Virtual i sense Tronada: tret de sortida inèdit a la Festa Major de Sant Pere

La festa no s'ha arribat a suspendre, però només s'han mantingut o adaptat aquells actes que es podien celebrar complint les restriccions
La Tronada serà un dels elements més enyorats de la Festa Major d'enguany | Laia Solanellas

Avui, 24 de juny, comença oficialment la Festa Major de Sant Pere de Reus, una celebració que, sense arribar-se a suspendre, enguany tindrà poc a veure amb el seu programa habitual. La majoria d'actes han estat cancel·lats, tal com s'ha explicat des de la regidoria de Cultura, per cenyir-se a les restriccions actuals i per evitar el risc d'aglomeracions.

El que s'ha volgut mantenir són aquells actes que puguin celebrar-se sense grans concentracions de persones i que, alhora, mantinguin l'esperit o la tradició de la Festa Major. La Prioral de Sant Pere i el seu campanar es converteixen en l'escenari físic principal d'enguany, quan també guanyen protagonisme els nous actes telemàtics.

El pregó que aquest vespre pronunciarà Coia Ballesté servirà, com és habitual, de tret de sortida de la Festa Major, tot i que no anirà seguit d'una Tronada. La ciutat s'ha resignat a les circumstàncies actuals, i les entitats locals, que fa un temps no descartaven acabar organitzant actes públics han aparcat aquesta possibilitat pel que s'ha pogut saber fins ara.

Processó i Completes es refugien dins de la Prioral

Els Campaners mantindran els tocs de festa, i a Internet s'emetrà, per exemple, la Tronada de l'any passat. Actes com la Processó o les Completes també s'adaptaran traslladant-se a l'interior de la Prioral. En el cas de Completes, s'emetrà tant per Canal Reus com a través de les xarxes socials municipals el diumenge 28 de juny a un quart de deu de la nit.

L'acte es farà dins de la Prioral, el mateix escenari que tindrà, l'endemà dilluns dia de Sant Pere, la processó programada per dos quarts de set del vespre. Es mantindrà de la manera habitual l'acte de les Tres Claus a través del qual la figura del Sant queda exposada al públic.

Ahir a la tarda es va hissar la bandera de la ciutat al capdamunt del campanar, i a la nit va tenir lloc la primera sessió d'una de les novetats d'enguany. Il·luminem la Festa Major és un espectacle de llum i música amb el campanar com a protagonista que es repetirà cada dia fins dilluns vinent, 29 de juny, últim dia de Festa Major de Sant Pere.

En el cas d'ahir, com passarà també el dia de Sant Pere, l'espectacle va anar seguit d'un concert de gralles, un altre dels actes que s'ha pogut mantenir al programa. El dia del patró, de fet, també sonaran gralles a les vuit del matí com a testimoni de les matinades de Festa Major prèvies als avisos pirotècnics que fan saber a la ciutat que ha arribat el 29 de juny.

Internet, vàlvula d'escapament per mantenir l'oci

Les revetlles, tant ahir per Sant Joan com diumenge per Sant Pere, s'han traslladat a Internet a través de l'emissió de La Nova Ràdio. També s'ha convertit en digital el concert de l'Orfeó Reusenc, que s'emetrà aquest dimecres a dos quarts de deu de la nit tant a través de les xarxes socials de Cultura com de Canal Reus TV.

Un altre acte que s'ha refugiat, en aquest cas a les xarxes socials de la regidoria reusenca, són els Cóssos de Festa Major, que divendres a les set del vespre prendran un nou format. Les proves tradicionals s'han mantingut, gravant-se per a cada grup festiu que hi participava, i divendres s'arribarà a la darrera prova, consistent en preguntes relacionades amb la Festa Major de Sant Pere.

Uns dels actes més festius del programa solen ser els concerts vermut que se celebren als Jardins de la Casa Rull entre el 25 i el 28 de juny. Enguany, sense poder-se programar, sí que se n'emetrà un, el dia 28, tant per Canal Reus com per les xarxes socials municipals.

La de Sant Pere d'enguany serà una Festa Major que, com totes les que s'han vist alterades arreu aquest 2020, serà recordada com a excepcional. L'absència d'un element tan emblemàtic com la Tronada, o la del Seguici Festiu de la ciutat, són només dues de les notes amargues de la celebració que avui comença.

"Canvi d'imatge: Així serà la nova zona del Mercat Central de Reus" "Reus: S'adjudica la reforma de l'antiga Escola d'Art de la Diputació"