GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El PP centra el futur de Reus en les connexions en tren i l'atracció d'empreses

Sebastià Domènech lamenta que «no arribarem a deu regidors constitucionalistes» arran de la crisi de Cs
Sebastià Domènech durant la seva conferència electoral | Jordi Olària

 

Un partit «seriós, de gestió eficaç», aquesta és la carta de presentació que Sebastià Domènech, cap de llista del PP a les municipals a Reus, fa de la seva formació. Així ha arrancat la seva conferència electoral, pronunciada aquest dilluns a la Cambra de Comerç de Reus en el marc de l'Eix 2019. El també portaveu municipal dels conservadors ha afegit que compten «amb el respecte de tothom, siguin o no siguin votants nostres». Ha confirmat que només signarà acords de govern «amb partits constitucionalistes».

 

Les grans propostes del PP per Reus

La previsió del PP de Reus és que cal que la ciutat arribi a uns 130.000 habitants; «és bàsic perquè els números surtin, per no haver d'apujar els impostos». Amb aquest horitzó present, Sebastià Domènech ha plantejat les propostes del seu partit en matèria d'habitatge i, sobretot, d'atracció empresarial i mobilitat.

 

L'edifici principal de Redessa al Tecnoparc | Jordi Olària Gras

 

Domènech ha deixat clar que volen convertir la zona de Bellissens i el Tecnoparc en el gran pol d'atracció d'empreses; d'empreses que, a més, siguin majors en volum de plantilla i de necessitats d'espai que les actuals. 

 

És per això, també, que aposten per abaixar els impostos sobre la creació d'empreses, i per planificar el polígon Tecnoparc perquè pugui acollir empreses que necessitin grans espais. Domènech ha proposat que s'instal·lin sales de cinema en aquesta zona i es pugui fer atractiva perquè s'hi concentrin, per exemple, concessionaris. En definitiva, vol que «aquella zona que avui és un descampat» es converteixi en l'àrea de creixement econòmic.

 

Una de les imatges del projecte de baixador de Bellissens. | TarragonaDigital

 

La planificació ferroviària

El creixement que pugui experimentar la ciutat dependrà, afirma Sebastià Domènech, de la planificació ferroviària. En relació a les vies que actualment rodegen Reus considera que és un cinturó que «comprimeix la ciutat». La seva aposta és traslladar-lo més enllà de la T-11 per convertir les vies actuals en tramvia, o arribar a soterrat l'estació de trens.

 

Considera que la mobilitat canviarà tant els pròxims anys que «si tarden gaire a fer el baixador de Bellissens, no tindrà sentit». Apunta, de fet, que no s'ha de reclamar tenir estacions convencionals o d'AVE al costat de casa, sinó estar-hi ben connectat. L'hipotètic tramvia del qual ha parlat el candidat popular serviria per unir la ciutat amb aquestes infraestructures.

 

Precisament aquests canvis urbanístics podrien servir, confia, perquè la zona de l'actual estació de trens deixés de ser una barrera i es convertís en un espai de creixement urbanístic, tant residencial com d'oci. A més, el programa electoral popular també inclourà el programa «Reus rehabilita; els barris també són Reus i s'han de fer actuacions público-privades per rehabilitar els barris».

 

Mercat del Carrilet de Reus | Miguel Cabrerizo

 

El futur del comerç

«Hem de potenciar la marca Reus de la mà de la Cambra; hem d'anar més junts», ha sentenciat Sebastià Domènech interpel·lant Jordi Just, que previsiblement serà el pròxim president de l'ens i avui tornava a trobar-se entre el públic. «Els grans operadors comercials han de tornar al centre, al tomb de ravals, que fa pena», ha etzibat Domènech.

 

En un altre capítol, considera que s'han de promocionar i renovar els mercats de Reus. «Com han fet altres ciutats, que estan oberts tot el dia i donen dinars i sopars». Tot plegat, a més, embolcallat amb «la marca Espanya, la marca Barcelona, la marca Costa Daurada, el modernisme i Gaudí».

 

La sala d'actes de la Cambra de Comerç ha acollit la conferència de Sebastià Domènech | Jordi Olària

 

L'efecte electoral de la crisi de Ciutadans

El periodista Francesc Gras, moderador de la ponència, ha preguntat al candidat conservador per l'efecte que preveu que tingui la crisi de Cs sobre el seu electorat. Domènech ha admès haver ofert als regidors expulsats del partit taronja un lloc a les seves llistes. Ha explicat que ho havien rebutjat, i que considera que això suposarà un cop dur per als partits constitucionalistes locals.

