La plaça del Mercadal acollirà aquest dissabte una concentració per la campanya #RegularitzacióJa

Reus centralitza a la regió una concentració que se celebrarà arreu de l'Estat espanyol per posar fi a la campanya que reclama la regularització d'immigrants i refugiats
Reus centralitzarà l'acte de tancament de la campanya #RegularitzacióJa, el dissabte a les 17.30 hores. | Àngel Ullate
 

La situació d'il·legalitat de molts immigrants no regularitzats a qui se'ls nega aquest dret els fa viure en un estat de vulnerabilitat i desemparament que s'ha vist agreujat i s'ha fet més visible amb la crisi sanitària i el confinament de la Covid-19. L'impediment per regularitzar la situació d'aquestes persones, a qui se'ls nega el permís de residència i que en moltes ocasions pateixen dificultats per accedir a la sanitat pública, a un habitatge o al mercat laboral, els fa més sensibles al virus.

Totes aquestes circumstàncies sintetitzades, sumades a la més vigent que mai qüestió racista, que incumbeix a tothom, i als problemes i el mal tracte que reben els temporers a llocs com Lleida, han motivat la creació de la campanya #RegularitzacióJa, que suma a un gran nombre de persones, col·lectius i entitats arreu de l'Estat espanyol. La iniciativa reclama amb urgència la regularització permanent i sense condicions de les persones immigrants i refugiades.

Concentracions arreu de l'Estat espanyol

Amb motiu del Dia Mundial de les Refugiades, que se celebra aquest dissabte, la Coordinadora Obrim Fronteres i les entitats firmants del manifest 'Per lluitar contra el virus, regularització de les persones migrades' han programat concentracions a places i carrers de diverses ciutats de l'Estat espanyol. Aquestes serviran per posar fi a la campanya que reclama la regularització per a tots els immigrants i refugiats, que ha recollit firmes per presentar una proposició no de llei al Congrés dels Diputats que es farà aquest divendres, dia 19 de juny.

Reus centralitzarà l'acte a les comarques de Tarragona, amb una concentració que tindrà lloc a dos quarts de sis de la tarda el dissabte 20 de juny a la plaça del Mercadal. Així com el diumenge 7 de juny mig miler de persones es van reunir a la plaça de la Font de Tarragona cridant el lema 'Black Lives Matter', serà en aquest cas la capital del Baix Camp el centre de la crida. Hi faran una intervenció les diverses organitzacions signants, com Reus Refugi i La Conca Terra d'Acollida, i els col·lectius de migrants i persones refugiades, l'Associació de Senegalesos de Reus i la Comunitat Negra, Africana i Afrodescendent d'Espanya (CNAAE).

Les entitats recorden les demandes i exigències que fan a través de la proposició no de llei que arribarà divendres al Congrés. | Àngel Ullate

Les organitzacions exigeixen l'empadronament i la regularització amb permís de treball

Les entitats volen recordar les propostes i exigències que recull la proposició no de llei per garantir la igualtat i la no discriminació. La realitat és que, a més de no poder accedir al permís de residència, molts ajuntaments neguen la possibilitat de ser empadronats a les persones immigrants i refugiades. És per això que la primera petició és precisament l'empadronament d'ofici de totes aquestes persones, acompanyat de la seva regularització i l'obtenció del permís legal de treball sense necessitat de tenir un contracte de treball.

En aquest sentit, es reclama que als joves extutelats amb permís de residència se'ls concedeixi l'autorització de treball també sense necessitat de tenir un contracte vigent. A més, es demana que es reconegui immediatament la condició de refugiades i la concessió directa a aquestes persones de l'autorització de residència en igualtat de condicions que la resta de persones migrades.

Per últim, s'exigeix l'aplicació de l'article 127 de la Constitució espanyola segons el qual s'hauria d'entendre que és una raó d'interès públic i de seguretat nacional i social garantir els drets de tota la ciutadania tot regularitzant aquelles persones que es troben en una situació administrativa irregular.

"Confirmat: El 'nou' capcer de la Casa Navàs de Reus ja té data d'estrena" "Atenció: El restaurant del Gaudí Centre podria tornar a tenir activitat ben aviat"