EN DIRECTE

🔴 La vaga del sector químic, a l'espera d'una manifestació massiva aquesta tarda

Quatre de cada deu comptadors d'aigua de Reus ja són electrònics

El projecte s'allargarà dos anys més dels previstos | Permeten controlar en temps real el consum d'aigua
Tres exemples dels canvis històrics en els comptadors de Reus | Jordi Olària Gras

 

La modernització dels comptadors d'aigua de Reus ja ha arribat a 19.500 llars. Gairebé quatre de cada deu domicilis de Reus tenen un comptador electrònic per controlar el consum d'aigua. Des de l'Ajuntament es preveu seguir instal·lant-ne entre 5.000 i 7.000 cada any per deixar els 50.000 habitatges que hi ha a la ciutat llestos d'aquí a cinc anys.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

La planificació inicial, quan es va presentar el projecte, l'estiu del 2018, confiava haver-lo acabat dos anys abans, el 2022. El regidor de Medi Ambient, que ha repetit en el càrrec, Daniel Rubio, apostava per un canvi de mentalitat en el consum d'aigua gràcies, precisament, als nous comptadors. Permeten tenir un coneixement constant i en temps real de l'aigua que consumeix cada habitatge.

 

El nou sistema permet tenir la lectura real del consum d'aigua tant a Aigües de Reus com al client que, de fet, es pot programar alarmes que l'avisin si hi ha un consum anòmal. A través del web d'Aigües de Reus es pot accedir a un perfil d'usuari a través del qual es pot registrar quin consum d'aigua es fa a casa cada mes, cada setmana, cada dia o cada hora del dia.

 

Marcades en groc, les zones de Reus on ha s'ha fet el canvi de comptadors | Ajuntament de Reus

 

Control exhaustiu del consum d'aigua

Les alarmes es poden programar per rebre un correu electrònic o un missatge de mòbil si hi ha un consum disparat, que podria indicar una fuita. En el cas de la gent gran que viu sola, també es poden programar per avisar un familiar si fa moltes hores que no s'obre cap aixeta. Es poden arribar a configurar les franges horàries en les quals es preveu consumir aigua i rebre un avís si hi ha un consum fora d'aquestes franges establertes.

 

Quan el sistema estigui plenament operatiu, l'Ajuntament de Reus, a través d'Aigües de Reus, s'estalviarà els entre 120.000 i 150.000 euros anuals que costa, actualment, el contracte amb l'empresa que realitza les lectures manuals. A més, apunten des de l'empresa municipal, s'evitaran possibles errors humans d'aquestes lectures. La inversió necessària per actualitzar la xarxa de comptadors és de 300.000 euros anuals, segons es va anunciar durant la seva presentació.

 

Aigües de Reus modernitza els comptadors de la ciutat | Jordi Olària Gras

 

Maximitzar l'eficiència en el consum d'aigua

Amb aquesta iniciativa es volen superar, de llarg, les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut pel que fa al consum d'aigua. Quan l'estiu passat es va presentar el projecte, es va anunciar que Reus se situava als 101 litres d'aigua consumits per persona i dia. L'OMS recomana que siguin 100 litres i, per tant, la capital del Baix Camp es troba en una bona situació.

 

La mitjana catalana en aquest àmbit és de 117 litres per persona i dia. A Reus, l'objectiu final que es persegueix, segons aclaria Daniel Rubio, és rebaixar la xifra actual un 30 %, fins als 70 litres d'aigua per persona i dia.