 

«No arribarem a deu regidors constitucionalistes», ha lamentat. La suma actual de Cs, PSC i PP són deu regidors, una xifra que Sebastià Domènech considera que serà menor a causa de la dispersió entre aquests tres partits i la nova candidatura dels fins ara regidors taronges. En aquest tauler encara cal sumar-hi Vox, que ha afirmat que té intenció de presentar llista electoral.

 

Sebastià Domènech ha exposat les línies generals del programa del PP de Reus | Jordi Olària

 

Dures crítiques contra Carles Pellicer

La ponència ha començat fent una radiografia dels darrers quatre anys, en els quals «l'alcalde es va trobar un mandat en minoria; i sabia que amb uns primers pressupostos aprovats, podria passar». Així llegeix el cap de files popular els comptes municipals, aprovats l'any 2016 amb l'abstenció de la CUP, tirats endavant els dos anys següents a través de qüestions de confiança, i prorrogats enguany.

 

Ha etzibat, en relació als pressupostos municipals, que «el primer any de mandat vam veure un alcalde, i els altres tres, un altre». Ha carregat contra Carles Pellicer, de qui ha dit que «no passarà a la història com un bon alcalde, no ha fet coses importants per a la ciutat». Per justificar l'acusació ha repassat els àmbits en els quals considera que Reus no ha avançat o, fins i tot, ha fet marxa enrere.

 

Sebastià Domènech ha pronunciat la seva conferència electoral a la Cambra de Comerç | Jordi Olària

 

Els deures pendents de Reus

Entre les qüestions que porten Sebastià Domènech a suspendre el govern municipal hi ha la gestió de l'Hospital Sant Joan. Ha recordat que ells ja reclamaven, l'any 2015, que la Generalitat assumís el centre, i que llavors, el govern que ara treballa perquè el govern català gestioni l'hospital, «ens tractaven de beneits».

 

«Disset milions i mig d'euros de dèficit durant aquest mandat», ha recordat, afegint que «dèficit que pagarem els reusencs i no paguen els veïns de Castellvell o Almoster», ha conclòs. Ha exposat, també, que la situació de l'Hospital Sant Joan ha provocat «un conflicte territorial amb Móra», d'on s'han estirat reserves financeres per eixugar els números vermells del centre reusenc.

 

La manca d'un baixador a Bellissens també entra a la llista de deures pendents de Sebastià Domènech. «Un altre fracàs de l'alcalde i del govern», ha sentenciat. «Durant aquests quatre anys no tenim ni el projecte executiu ni el projecte constructiu»; es tracta dels quatre anys que han passat des que la Generalitat es va comprometre a construir el baixador. La qüestió s'ha debatut repetidament al plenari durant aquest mandat, i el govern local afirma que és el govern central qui té paralitzada la infraestructura.

 

La residència d'Horts de Miró «encara està tancada després de vuit anys», ha recordat. Ha aprofitat la referència per agrair la presència de membres del sindicat USITAC, una de les veus més persistents a l'hora de reclamar que s'obri l'equipament. Per últim, el contracta de la brossa, que «tothom sabia que vencia l'any passat; com és que ni tant sols s'ha fet el plec de condicions?», s'ha preguntat Sebastià Domènech. Afirma que cal licitar un contracte més ambiciós i amb més pressupost que l'actual.

 

Imatge d'arxiu del ple de Reus | Jordi Olària Gras

 

L'efecte del procés català

El cap de llista del PP a Reus encara hi ha afegit un altre punt negatiu, «el més greu de tot: la divisió de la societat reusenca». S'ha referit a Carles Pellicer com un alcalde que no ha respectat la neutralitat de l'Ajuntament, i ha afirmat que «s'han gastat massa diners amb el procés i s'han deixat temes de ciutat al calaix». Ha assegurat que, si el seu grup entra al pròxim govern municipal, «retirarem el nom del Parc de l'1 d'Octubre, es pot recuperar el Mas Mainer».

 

El pas del PP pel govern de Reus

Domènech ha fet èmfasi en aquells projectes que han culminat aquest mandat, però que van començar amb el PP al govern municipal amb el pacte amb CiU de l'any 2011. Ha recordat l'ampliació dels vestidors del camp de futbol de la pastoreta, el local per a l'Associació de Veïns del barri Montserrat o les millores urbanístiques del barri Sol i Vista.

 

També et pot interessar