GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Reus ja té govern

Quinze regidories executaran l'obra de govern els pròxims anys
Foto de família del govern de Reus, establert aquest divendres | Jordi Olària Gras

 

Un mes després de les eleccions municipals, Reus ja torna a tenir govern. Tal com es va anunciar ahir, l'acord entre JxR, ERC i Ara tornarà a governar la ciutat, amb un repartiment de forces diferent, però amb els mateixos actors. Precisament el repartiment de regidories s'ha aprovat avui, així com els sous de tota la corporació municipal.

 

28 de juny, vigília de Sant Pere, i aquest 2019, mentre els Gegants sortien de l'Ajuntament, hi entraven els regidors municipals. Per una banda els de la CUP, que abans del ple han fet públic que no entraran a formar part del pròxim govern municipal. Per l'altra, però, la resta del plenari, i és que la sessió extraordinària d'avui havia de servir per establir l'estructura i les dotacions econòmiques tant del govern com de l'oposició de Reus.

 

Al fons, la capçalera de l'equip de govern de Reus | Jordi Olària Gras

 

El mandat comença sense punts de trobada

Les presses amb les quals s'havia convocat al ple no han agradat a l'oposició, i el mandat ha començat amb un enfrontament clar entre JxR, ERC i Ara Reus per una banda, amb l'alcalde com a representant del govern, i PSC, Cs i CUP per l'altra. Totes tres formacions opositores han deixat clar que no estaven d'acord amb la manera com s'havien fet les coses, per una urgència que no compartien i amb una sèrie de mesures per aprovar que no havien tingut temps de mirar-se.

 

Bancada de JxR al plenari de Reus | Jordi Olària Gras

 

Les crítiques han seguit, especialment per part del PSC i la CUP, en relació als càrrecs de confiança, de qui han dubtat o qüestionat si treballarien per al govern de la ciutat o per als partits que l'ostenten. S'han aprovat retribucions per a tres categories diferents de regidors i regidores. Alcalde a banda, el cartipàs municipal estableix regidors de categoria 'A' i 'B', totes dues amb dedicació completa, i una tercera opció, els regidors de classe 'B' amb dedicació del 95 % de la jornada.

 

ERC (quatre de l'esquerra) i Ara Reus (Dolors Vázquez, a la dreta) comparteixen bancada al ple | Jordi Olària Gras

 

La distribució del govern municipal

Sense que hagi de tenir relació directa amb aquesta darrera distribució entre regidors 'A' i 'B', el ple d'avui ha aprovat una distribució del govern municipal jeràrquica amb àrees de competències i regidories delegades d'aquestes àrees. S'han establert dotze grans àrees competencials, a càrrec d'algun dels membres del govern. D'aquestes dotze àrees, n'hi ha tres que reparteixen les seves competències entre dos membres del govern, un dels quals serà el responsable de tota l'àrea, inclòs l'àmbit d'actuació del segon responsable.

 

S'han creat les regidories d'àrea d'Educació, Habitatge i Medi Ambient, les tres que s'havien ofert a la CUP i que, per tant, ara mateix manté l'alcalde sota la seva potestat. Es preveu que posteriorment s'acabin delegant, podent retornar Habitatge a Urbanisme i Medi Ambient sota l'ala d'Ara Reus, que ja l'havia dirigit el darrer mandat. A banda d'aquestes tres, s'han creat vuit àrees de treball més.

 

En primer pla, el grup municipal del PSC de Reus, on s'ha d'incorporar Hèctor Fort | Jordi Olària Gras

 

Regidories d'àrea i regidories delegades

Una, a càrrec de Daniel Rubio, amb totes les competències que desenvolupa Ara Reus. Amb el nom de regidoria delegada d'Àrea de Recursos Humans i Seguretat i Convivència, Rubio executarà les competències del primer capítol. Tot i que mantindrà la potestat de l'àrea, qui s'encarregarà de Seguretat i Convivència serà la seva companya de partit, Dolor Vázquez, per a qui s'ha creat la regidoria delegada d'aquestes competències.

