ATENCIÓ

Xoc amb ferits a l'encreuament de la T-310 i T-314 a Reus

Ciutadans de Reus denunciarà Pellicer per tornar a posar la pancarta dels presos

Asseguren que els independentistes han trencat la convivència
Imatge del moment en què s'ha tornat a col·locar la pancarta. | TarragonaDigital.com

 

Ciutadans de Reus denunciarà l'alcalde Carles Pellicer per tornar a penjar la pancarta per la llibertat dels presos a la façana de l'Ajuntament. Divendres passat, diversos militants i simpatitzants de la formació taronja van despenjar la pancarta —una actuació que va acabar amb una picabaralla entre defensors i detractors de l'acció—. A la mateixa tarda, però, membres del PDECat i d'Esquerra la van tornar a col·locar.

 

Consideren que retirar la pancarta i el llaç és fer complir la llei

Segons Ciutadans, tenir la pancarta i el llaç groc a la façana de l'Ajuntament vulnera el criteri del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de respecte a la neutralitat de l'espai públic. Segons aquest punt de vista, com ha explicat el portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Reus, Juan Carlos Sánchez, retirar el llaç i la pancarta va ser una actuació per fer complir la llei i tornar-los a col·locar representa repetir una il·legalitat. D'aquesta manera, portaran la denúncia a contenciós —tal i com ja han fet a Sant Cugat— amb la intenció que el jutge indiqui a Pellicer que retiri els elements de la façana.

 

Sánchez també ha tingut paraules directes per a Pellicer i l'han instat a «assumir les conseqüències dels seus actes». Ha afegit que un alcalde ha de respectar la llei, les institucions i els veïns —com han apuntat des de Ciutadans, la seva formació va ser vencedora en els darrers comicis del 21 de desembre i els no independentistes van aconseguir majoria a la ciutat—. El portaveu també ha posat de relleu que una bona convivència es fonamenta en el respecte a l'espai públic i ha garantit que, si Ciutadans governés, mantindria la neutralitat.

 

Els regidors de Ciutadans de Reus, Juan Carlos Sánchez i Guillem Figueras. | Oleguer Domènech.

 

Asseguren que les amenaces cap a Pellicer no surten d'un militant de Ciutadans

De la mateixa manera, han instat a Pellicer a posar la denúncia pels insults i amenaces que va rebre i a revisar els vídeos per a que es pugui conèixer la identitat de la persona. Això sí, han explicat que aquesta persona en cap cas era un militant de la formació sinó que es tractava d'una persona que passava per la plaça en els moments de l'acció i que, com molta altra gent, està descontenta amb la penjada dels elements.

 

Ciutadans reivindica com a pròpia la retirada de la pancarta i el llaç

Després d'alguns missatges a les xarxes socials que donaven lloc a missatges contradictoris, en la compareixença d'avui, Ciutadans ha deixat clar que la retirada de la pancarta i del llaç respon a una campanya organitzada des del partit i que ja han dut a terme en altres municipis com Sant Cugat o el Masnou. Una campanya que té com a missió retirar els elements que consideren partidistes de l'espai públic. Tant Sánchez com Guillem Figueras —l'altre regidor de Ciutadans present en l'acció— han explicat que, si no van ser ells qui van retirar físicament els elements, és perquè la iniciativa no és dels dos regidors sinó general del partit i oberta a tots els militants i simpatitzants.

 

Des de Ciutadans lamenten que se'ls acusi de feixistes, neonazis, totalitaris o violents. En aquest sentit, han insistit en què la retirada no es va dur de manera violenta i han convidat a veure les imatges de l'acció per comprovar-ho. Pel que fa a les tensions que es van generar a posteriori a la plaça Mercadal, també han destacat que en cap moment es va arribar a les mans.

 

Ciutadans creu que la convivència està trencada

En el mateix sentit, han lamentat que se'ls acusi de generar odi i trencar la convivència. «Nosaltres no hem trencat la convivència. Hem trencat el silenci». «Hem aguantat que ens imposessin símbols i que ens insultessin. Però hem dit prou». Tot i que sí que consideren que la convivència està trencada, n'han culpat els independentistes, de qui diu que han creat un clima «irrespirable» pels no independentistes a la Festa Major, que embruten la ciutat amb símbols que no representen a tothom, que ignoren la neutralitat de l'espai públic i que permeten que s'insulti als regidors. Un nou dard enverinat cap a Pellicer.

 

Un intercanvi de denúncies

Instants després de l'acció de Ciutadans de divendres passat, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va anunciar que interposaria dues denúncies contra la formació taronja: una per la pròpia retirada i una altra per les amenaces i insults que va rebre. El joc de denúncies no acaba aquí. Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans al Parlament de Catalunya, va anunciar ahir que Ciutadans també es plantejava denunciar Pellicer per prevaricació.