la inclogui, però encara no tenim res concret». A la botiga es venia, principalment, roba i teixits de la llar.

 

D'altra banda, pel que fa a les visites dins de l'edifici, Sagalà, afirma que les xifres han sigut molt bones i afegeix que «ens ha anat molt bé, de fet, hem tingut més visitats durant aquest primer semestre que en tot l'any 2018».