 

El mateix exercici es produeix en el cas d'Empresa, Ocupació, Urbanisme i Mobilitat, una sola regidoria delegada d'Àrea en mans d'Òscar Subirats. A la pràctica, però, serà Marina Berasategui —tots dos són d'ERC— qui assumeixi la regidoria delegada d'Urbanisme i Mobilitat. Per últim, Mariluz Caballero assumeix l'àrea d'Hisenda, Desenvolupament Urbà i Via Pública i Esports, que es desgranaran en les regidories delegades de Pep Cuerba, en el cas d'Esports, i Hipòlit Montseny, mentre que Caballero executarà l'apartat d'Hisenda.

 

Grup municipal de Cs Reus abans de començar el plenari de cartipàs | Jordi Olària Gras

 

Sumant-hi les sis regidories delegades d'Àrea restants, sobre el paper hi ha nou àrees a càrrec de nou persones. Alcalde i vicealcaldessa a banda, els quatre membres restants del govern executaran regidories delegades que penjaran d'alguna d'aquestes àrees, tot i que no es preveu que en depenguin en excés, sinó que a la pràctica, acabin funcionant com dues regidories del mateix nivell jeràrquic. Sobre el paper, però, el govern municipal ha quedat, avui, configurat de la següent manera:

 

 • Alcalde: Carles Pellicer (JxR) —manté les regidories d'Educació, Habitatge i Medi Ambient—.
 • Vicealcaldessa: Noemí Llauradó (ERC).
 • Regidoria delegada d'Àrea de Benestar Social: Montserrat Vilella (JxR).
 • Regidoria delegada d'Àrea de Participació, Bon Govern i Serveis Generals: Montserrat Flores (ERC).
 • Regidoria delegada d'Àrea de Salut i Ciutadania: Òscar Subirats (ERC).
 • Regidoria delegada d'Àrea d'Empresa i Ocupació, i Urbanisme i Mobilitat: Carles Prats (ERC).
 • Regidoria delegada d'Urbanisme i Mobilitat: Marina Berasategui (ERC).
 • Regidoria delegada d'Àrea de Recursos Humans i Seguretat i Convivència: Daniel Rubio (Ara).
 • Regidoria delegada de Seguretat i Convivència: Dolors Vázquez (Ara).
 • Regidoria delegada d'Àrea d'Hisenda, Desenvolupament Urbà i Via Pública, i Esports: Mariluz Caballero (JxR).
 • Regidoria delegada d'Esports: Pep Cuerba (JxR).
 • Regidoria delegada de Desenvolupament Urbà i Via Pública: Hipòlit Montseny (JxR).
 • Regidoria delegada d'Àrea de Projecció de Ciutat: Montserrat Caelles (JxR).
 • Regidoria delegada d'Àrea de Cultura: Daniel Recasens (ERC).
 • Regidoria delegada d'Àrea d'Economia i Coneixement: Teresa Pallarès (JxR)

 

Grup municipal de la CUP de Reus | Jordi Olària Gras

 

La Festa Major com a data límit

Pellicer els ha respost, en general, que «el que fem és aplicar la llei» i que, per tant, no calia que el que avui passava pel plenari hagués tingut, prèviament, un debat de fons. El cas és que, a l'anada a Completes d'aquest vespre, a Sant Pere l'acompanyarà la nova corporació municipal, un dels motius que hi hauria darrere la urgència de convocar un ple extraordinari la vigília del patró. En segon lloc, també, per la visita institucional del vicepresident de la Generalitat.

 

El republicà Pere Aragonès visitarà la capital del Baix Camp com a convidat d'honor, i suposarà l'estrena protocol·lària del càrrec de Noemí Llauradó, aprovat també avui, el de vicealcaldessa. A la pràctica s'ha de convertir en clara segona posició del govern municipal, tant executivament com institucionalment, just per darrere de l'alcalde i a més distància de la segona tinent d'alcaldia, Montserrat Vilella, i la resta de regidors de l'equip.