ERC de Reus impulsa, ara, una cimera independentista de cara a les municipals

Els republicans han passat de l'expectativa davant altres moviments a voler encapçalar una crida a la unitat
Primera reunió d'adherits a les primàries republicanes de Reus | Jordi Olària

 

El projecte de Primàries Republicanes de Reus ja ha tingut la primera repercussió en els partits polítics als quals interpel·la. La plataforma va celebrar, el passat 5 de juliol, la primera trobada de les persones adherides per tal de començar a constituir el projecte. L'endemà, ERC —que ja ha escollit Noemí Llauradó per ocupar el primer lloc de la seva llista electoral— emetia un comunicat recordant que el partit sempre ha tingut la porta oberta a aglutinar forces per afavorir l'independentisme, i explicant que restaven a l'espera que se'ls plantegés una proposta en ferm sobre la taula. Els republicans han optat, ara, per canviar de postura i ser proactius, de manera que han convocat una trobada multitudinària aquest dimarts al vespre.

L'ampli ventall de la cimera d'ERC

Seguint la tesi del president del Parlament, Roger Torrent, ERC vol «institucionalitzar el 3 d'octubre», és a dir, poder traslladar aquella mobilització a les institucions. Per fer-ho han enviat un missatge convidant-los a la trobada d'aquest dimarts a multitud de partits, entitats, organitzacions i col·lectius. L'han rebut tant el PDECat —que ja va ratificar l'actual alcalde, Carles Pellicer, com el futur cap de llista—, fonts del qual afirmen que hi assistiran «sempre anem allà on se'ns convida per parlar de projectes de ciutat», sentencien fonts internes; així com l'ha rebut la CUP, que aquest dilluns a la tarda mateix presentava el seu propi full de ruta de cara a les eleccions municipals del 2019.

En relació a aquesta cimera, els cupaires expliquen que hi assitiran per explicar per què han decidit concórrer en solitari als comicis i per emplaçar els partits que ho vulguin a «treballar per a la materialització de la República» sense haver de concórrer a les eleccions amb una sola llista electoral. La formació anticapitalista ha anunciat, també, que serà l'actual portaveu municipal, Marta Llorens, qui encapçali la llista cupaire.

Montserrat Flores (regidora), Noemí Llauradó (portaveu municipal) i Ester Alberich (presidenta local) en una imatge d'arxiu | Guillem RS

 

La trobada d'ERC, més enllà de l'independentisme

Entre les organitzacions que han rebut la convocatòria hi ha el sector dels Comuns a la ciutat. Mentre treballen la manera com s'acabaran presentant a les eleccions municipals, Podemos Reus és un dels partits citat per Esquerra aquest dimarts. La crida feta per ERC aposta per «construir una proposta única de l'independentisme a Reus per les eleccions municipals del proper maig de 2019». Fonts de Podemos expliquen que l'han rebut amb certa sorpresa, i que «si és per fer una llista independentista, no entenem per què ens hi han citat; si es tracta de defensar drets i llibertat, podem parlar-ne, però si no...».

Un ampli ventall d'entitats citades per ERC

A més dels tres partits mencionats, Esquerra Republicana també ha fet extensiva la convocatòria a un ampli ventall d'entitats, col·lectius i organitzacions. S'hi compten l'ANC i Òmnium Cultura, així com MES, MDC i Avancem—tots tres moviments integrats, avui en dia, a la coalició amb la qual ERC va obtenir representació a l'Ajuntament—, De Nou Reus i Demòcrates —els integrants principals dels quals ja estan treballant en el projecte de Primàries Republicanes—, Endavant i Poble Lliure —dues organitzacions de l'entorn de la CUP i l'Esquerra Independentista, que a la vegada també està citada—, els CDR, els Avis i Àvies per la Llibertat, els Advocats Voluntaris de l'1 d'Octubre, Universitaris per la República i la plataforma Construïm República.

"Els Agents Rurals capturen una serp en un pis a Reus" "Joan Urgellès: «El Cafè de Reus torna per ser això, el cafè de la gent de Reus»"