El Rei Carnestoltes i la Concubina de Reus llegint el cançoner del Cantaval

Una exposició i el Cantaval mantenen el Carnaval de Reus

Els tiquets gratuïts per als actes es posen a disposició del públic a partir d'aquest dilluns

La pandèmia farà gairebé un any que afecta de manera intensa la vida quotidiana. N'és una prova Carnaval, l'última festa multitudinària que es va celebrar, a finals de febrer del 2020. Si bé l'any passat va evitar per poc que la Covid-19 l'afectés, enguany sí que la celebració s'ha vist notablement alterada.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

A Reus, a principis d'octubre ja es preveia que, com a fet més destacat, no hi hauria rues de Carnaval, i a finals de mes es va confirmar que l'arribada de Carnestoltes a la capital del Baix Camp seria molt diferent de com es fa habitualment. Sense acte d'arribada, rues, Expoprofit ni Ball de Mascarots, la mostra Pel febrer, Carnestoltes hem de fer i un Cantaval adaptat protagonitzaran el programa d'enguany.

Des de la regidoria de Cultura, Daniel Recasens exposa que «arran de la pandèmia hem decidit muntar aquesta mostra perquè la voluntat nostra és que, malgrat tot, la gent tingui present el Carnaval".

El Canvatal i la mostra de la FRAC mantenen el Carnaval de Reus

La comissió del Cantaval ha informat que s'ha optat per «reformular l'acte i adaptar-se a la pandèmia en un nou format que ens permeti celebrar els 10 anys». Això vol dir que, en lloc de sortir a tombar pels carrers del centre de Reus, el Cantaval d'enguany serà estàtic, a la Palma, aquest dissabte vinent, 13 de febrer.

Per promocionar l'acte s'ha gravat una de les cançons que s'han preparat per enguany i que se centra en el Mercat del Carrilet. Tal com s'explica a vídeo, la cançó es va escriure abans del darrer cop de volant del govern de Reus en relació amb l'equipament.

Durarà de dos quarts de dotze del migdia fins a dos quarts de tres i es dividirà en dues parts. La primera serà el Cantaval pròpiament, amb els membres de la comissió oferint les cançons satíriques que s'hagin preparat per enguany. La segona part de l'esdeveniment serà un espectacle de glosa a càrrec de Cor de Carxofa, els Glosadors del Camp «i qui pugui».

Per assistir-hi caldrà aconseguir entrades a través del web de Reus Cultura. Uns tiquets que seran gratuïts i limitats a grups de sis persones, i que estaran disponibles a partir d'aquest mateix dilluns a les dues del migdia, quan també s'activaran els tiquets per accedir al segon acte principal del Carnaval d'enguany.

El Castell del Cambrer acollirà, a partir d'aquest dijous, l'exposició Pel febrer, Carnestoltes hem de fer, que té com a fil conductor la pregunta «com haguéssim gaudit de la festa d'enguany en condicions normals?». L'Ajuntament de Reus, amb col·laboració de la FRAC, han preparat aquesta mostra que es podrà visitar fins al 28 de febrer.

S'inaugurarà aquest dijous, a dos quarts de sis de la tarda, i per visitar-la s'hauran d'aconseguir tiquets gratuïts al web de Reus Cultura. L'horari d'obertura és de dilluns a divendres de dos quarts de sis de la tarda a dos quarts de nou del vespre, els dissabtes mantenen aquest horari i hi afegeixen el de deu del matí a dues del migdia, i els diumenges només obrirà al matí.

S'hi exposaran les propostes que van participar en el concurs de cartells, fotografies de les colles de Carnaval dels darrers anys. Tot plegat amb uns plafons que, segons es detalla des de l'Ajuntament, «expliquen d'una forma diferent els actes propis del Carnaval reusenc».

El Casal Jove de la Palma també ha organitzat algunes activitats entre el 8 i el 13 de febrer. Una programació que s'oferirà exclusivament per internet i que s'anirà anunciant a través de les xarxes socials de Joventut Reus. Dimecres vinent, a dos quarts de sis de la tarda, Always Makeup oferirà un taller de maquillatge amb inscripció gratuïta a través del web de Joventut i pensant per a persones a partir de dotze anys.

L'endemà, dijous, sí que es farà la tradicional disfressa d'escultures per part de les colles de Carnaval i, per últim i per donar pas a la Quaresma, el 17 de febrer, Dimecres de Cendra, la Vella Quaresma tornarà a presidir la plaça de les Peixateries Velles.