Les Brigades Municipals de Reus van realitzar més d'11.000 intervencions el 2018

Aquesta xifra suposa una mitjana d'unes 30 actuacions diàries, les intervencions més habituals són les obres de jardineria, electricitat i fontaneria
El regidor de Desenvolupament Urbà i Via Pública, Hipòlit Monseny, juntament amb un dels treballadors de les Brigades Municipals de Reus | Marta Torrens
 

 

Les Brigades Municipals reusenques van realitzar un total d'11.000 actuacions al llarg de l'any 2018 a la ciutat, cosa que suposa una mitjana d'unes 30 actuacions al dia. Les Brigades de Reus són les encarregades del manteniment de la ciutat i, segons apunta el regidor de Desenvolupament Urbà i Via Pública de l'Ajuntament de Reus, Hipòlit Monseny, «és un departament que tothom coneix i el ciutadà vol que cada dia estigui a la seva zona, cosa que implica que una sèrie de manteniments i serveis de la ciutat». 

 

Les Brigades Municipals compten amb un total de 47 persones «entre tècnics, operaris i servei administratiu els quals fan possible aquesta realitat» apunta Monseny. Al llarg de l'any passat, van gestionar un pressupost d'1.300.000 euros a través del qual van poder realitzar les seves actuacions. Les actuacions més habituals són els treballs de jardineria, electricitat i fontaneria. Brigades Municipals també són els encarregats del manteniment dels edificis municipals, «una tasca molt important i que la gent no acostuma a conèixer» matisa el regidor reusenc.

 

Hipòlit Monseny al Magatzem de les Brigades Municipals de Reus  | Marta Torrens

 

Gairebé la meitat de les actuacions no van ser per l'Ajuntament

D'altra banda, les Brigades també destinen esforços a la col·laboració amb la ciutadania amb el muntatge d'esdeveniments socials i culturals vinculats al moviment veïnal i als centres educatius. «Hem de muntar les tarimes, les taules i les cadires per fer un sopar a la fresca o bé, per algun esdeveniment de Festa Major i d'associacions veïnals i de barris». 

 

En aquest sentit, cal remarcar que el 45% dels muntatges que van realitzar són col·laboracions amb entitats externes a l'Ajuntament de Reus. Destaquen les 200 actuacions per atendre peticions dels centres educatius de la ciutat; les 75 que es van realitzar per a fer possibles les festes dels barris; i les 70 relacionades amb la Festa Major, la majoria concentrades en la mateixa època de l'any. 

 

Imatge del Magatzem de les Brigades Municipals de Reus | Marta Torrens

 

Les actuacions es divideixen en diverses unitats

Les 11.080 intervencions que van realitzar les brigades el 2018 es divideixen en les unitats d'activitat següents: 

  • Jardineria, les tasques d'aquesta unitat inclouen tant el manteniment de la jardineria dels espais atribuïts a les Brigades, com els solars i parcel·les municipals. També realitzen decoracions i muntatges de festes i esdeveniments que se celebren a la ciutat. El 2018 va realitzar 3.504 actuacions.
  • Electricitat i fontaneria, que inclou el manteniment en edificis municipals, el manteniment en sortidors ornamentals i fonts de boca a la via pública, l’enllumenat públic, el manteniment de grups electrògens i SAIS en edificis municipals i la gestió del sistema de climatització. En total, aquesta unitat va realitzar 3.174 actuacions l'any 2018.
  • Muntatges, les Brigades també col·laboren amb la resta de departaments municipals. Destaquen els treballs de transport i muntatge de materials cedits als diferents departaments de l’Ajuntament i d’altres organismes, com escoles, entitats, etc. El 2018 van fer 1.258 actuacions en aquesta unitat.
  • Construcció, realitzen tasques de manteniment, millora i obra nova tant a la via pública com als edificis municipals. Durant el 2018 van realitzar 801 actuacions.
  • Tallers, el 2018 van realitzar un total de 783 actuacions als diferents tallers de què disposa el servei: fusteria (312), pintura (200) i serralleria (271).
  • Mobiliari i jocs, van realitzar un total de 748 actuacions en reparacions del mobiliari urbà, de jocs infantils i zones d'exercici; en noves actuacions o millores; i en revisions periòdiques. 

 

El regidor Hipòlit Monseny ha volgut agrair la feina que va realitzar el personal de les Brigades Municipals i ha lamentat la manca de personal «sempre necessitaríem més ajuda de la que tenim, perquè amb només 47 persones és una mica just».