GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

La Congregació de la Sang de Reus estrenarà corona petita a la Coronació d'enguany

L'element és una donació d'una joieria reusenca | L'acte ha estat catalogat com a Element Festiu Patrimonial per la Generalitat
La corona petita s'estrenarà en el recentment catalogat Element Festiu Partimonial | Jordi Olària Gras

 

La Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus està d'enhorabona, i per partida doble. La Funció de la Coronació ha estat nomenada Element Festiu Patrimonial per part de la Generalitat de Catalunya. Aquest títol es rep, des de l'entitat, com un reconeixement a la feina feta des del segle XVI, quan es té constància que ja es feia. A més, però, enguany aquesta cerimònia se celebrarà estrenant corona petita, una joia de plata que la família de Solanes Joiers ha donat a la Congregació.

 

La Coronació, Element Festiu Patrimonial

«Ens fa moltíssima il·lusió aquest reconeixement, hem treballat moltíssim perquè això arribés, i és un moment històric», ha explicat aquest dijous al vespre el Clavari de la Congregació, Francesc Pardo. «A Catalunya només hi ha 24 elements festius reconeguts i catalogats per la Generalitat», i de fet aquest, és el segon que recau en un acte organitzat per l'entitat degana de la Setmana Santa Reusenca.

 

Les Tres Gràcies ja va ser nomenada Element d'Interès Nacional, una categoria superior reservada per a catorze dels 24 elements catalogats per la Conselleria de Cultura. «D'aquests 24 elements, dos són organitzats per la Reial Congregació, que vol dir que és una institució amb un pes cultural molt rellevant dins de la nostra societat», ha posat de manifest Francesc Pardo.

 

La joieria Solanes ha fet donació de la corona de plata | Jordi Olària Gras

 

La Funció de la Coronació del Senyor consisteix en un acte sacramental que es duu a terme després de la missa de Pasqua. Un grup de nenes posen un pom de flors a cadascuna de les llagues del Crist. En el moment més solemne es col·loca una corona petita als peus de la imatge i una de gran al cap com a símbol de la resurrecció. Finalment, es cobreix el Crist Jacent amb un vel per representar que el cos ressuscitat ja no hi és.

 

El nomenament se celebrarà amb una nova corona

«Nosaltres sols no hauríem pogut assolir aquest reconeixement», ha sentenciat el clavari. Ha volgut agrair especialment a les institucions i les persones que han treballat per assolir aquest nomenament. De la mateixa manera que ha dedicat un gran agraïment a la joieria Solanes. Representada per Josep Solanes en l'acte per als mitjans de comunicació d'aquest dijous, ha mostrat públicament la corona petita que aquest 2019 s'estrenarà durant la Funció de la Coronació del Senyor.

 

La corona petita se situa als peus de la imatge del Crist | Jordi Olària Gras

 

Segons ha explicat Josep Solanes, una família de congregants els va portar la corona per restaurar-la. «Aquestes joies de la Congregació són datades al segle XVII; no hi havia manera de salvar-la, s'havia de fer nova», ha lamentat. «La idea era salvar la mateixa estètica i fer-la nova; hem tret motlles de les diferents parts i algunes les hem acabat a mà, l'hem engruixit amb més quantitat de plata, de tal manera que aquesta durarà 500 anys més com a mínim, esperem que duri per tota la vida», ha relatat.

 

La peça d'orfebreria és una donació de la família de joiers reusenca, una donació de la qual asseguren que «estem molt contents d'haver col·laborat en això, per convicció cristiana i perquè la Congregació de la Sang és potser la màxima expressió de la Setmana Santa de Reus, i per servir la ciutat de Reus, de la qual som uns enamorats», ha sentenciat Solanes.