INVITACIÓ:

Et convidem al nou grup oficial de Facebook de TarragonaDigital on comentarem l'actualitat de TGN entre tots. APUNTEU-VOS CLICANT AQUÍ!

Els cinc imprescindibles de les Festes de Misericòrdia

Les Festes de Misericòrdia arrenquen aquest cap de setmana i compten amb un ampli ventall d'actes i propostes; fem un petit recull dels més indispensables
L'àliga de Reus mirant l'arribada dels Diables al Santuari | Gerard Martí

Amb les Festes de Misericòrdia ja en marxa, queda per endavant una setmana i mitja d'actes tradicionals i moderns, protocol·laris i festius. Tot un programa ple d'actes entre els quals, pel seu arrelament, en destaquen alguns que, qui més qui menys, procura no perdre's. Fins que arribin, el programa de festes ofereix un ampli ventall de propostes que, amb més trajectòria o amb menys, també engreixen una festa major 'petita' que, per a alguns, no ho és pas gens.

 

 

Si tots els reusencs tinguessin gent de visita aquests dies i els volguessin ensenyar el més indispensable de les Festes de Misericòrdia, de ben segur que els actes on més coincidirien serien els que integren el següent recull, ordenat cronològicament.

 

Els cinc imprescindibles de Misericòrdia

1 La Ruta del Masclet

Revetlles a banda, és l'acte purament d'oci i disbauxa més consolidat. el Col·lectiu del Masclet pren especial protagonisme per Misericòrdia, amb el concurs a la plaça del Prim per una banda, i amb la segona edició anual de la seva cercavila. Serà el dia 24 de setembre a dos quarts de nou del vespre. L'arrencada es farà des de la plaça del Mercadal i passarà pels carrers del Metge Fortuny, d’Aleus, d’en Vilar, de Rosich i de Santa Anna, la plaça de la Farinera, els carrers de la Presó, de l'Hospital i de les Peixateries Velles, la plaça de Sant Pere, el carrer Major i acabarà, de nou, a la plaça del Mercadal.

 

Imatge d'una bota de la Ruta del Masclet | Laia Solanellas
2 El Rosari de Torxes

Com un dels actes més solemnes del programa, el Rosari de Torxes baixarà pel passeig de Misericòrdia fins al Santuari, amb els comentaris dels misteris de l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas. Amb la creu i els cirials al capdavant, acompanyats de l'estendard del Grup Cultural de Misericòrdies i amb les persones que prenguin part del Rosari al darrere des de la plaça de la Pastoreta, a dos quarts d'onze, i fins a l'interior del Santuari.

 

Imatge d'arxiu del Rosari de Torxes | Laia Solanellas
3 La baixada del Seguici Festiu

A les onze del matí, del dia 25 de setembre, Mare de Déu de Misericòrdia, el Seguici Festiu enfila el passeig de Misericòrdia avall fins a la plaça del Santuari. A falta de processons, és el moment de protagonisme destacat de gairebé tots els elements que l'integren, i que van allargant els balls i danses fins que tots han arribat, quan torna a sonar la música d'una darrera ballada conjunta que acomiada el matí del dia de la patrona.

 

 

Imatge del Drac de Reus baixant pel passeig de Misericòrdia | Isma Llanes
4 El Ball Solemne curt de l'Àliga al Santuari

Quan acaba l'actuació castellera dels Xiquets de Reus, totes les mirades es dirigeixen a l'interior del Santuari, on l'Àliga ofereix a la Mare de Déu de Misericòrdia el seu Ball Solemne curt. L'acte deixa petit el temple en un dels actes més cerimoniosos de la Festa que, a més, és seguit de la cantada dels Goigs a la Verge.

 

Imatge del Ball Solemne curt de l'Àliga dins del Santuari | Laia Solanellas
5 La Baixada dels Diables

Com a part essencial del Ball de Diables, la seva Baixada al Santuari suposa la representació de la lluita del bé contra el mal. Es tracta d'un acte singular en què integrants de l'entitat i participants a títol individual recorren el passeig de Misericòrdia des de dos quarts de vuit del vespre encenent carretilles fins arribar al Santuari on, finalment, s'encendrà la Carretillada.

 

Els Diables de Reus durant la Baixada de Misericòrdia | Laia Solanellas

Més notícies de la categoria Reus