El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus reprèn el cicle 'El Documental del Mes'

Les projeccions començaran aquest dimarts, 17 de setembre, a les 19.00 hores amb la pel·lícula 'Womanhood'
Fotograma de la pel·lícula Womanhood que es projectarà aquest dimarts, 17 de setembre | cedida
 

 

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR) torna a arrencar el cicle de projecció 'El Documental del Mes' aquest dimarts, 17 de setembre, a les 19.00 hores amb la projecció de la pel·lícula 'Womanhood'. La keniana Beryl Magoko és la directora i protagonista del film i va ser víctima de la mutilació genital quan era petita i ara necessita sanar aquest trauma no superat. Conversant amb altres dones víctimes, intentarà trobar les respostes que necessita per decidir si se sotmet o no a la cirurgia reconstructiva. 

Es tracta d'una pel·lícula autobiogràfica i valenta que ha estat reconeguda internacionalment i guardonada amb el Premi a Millor Pel·lícula d'Estudiants a IDFA, el Premi Leipzier Ring al festival Dok Leipzig, el Premi Nou Talent al DocsBarcelona i el premi Néstor Almendros al festival Human Rights Watch de Nova York. A partir del 5 de setembre, la pel·lícula s'estrena a més de 70 sales a Espanya de la mà de DocsBarcelona del Mes. 

La protagonista explora el seu passat 

Amb 10 anys, la Beryl Magoko era una nena que creixia en un poble rural de Kènia i pensava que totes les nenes del món havien de ser «circumcidades» a través de la Mutilació Genital Femenina (MGF) com un simple ritual de pas de la infantesa a la vida adulta i, sobretot, d'acceptació dins de la seva comunitat.

Ningú la va advertir del patiment físic i emocional que això suposaria en el futur. Avui dia, la Beryl sap que la cirurgia reconstructiva és una possibilitat real amb què podria recuperar el que un cop va perdre, però no està segura això l'ajudarà a sentir-se millor.

La Mutilació Genital Femenina és una pràctica molt vigent encara

En moltes societats del món, la MGF —que consisteix en l'ablació del clítoris— es considera un ritual simbòlic d'iniciació en l'edat adulta i es percep com un fet decisiu per preservar la identitat ètnica i la puresa de la dona i, alhora, mantenir l'honor familiar amb l'objectiu d'evitar senir plaer sexual, que les dones arribin verges al matrimoni i que es mantingui la castedat després. 

Moltes vegades s'ha relacionat aquesta pràctica amb religions, sobretot amb la fe musulmana, però realment l'ablació és una pràctica preislàmica. Segons l'Organització Mundial de la Salut, es calcula que actualment hi ha més de 200 milions de dones i nenes al món que han sigut objecte de la MGF en 30 països d'Àfrica Subsahariana, Orient Mitjà i Àsia. 

"👩🏻‍⚕️SESSIÓ INFORMATIVA: La prevenció del suïcidi arriba al Centre Cívic del Carme" "🗒 AGENDA: L’exposició artística 'Terra' arriba al Palau Bofarull de Reus"