Andreu Martín PSC Reus

El PSC aposta per un govern d'esquerres que planifiqui Reus a deu anys vista

Andreu Martín situa com una prioritat la redacció d'un Pla Estratègic Reus 2030
 

Andreu Martín ha estat el ponent, aquest dilluns, del cicle Eix 2019 de la Cambra de Comerç de Reus de cara a les eleccions municipals del mes vinent. El cap de files del PSC de Reus ha valorat, inicialment, els resultats electorals de les generals que, tot i haver-les guanyat ERC a tot Catalunya, Reus inclosa, han suposat uns molt bons resultats per al PSOE a escala global.

Precisament aquesta tendència, confia Martín, es mantindrà a les municipals, que considera que seran una segona volta del que entén com un mateix cicle electoral. De la mateixa manera que en l'àmbit espanyol, el PSC es vol erigir com una força central entre dos fronts oposats, «volem superar la confrontació de blocs», ha assegurat.

En matèria municipal dona per esgotat el recorregut de Carles Pellicer, actual alcalde, i considera que cal plantejar un projecte de ciutat que tingui per horitzó l'any 2030. Com també va fer ERC durant la seva conferència, Andreu Martín ha incidit més en la manera com creu que cal fer política que en projectes concrets.

De fet, ha descartat presentar projectes com una passarel·la o un pas subterrani que connecti el barri Gaudí i el passeig de Mata. Ha estat una clara al·lusió als projectes que sí que inclouen els programes tant de Junts per Catalunya com d'Ara Reus. Martín ha assegurat que farà una campanya centrada en propostes realistes i orientades a establir les bases que serveixin, durant el pròxim mandat, per decidir com es concreten aquests projectes.

Andreu Martín PSC Reus
La conferència d'Andreu Martín l'han seguit, majoritàriament, membres de la Cambra de Comerç i del PSC de Reus | Jordi Olària

Una ciutat per a viure, treballar, gaudir i avançar

Aquesta proposta electoral, ha explicat el cap de files socialista, té les persones com a protagonistes. Assegura que es tracta d'entendre la ciutat com l'espai on conviuen els seus veïns i, per tant, que cal enfocar les polítiques públiques cap al benestar d'aquesta ciutadania centrant-se en quatre pilars, viure, treballar, gaudir i avançar.

Dels pocs aspectes que s'han concretat, un d'ells és la redefinició del bus urbà, que ha d'ajustar-se, manté Martín, a les necessitats de la ciutadania. Pel que fa a qüestions econòmiques, un dels puntals per al PSC és la promoció del comerç de proximitat. «El comerç de proximitat és un element que cohesiona», afirma, i que acaba condicionant també altres aspectes.

Andreu Martín PSC Reus
Imatge del públic de la conferència d'Andreu Martín a l'Eix 2019 | Jordi Olària

 

Protecció del comerç i atracció d'inversions

«Ens hem trobat alguns barris que pràcticament no tenen serveis o són molt pocs». És per això que considera que cal tenir especialment present des de l'Ajuntament la importància d'aquest teixit econòmic. Les inversions i l'arribada de noves empreses, en canvi, cal que es potenciï des de la zona sud, a parer d'Andreu Martín. «El Tecnoparc és l’espai que hem d’aprofitar per ser el lloc atractiu per a empreses que vulguin fer aquesta aposta».

La col·laboració amb la Cambra serà estreta si el PSC té poder de decisió sobre aquest àmbit del govern municipal passades les eleccions del mes de maig. Així ho assegura el seu cap de llista, i apunta que cal explorar les necessitats que les empreses tindran en el seu futur més pròxim i els nous models empresarials i industrials que han d'arribar; «Reus ha de disposar de l’oportunitat per poder ser atractiva per a la implementació d’aquesta nova perspectiva».

Andreu Martín PSC Reus
Andreu Martín, durant la conferència de l'Eix 2019 | Jordi Olària

 

El Pla Estratègic Reus 2030

Andreu Martín no ha recitat una llista de projectes urbanístics, per exemple, com a programa electoral del PSC. Sí que ha deixat clar, però, que la seva prioritat és la redacció d'un Pla Estratègic per a Reus que dibuixi la ciutat a deu anys vista. Això ha d'incloure, manté, una nova manera de relacionar-se entre ciutadania i govern municipal.

A més, afirma, cal que es millori i consolidi el front comú en matèria d'infraestructures per a l'àrea metropolitana de Tarragona. En concret en qüestions com les connexions amb i a través del Corredor Mediterrani i l'Aeroport de Reus. En relació, en concret, al Pla Estratègic de Reus, assegura que «això no ho farem amb màgia, ho farem sent creatius».

Conferència Cambra Comerç Andreu Martín PSC Reus
La sala d'actes de la Cambra de Comerç, menys plena que en altres sessions | Jordi Olària

 

Les crítiques a l'actual govern

«Aquest pla estratègic ha de definir l’acció d’un govern que tindrà programes electorals diversos», augura. Durant la seva conferència, de fet, ha admès que no es preveu un escenari de govern monocolor. Tot i assegurar que l'objectiu del PSC no és altre que el d'assumir l'alcaldia local, també admeten, com la resta de partits, que no podran governar sols.

En aquesta altura de la conferència ha centrat les crítiques a l'actual equip de govern, que considera que és fruit d'una suma d'interessos i no d'un projecte de ciutat cohesionat i consensuat; «crec que no és eficient». «És evident, per poc que la mirem, que Reus necessita una renovació», ha etzibat. Andreu Martín emmarca aquesta situació en un canvi de mentalitat política que s'hauria de fer evident durant el pròxim mandat.

Andreu Martín PSC Reus
La conferència l'ha presentat el periodista Marc Càmara | Jordi Olària

 

La prioritat, un govern d'esquerres

«No afronto aquesta contesa amb la voluntat de fer fora a un perquè ens hi posem uns altres, proposem un canvi de rumb i de prioritats, una altra manera de fer», explica. Considera que la ciutat necessita nous lideratges referint-se, concretament, a Carles Pellicer, cap de llista de Junts per Reus i actual alcalde.

«Crec que ha passat el seu temps», reflexiona. Preguntat per possibles pactes postelectorals, assegura que «no descarto ningú perquè els resultats manaran, però preferiria no incloure a la meva equació la variable del senyor Pellicer». «La meva aposta és un govern d’esquerres», conclou.

Encara en matèria de possibles socis de govern, i amb les reaccions als resultats electorals d'aquest diumenge presents, ha deixat entreveure que no preveu un escenari gaire diferent del que té ara mateix Pedro Sánchez. En concret pel que fa a formacions com Ciutadans que, almenys per ara, ha descartat un pacte amb el PSOE. «Em sentia còmode amb aquests ‘no’», ha conclòs el candidat del PSC de Reus.