Arrenca el Yazoo 2019 a l'Escola d'Art i Disseny de Reus: «No m'ho expliquis, dibuixa-ho»

L'artista tarragoní Joan Martí, ponent inaugural de les jornades, es dedica al disseny i conceptualització d'espais i objectes de pel·lícules que triomfen internacionalment | Les jornades Yazoo 2019 continuen dijous i divendres
El concept artist tarragoní, Joan Martí, primer ponent del cicle Yazoo 2019 | TarragonaDigital

 

Aquest dimecres 6 de febrer al vespre, l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus ha celebrat la conferència inaugural de les Jornades de Disseny Yazoo, que enguany arriben als 15 anys i que s'allargaran fins divendres dia 8 de febrer.

 

Un centenar de persones, majoritàriament alumnes de la mateixa escola han assistit a l'acte inaugural que ha obert el director de l'escola, Joaquim Vilafranca. Destacant que enguany les jornades estan d'aniversari, el quinzè,  Vilafranca ha explicat que des de l'any 2004 que van començar han passat per les jornades 93 professionals que han explicat les seves experiències professionals als alumnes. Les jornades, el nom de les quals fa referència als rierols que actuen com a afluents d'un riu més gran durant llargues extensions i que acaben unint-se quilòmetres després, van començar centrades en el disseny d'espais i han evolucionat també cap al disseny, en un vessant més ampli i incloent també la part gràfica i audiovisual de la professió.

 

Joan Martí: un exalumne de l'EADT que ha triomfat en el cinema

 

Precisament en l'àmbit de la gràfica cinematogràfica i publicitària és on ha triomfat el ponent de la xerrada inaugural del Yazoo 2019, titulada 'El dibuix: eina fonamental del dissenyador'.

 

Joan Martí és set designer i concept artist. Per entendre'ns,  en el món del cinema i la publicitat,  dissenya conceptualment i dóna forma als espais, objectes, entorns i estètica on transcorreran les escenes d'una sèrie o pel·lícula o l'acció d'un anunci. Exalumne de l'Escola d'Art de la Diputació a Tarragona, on viu, és també professor a Cuba i a altres escoles internacionals del món en l'àmbit del Disseny de Producció i la Direcció d'Art Cinematogràfic, dos àmbits de caràcter tècnic, cosa que els fan menys coneguts que l'interpretatiu o el de la direcció i guió, però essencials perquè una pel·lícula ens captivi emocionalment i funcioni en el seu conjunt.

 

Davant d'un auditori atent i amb multitud d'exemples de les pel·lícules en què ha treballat - el portfoli és molt notable i passa per històries com 'Un monstruo viene a verme', 'SúperLópez', 'BlackWood', 'El secreto de Marrowbone', 'Anacleto Agente Secreto' o 'Segon Origen' o les encara inèdites 'En el corredor de la muerte' de Netflix o 'Corto Maltés' que es començarà a rodar aviat, a més d'una trentena d'spots publicitaris – Martí ha anat desgranant una professió apassionant i altament creativa que combina l'artesania del dibuix manual amb les tecnologies digitals.

 

Martí és freelance. Treballa en diversos projectes que el posen en contacte amb equips multidisciplinaris internacionals que, molts cops a contrarellotge, han d'entregar uns esbossos acurats i ben definits de localitzacions, exteriors o interiors, entorns o objectes de tota mena que han d'aparèixer a la pel·lícula segons apunten el guió i el director i que hauran de ser validats pel director de producció. Un cop fet això, i amb un pressupost de costos que també elabora l'equip de Joan Martí per materialitzar-los, es començarà a construir tot per posteriorment iniciar-hi el rodatge.

 

Moment de la xerrada inaugural de Yazoo 2019 | TarragonaDigital

 

'El Corto Maltés': una superproducció europea amb segell tarragoní'

 

Un dels projectes en què ha treballat el set designer tarragoní és en el disseny artístic i conceptual de la nova pel·lícula de l'heroi de còmic 'Corto Maltés'. La producció compta amb Milla Jovovich i Tom Hughes com a protagonistes i Christophe Gans a la direcció. Al maig, també es podrà veure la feina de Joan Martí a la sèrie produïda per Netflix i protagonitzada per Miguel Ángel Silvestre sobre el pres espanyol condemnat a mort Pablo Ibar.

 

«No m'ho expliquis, dibuixa-ho'

 

Joan Martí ha dedicat la part final de la xerrada a explicar l'essència de la seva feina als alumnes de l'escola de disseny reusenca. És fonamental aprendre a dibuixar a mà De fet, ha explicat, ell ho fa més que no pas dibuixar digitalment, amb paper de calc i de forma completament artesanal. «Dibuixeu cada dia, practiqueu i dediqueu-hi hores perquè és la clau d'aquesta professió».

 

Públic assistent a la conferència del Yazoo 2019, a l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus | TarragonaDigital

 

 

Martí també ha reflexionat sobre l'hàbit del dibuix, que es perd amb el pas dels anys. «De petits tots dibuixem molt. Fins i tot, dibuixem abans de llegir i escriure. Però a mesura que passen els anys el dibuix va perdent hores en els plans d'estudis, és més, fins i tot, acaba desapareguent del tot. Es substitueix per l'escriptura i pel llenguatge. Cal potenciar la narrativa visual, la gramàtica visual com a forma d'expressió i de comunicació, i més en el sector en què ens movem. Que no parlis, no vol dir que no diguis coses». L'artista tarragoní ho ha resumit en el que respon quan algun alumne o col·laborador li comença a explicar una idea: «No m'ho expliquis, dibuixa-ho».

 

Programa de conferències Yazoo 2019

 

Demà i divendres continuen les Jornades Yazoo 2019 amb conferències programades tant al matí com a la tarda, amb quatre xerrades per dia.

 

Conferències dijous 7 de febrer:

 

• 10h Emotion graphics a càrrec de Joan Achon, de Bio Estudi

• 12h Maping, instal·lacions interactives i Fulldome, a càrrec de José Vaaliña, d'Eyesberg 

• 16h Etern efímer a càrrec d'Ignasi Bonjoch, d'Estudi Bonjoch 

• 18h Espai i temps a càrrec de Francesc Rifé, de Francesc Rifé Studio 

 

Conferències divendres 8 de febrer:

 

• 10h Learning by gaming a càrrec de Carla Doyle de Funky Pie Studio 

• 12h Teoria sobre els processos creatius a càrrec de David Amorin de La Taberna de Dam 

• 16h CRÜ: being built a càrrec de C.Raurell i J. Astallé, de CRÜ Studi 

• 18h Pràctiques condicionals, a càrrec de F.Sarquella, de Sarquella Torres

 

També et pot interessar:

El talent de l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona es llueix aquesta setmana als Premis Taronja

Escornalbou reneix

La Diputació reformarà l'Escola d'Art de Tarragona amb mig milió d'euros

 

El Yazoo 2019 es celebrar entre el 6 i e 8 de febrer | TarragonaDigital