Alguns dels encausats davant la pancarta de la concentració de suport

Ajornen les declaracions de tres reusencs encausats per les mobilitzacions del 2019

Una cinquantena de persones els han anat a donar-los suport | Edgar Fernández, pendent de l'ordre de cerca i captura contra ell

Nou matí de mobilització davant dels Jutjats de Reus. Unes cinquanta persones s'han concentrat aquest matí davant dels Jutjats de Reus per donar suport a tres persones que estaven citades a declarar en la causa oberta per les manifestacionsindependentistes del 23 de setembre del 2019. Se'ls acusa de desordrespúblics després que durant aquella jornada es convoquessin diverses protestes arran de la detenció de set persones en el marc de l'operació Judes, els quals se'ls atribuïa la preparació de material per a accions terroristes.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Precisament una de les persones detingudes durant l'operació policial —causa que finalment s'ha arxivat— ha vingut a donar suport als que, alhora, havien estat encausats per donar-li suport llavors. Tres reusencs estaven citats aquest matí i l'expectació era màxima perquè, entre ells, hi havia EdgarFernández, regidor de la CUP de Reus que en aquests moments té pendent una ordre de cerca i captura per no presentar-se en altres citacionsjudicials.

Tot i que el primer dels encausats ha entrat als jutjats, totes tres citacions s'han ajornat. Segons han transmès ells mateixos, l'advocat d'una de les persones citades avui ha donat positiu per Covid recentment. El magistrat del jutjat d'instrucció número 4 de Reus ha optat per ajornar les citacions d'avui i acumular-les a altres dates a les quals ja hi ha altres investigats per la mateixa causa citats, com el 16 de març o el dia 26.

En la causa d'avui hi ha una quinzena de persones incriminades, algunes de les quals ja van ser citades el mes de febrer del 2020, però arran de l'esclat de la pandèmia la resta de declaracions es van posposar. Dues de les cinc causes obertes ara mateix fan referència als fets del 23 de setembre del 2019, quan es van tallar les vies de tren a l'altura de l'estació, una d'elles oberta per part de la Policia Nacional i l'altra pels Mossos d'Esquadra.

Les tres causes restants fan referència a mobilitzacions posteriors al dia de la sentència, i de fet la que acumula més quantitat de persones acusades —una vintena pràcticament—, és la que compta amb la Generalitat com a part de l'acusacióparticular i fa referència als aldarulls que hi va haver davant de la PoliciaNacional.

Una concentració de suport a les persones citades a declarar amb la pancarta 'La solidaritat no és delicte'
L'Esquerra Independentista havia convocat una concentració de suport a les persones encausades | Jordi Olària Gras

«La policia vol castigar la gent que s'organitza per denunciar injustícies»

El regidorcupaire ha fet unes declaracions a les portes dels jutjats on ha tornat a denunciar la persecució de les forcespolicials als moviments de protesta assegurant que «s'evidencia el muntatgepolicial». «Avui tenim a les mans les declaracions que va fer un PoliciaNacional de la Brigada d'Informació, els responsables d'aquesta causa, on explica que se'ns identifica pel seguiment que ens fan a les xarxes socials i perquè som 'personajes conocidos'».

Un fet que, apunta Fernández, evidencia el que ells denuncien, que es persegueix la mobilització i l'organització i no uns fets concrets. «Quan se t'investiga o denuncia per alguna cosa és perquè has fet alguna causadelictiva; ser actiu a les xarxes o ser un 'personaje conocido' encara no està perseguit, però com anem denunciant des del principi, ho està des que la policial el que vol és castigar la gent que s'organitza per denunciar injustícies, en aquest cas en clau independentista», ha explicat Fernández, molt contundent.

També ha afegit que en aquests cinc atestatspolicials oberts «assenyalen persones concretes perquè serveixin com a càstig i exemple perquè a ningú se li acudeixi mobilitzar-se. Aquí hi ha 30 persones en què la seva culpabilitat recau en ser persones que es mobilitzen, s'organitzen, denuncien i per tant ens seguirem organitzant, manifestant i mobilitzant sempre que sigui necessari perquè aquest és l'origen de la repressió, i la repressió es combat fent més encara allò que la genera».