Una participant del Drac durant la prova de bitlles catalanes

Els Cóssos de Festa Major es reinventen i acaben amb un concurs de cultura festiva

La majoria de proves s'han pogut conservar adaptant-les a les circumstàncies actuals

Els Cóssos de Festa Major solen congregar, a la plaça del Mercadal, un bon nombre d'integrants dels elements festius de Reus, especialment del Seguici, i de públic tant amb implicació directa com sense amb els elements. Enguany les circumstàncies i mesures preventives aplicades arran del coronavirus no ho han permès, però la competició amistosa s'ha adaptat a la realitat per poder-se mantenir.

Dissabte passat, 20 de juny, a la Palma es va enregistrar la participació de tots els grups festius inscrits. Es van poder mantenir les bitlles catalanes, la pesca de cintes en bicicleta i la cursa de mascles. En aquest darrer cas, igual que en el de la cursa de sacs, s'ha eliminat la part competitiva, i s'ha cronometrat el temps que tardava cada grup a fer la prova.

Un participant, amb guants, agafa un dels mascles dels Cóssos de Festa Major
Les mesures sanitàries s'han aplicat per adaptar els Cóssos a les circumstàncies actuals | TarragonaDigital

De fet s'ha optat per agafar aquesta dinàmica també en les proves individuals. És a partir dels temps que marquessin els cronòmetres que s'ha establert la relació de punts que ha portat fins a la jornada d'avui. No s'han pogut fer ni la prova d'estirar la corda, que hauria implicat que coincidissin dos grups, ni la del pal ensabonat.

Els Cóssos de Festa Major acaben amb un concurs de cultura festiva

Alguns grups han decidit mantenir aquest acte festiu, un dels que s'ha pogut readaptar per evitar suspendre'l. Elements com els mascles de la Tronada s'han desinfectat després que els fes servir cada participant. L'ambient, sense el caliu de les jornades al Mercadal, també ha comptat amb l'animació dels membres de cada grup que havien acompanyat als participants.

Una persona desinfecta un dels mascles que es fan servir als Cóssos de Festa Major
Els elements de les proves s'han desinfectat després que els fes servir cada participant | TarragonaDigital

La darrera prova dels Cóssos, nova d'enguany, és un concurs de cultura popular sobre la Festa Major de Reus. Tindrà lloc, en directe, a través de les xarxes socials de Reus Cultura aquesta tarda, a les set del vespre. Un concurs a través de l'aplicació Kahoot! permetrà fer aquesta darrera prova de manera simultània entre tots els participants.

Serà llavors quan un dels elements s'erigeixi guanyador de l'onzena edició dels Cóssos de Festa Major, l'edició que, com tot aquest Sant Pere, serà recordada com una edició excepcional i estranya, adaptada a les circumstàncies actuals i, com bona part del programa, amb un pes important de les xarxes socials.

Al fons, l'enregistrament d'una prova dels Cóssos de Festa Major, en primer pla la resta del grup, animant
L'afició s'ha vist molt reduïda i les proves s'han enregistrat per emetre-les a través de les xarxes socials | TarragonaDigital