Els comerços del Raval de Santa Anna de Reus veuen amb bons ulls la vianalització del carrer

La majoria d’establiments coincideixen en l’augment de moviment de gent a la via encara que no s’ha traduït en un increment de les vendes | L’Ajuntament de Reus hi té previst organitzar més activitats
La prova pilot de la vianalització del Raval de Santa Anna s'allargarà fins al 29 de febrer | Adrià Morte

 

La campanya de Nadal 2019 de Reus ha tingut en una de les seves principals novetats la prova pilot de la vianalització del Raval de Santa Anna. La mesura, que es va iniciar el 29 de novembre i s’allargarà fins al 29 de febrer, ha rebut el vistiplau de la majoria d’establiments de la via. Els comerços coincideixen en el fet que hi ha hagut un increment de moviment de gent encara que això no s’ha traduït en un augment de les vendes

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

La prova pilot es realitza els divendres, dissabtes, festius d’obertura comercial i vigílies de festius en horari d’11.00 hores del matí a 21.00 hores de la nit. Durant aquesta franja horària, el raval de Santa Anna es converteix en un passeig comercial per als vianants. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ja va anunciar a finals de desembre que la valoració és positiva i que l'objectiu és convertir el vial en un carrer a un sol nivell durant el 2020 o, a tot estirar, el 2021. Però què en pensen els comerços?

 

Caminant cap al model europeu

La majoria de comerços es mostren a favor del projecte i asseguren que la ciutat ha de caminar cap a un model on es pugui anar caminant per tot el centre, de manera similar que altres ciutats europees. De fet, segons l'alcalde Carles Pellicer un dels objectius de la vianalització és «la sostenibilitat i tenir una línia de ciutat més amable i còmode».

 

En Jordi, de l’Òptica Novalent, està d’acord amb la vianalització i fa un pas més enllà i li agradaria que la mesura s’apliques a tot el tomb de ravals. «Les ciutats europees van cap aquí: a tenir el centre de la ciutat sense cotxes i només apte per a vianants. S'hauria de fer a tot el tomb de ravals. Estic segur que Reus guanyaria i tindria un major comerç de qualitat». Seguint en la mateixa línia, en Pere i la Pepa, de la botiga de roba Gris, opinen: «Nosaltres estem molt contents, hi posem un 10. En altres països les ciutats van per aquest camí. La gent va més relaxada i és un plaer veure tanta gent passejant pel carrer durant el cap de setmana».

 

El raval de Santa Anna de Reus, durant un dia de la campanya de Nadal | Laia Solanellas

 

Una altra botiga que es mostra a favor de la vianalització és Santiper. En Joan, el seu responsable, explica que fa 21 anys que té la botiga i que la mesura ja s'hauria d'haver fet des de llavors. «L’experiència és molt positiva i tenim una major afluència de gent. Estic molt d’acord amb el pla pilot i espero que s’acabi aplicant», indica el botiguer. «Estic a favor. Com a botiguer i com a reusenc. Crec que també aportarà beneficis pels veïns i veïnes de la zona», assenyala en Jordi de l'establiment Panys i Claus. 

 

Per una altra banda, hi ha altres botiguers que es mostren més escèptics i expliquen que no han trobat diferència, tant en moviment de gent com en vendes. «Jo he tingut els mateixos clients, potser altres comerços si, i a nivell de trànsit de persones també ho he vist igual, assegura la Yoli de la perruqeria Deluxe Estilistes. La Fina, de l’establiment Viatges Alemany, està a favor de la mesura, tot i que explica haver presenciat el mateix moviment de gent. Tot i això, entén que en algunes botigues això comporti problemes a nivell logístic

 

És el cas d'en Pere, de l'establiment d'electrodomèstics +Idees. Reconeix que es pensava que la vianalització aniria pitjor encara que la campanya i afegeix: «Si que hem tingut problemes en l'àmbit logístic i hem hagut de fer més enviaments dels nostres productes. Això ens representa més costos».

 

La majoria de comerços de la ciutat veuen amb bons ulls la vianalització del carrer | Adrià Morte

 

L'Ajuntament de Reus hi continuarà organitzant activitats 

La regidoria de Promoció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, va explicar durant la roda de premsa de valoració de la campanya de Nadal 2019 que hi ha una «bona percepció» de la vianalització i que durant aquests dies hi ha hagut molta gent transitant en aquest carrer. Segons Caelles, l'objectiu és continuar organitzant activitats en les següents setmanes que dura la prova pilot.