El cotxe i l'arma del tiroteig mortal de Reus, trobats cremats a Mont-roig del Camp

Un enfrontament entre bandes de l'Est per una revenja per drogues, el motiu principal del tiroteig del passat 5 de setembre | Els Mossos creuen que uns sicaris van disparar i matar Fatmir A.

Gairebé una setmana després de la mort a trets d'un home a la zona de la Pastoreta de Reus, es van coneixent nous detalls de les investigacions dels Mossos d'Esquadra. Fatmir A. era un home de nacionalitat albanesa de 43 anys que va ser disparat des d'un cotxe a la cantonada entre el carrer de Josep Maria Prous i Vila i ronda de Sobirà, just darrere del centre escolar de la Salle. Faltaven pocs minuts de la una de la matinada del 5 de setembre quan un vehicle de color negre es va acostar fins a l'home, que estava en un pas de vianants, i li va disparar fins a quatre trets. No hi va haver conversa. Van disparar a boca de canó, gairebé.

Fatmir A. va caure mort a terra. Va poder cridar, però a poc a poc la seva veu es va anar apagant. Quan els efectius del SEM i dels Mossos van arribar al lloc dels fets, alertats pels veïns, només van poder constatar que l'home estava mort. Va ser llavors quan es van iniciar les investigacions per esclarir qui era la víctima i qui l'havia mort.

L'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de la Regió Policial del Camp de Tarragona es va fer càrrec de les investigacions que ara per ara no han donat novetats importants, tot i que fonts de la investigació sí que han confirmat que hi ha dues línies d'investigació obertes i que s'hi està treballant. Entre les pistes que la policia tenia sobre la taula hi havia els trets que van disparar contra l'home, les restes que van quedar a terra i també sobre el cos de la víctima, les versions que van donar els testimonis de la zona i la història criminal de la víctima.

Ja van intentar matar-lo fa deu anys

Fatmir A. havia sortit de la presó feia pocs mesos després de ser condemnat per tinença il·lícita d'armes i per homicidi. En un tiroteig l'any 2008 va matar, segons va considerar provat l'Audiència Provincial de Tarragona, un compatriota seu, Alfons C. En una gasolinera de l'N-340 a Cambrils, Fatmir A., que llavors tenia 33 anys, i un noi de 26 anys, es van intercanviar trets. Alfons C. va disparar contra ell però el tret no el va arribar a tocar; quan l'home de 26 anys va intentar tornar a disparar amb l'arma semiautomàtica que portava, la pistola va fallar.

Va ser llavors quan Fatmir A. va disparar dos trets contra ell, ferint-lo mortalment. Després es va poder escapar de la gasolinera. Poques setmanes després va ser detingut per la Guàrdia Civil a Tarragona. La policia, en aquell moment, va considerar que el tiroteig s'havia produït per una revenja per un impagament per tràfic de drogues i la prostitució. Durant el judici no es va poder conèixer massa detalls, la defensa i l'acusació van pactar una pena de sis anys de presó i es va acceptar l'atenuant de legítima defensa.

Totes les peces que es van recollir la matinada del crim van ser importants per traçar les línies d'investigació i poder anar ordint les diverses hipòtesis que ara mateix hi ha sobre la taula dels agents de l'AIC. Una de les noves peces que tenen els Mossos per ajudar a resoldre el cas és el vehicle i l'arma del crim.

El cotxe dels assassins, trobat cremat a Mont-roig

Segons ha pogut saber TarragonaDigital, els Mossos d'Esquadra van trobar completament calcinat un vehicle al terme municipal de Mont-roig del Camp que, segons els investigadors, van utilitzar el o els desconeguts que van disparar contra Fatmir A. a Reus per escapar-se a gran velocitat del lloc dels fets.

El carrer Prous i Vila, a la zona de la Pastoreta de Reus, el lloc del crim.
El carrer Prous i Vila, a la zona de la Pastoreta de Reus, el lloc del crim. | TarragonaDigital

 

Segons han confirmat fonts de l'AIC dels Mossos del Camp de Tarragona, l'àrea que s'ha fet càrrec de les investigacions d'aquest assassinat, al cotxe que es va trobar, que responia amb els detalls que havien donat els testimonis dels fets, tenia al seu interior també l'arma que presumptament es va fer servir per matar a Fatmir A. Es tracta d'una arma curta, amb carregador, que ara els especialistes en balística del cos estan analitzant per poder-la relacionar amb altres fets delictius i confirmar que va ser l'arma utilitzada la matinada del 5 de setembre.

Pel secret d'actuacions, i per no complicar les investigacions que estan portant a terme els agents, no s'han facilitat més dades del cotxe que es va trobar calcinat després de l'assassinat, si s'hi havien trobat més peces del trencaclosques o si s'ha pogut avançar en la investigació arran de la trobada del cotxe i de l'arma.

Sicaris i revenges per drogues

El que sembla clar, però, i és la línia d'investigació que més força té ara per ara entre els investigadors, és que el mòbil del crim, com fa deu anys, és una revenja per un tema de drogues. Fonts de la investigació han explicat a TarragonaDigital que es treballa amb la possibilitat que es tracti fins i tot d'un assassinat per encàrrec, realitzat per uns sicaris. Persona o persones que cobren una quantitat de diners per fer realitat l'encàrrec d'acabar amb la vida d'una tercera persona. Segons el grau de professionalització dels sicaris, la investigació per aclarir el crim encara es pot complicar molt més.

Per la falta de relació personal amb la víctima —la majoria de crims s'acaben podent resoldre en l'entorn de la víctima— i per la preparació que tenen en aquest tipus de delictes —sabent com eliminar proves o com fugir del lloc dels fets, fins i tot calcinant el cotxe, com en aquest cas— la feina de la policia és més laboriosa. Cal trobar qui n'ha ordenat l'assassinat, més fàcil de poder localitzar en l'entorn de la víctima.

Investigació oberta i sense detinguts

Ara per ara la investigació segueix oberta, hi ha dues línies d'investigació en marxa, no s'ha detingut encara a cap persona, i no s'espera que es faci aviat, i s'està analitzant a fons el perfil de la víctima per poder conèixer més detalls de la seva vida i poder arribar a les persones que el volien mort. La mort fa deu anys del seu compatriota a la gasolinera de Cambrils o els nous negocis després de sortir de la presó de Fatmir A., són dos dels elements que més estan resseguint els investigadors. Sigui com sigui, el que tothom ha acceptat és que el tiroteig de la matinada del passat 5 de setembre no és un fet aïllat i que pot despertar una guerra entre bandes de l'Europa de l'Est que estan instal·lades al Camp de Tarragona i que de manera mafiosa es dediquen al tràfic de drogues i a la prostitució.


Comentaris