Un grup de persones, mantenint les distàncies, amb cartells en suport als autònoms i reclamant mesures econòmiques

El comerç també alça la veu: «Si ens tanquen els dissabtes, ens maten»

Una concentració aquest dissabte ha reclamat ampliar l'abast del confinament i aixecar la prohibició d'obrir els dissabtes

Fa uns dies era el sector de la restauració de Reus qui reclamava mesures i actuacions per pal·liar l'efecte d'unes restriccions que els han deixat en situació agònica. Es fixaven concretament en els impostos municipals com una eina a l'abat de l'Ajuntament per actuar al respecte.

Avui s'ha sumat al clam contra l'impacte de les restriccions el barri del Carme. El sector del comerç local de la zona, que també ha rebut el suport de negocis de zones pròximes, s'ha concentrat a la plaça del Mercadal per reclamar, no tant a l'Ajuntament en concret, sinó a la classe política en general.

Han rebut el suport de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme, que veu com les botigues del barri reclamen canvis i mesures que consideren adequades. Per una banda, ampliar el confinament més enllà del municipi, i per l'altra, recuperar el dissabte com a dia hàbil per als negocis no essencials.

El president veïnal, Josep Machado, alerta que «hi ha persones que ja no poden pagar el lloguer, han de pagar la llum, els autònoms... I els polítics bé que cobren el sou, no se l'han retallat per res, són polítics de vergonya», carrega. «Aquest any no s'haurien d'haver passat contribucions, terrasses ni cap mena d'impost», reclama.

De les 350 botigues que calculen que hi ha al barri, «ja n'hi ha que han tancat», recorda preocupat Machado. Una de les persones que ha participat en la concentració és Edo Villan, que té dues sabateries a Reus, una de les quals al carrer del Vent. «Som treballadors, paguem els impostos, ahir ens van cobrar els autònoms i tenim dret a treballar», reclama.

Reclamen obrir dissabte i que el confinament sigui comarcal

Considera que les restriccions decretades estan tenint efectes molt perjudicials i, a més, diferenciats. «L'estanc, per vendre tabac i loteria de l'Estat, avui dissabte és obert, i l'herbolari, i la botiga de telèfons... Però la roba, el calçat i els centres comercials, tancats», critica.

«Els que no som essencials no mengem?», insisteix. «Som treballadors, autònoms, sempre ens hem carregat el país a l'esquena i només volem seguir treballant amb dignitat». «Les mesures han de ser sanitàries, que obrin hospitals, que obrin hospitals de Covid com a Itàlia, però l'economia que la deixin estar!», rebla indignat.

No és l'únic de la concentració que apunta directament la classe política a l'hora de buscar solucions, però també d'atacar per falta de coherència. Villan assenyala que «jo ja em vull sacrificar, però ho han fet els polítics? S'han retallat el sou? Han fet res? No», etziba.

«Si la pandèmia dura cinc anys, què farem, estar cinc anys amb la botiga tancada?», insisteix. Per una banda, els comerciants concentrats al Mercadal reclamen poder obrir de nou els dissabtes. «És quan fem més caixa, si ens tanquen els dissabtes, ens maten», clama Edo Villan.

També exigeixen que el confinament sigui, com a mínim, comarcal, o que es pugui obrir a tota l'àrea de Tarragona. «A Reus vénen a comprar la gent de Riudoms, de Montblanc, de Valls...», destaca. No és l'única veu que reclama obrir el confinament més enllà del municipi per equiparar mínimament una situació que, actualment, afecta de manera molt diferent a cada poble, ciutat i comarca del país.