La CUP diu no a entrar al govern de Reus

Ho han anunciat minuts abans del ple que ha d'aprovar el cartipàs municipal
Els tres regidors de la CUP a Reus ho han anunciat aquest divendres al matí. | Jordi Olària Gras

 

La CUP de Reus no entrarà, finalment, al govern de Reus. L'assemblea local cupaire ho va decidir ahir dijous al vespre, i la seva postura s'ha donat a conèixer avui, minuts abans que comencés la sessió del ple que ha de servir per aprovar, precisament, el cartipàs municipal, és a dir, l'estructura del govern de Reus per als pròxims quatre anys.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

Ahir es va anunciar l'acord de govern entre JxR, ERC i Ara Reus, un pacte que deixava la porta oberta a la CUP si volia integrar-s'hi. Els tres partits ja compten amb majoria, però la insistència dels republicans de voler comptar amb els cupaires com a socis de govern, va acabar provocant aquesta darrera oferta per als anticapitalistes.

 

Les contradiccions del pacte

També la predisposició inicial de la formació encapçalada per Marta Llorens de formar part d'un govern, una predisposició que han mantingut fins al darrer moment. Finalment, però, a l'assemblea li han pesat més les contradiccions que suposava integrar-se al govern que el rèdit que en pogués treure la CUP de Reus.

 

Formar-ne part suposava acceptar Carles Pellicer com a alcalde i Daniel Rubio i Ara Reus com a socis de govern. Són dues condicions que, en campanya electoral, però també durant el període postelectoral, la CUP havia establert com a línies vermelles. A més, pel que fa a l'obra de govern, els hauria suposat haver de renunciar a reivindicacions com la internalització de la brossa.

 

Amb l'afegit, a m√©s, que Daniel Rubio ha denunciat Marta Llorens per inj√ļries i calumnies, una situaci√≥ que es feia dif√≠cil d'imaginar que pogu√©s facilitar una entesa en el si d'un govern conjunt. A la CUP se li havien ofert les regidories d'Educaci√≥, Habitatge i Medi Ambient, unes √†rees que, avui mateix, el nou govern de Reus haur√† de repartir entre els partits que ja en formen part.

 

El grup municipal de la CUP exposa el seu posicionament | Jordi Olària Gras

 

No descarten una moció de censura

A grans trets, segons ha detallat Edgar Fernández, la comparació entre el cartipàs i la línia de govern que s'havia arribat a pactar amb el PSC i ERC, i l'acord amb JxR i ERC s'ha convertit en el detonant de la seva decisió d'avui. Consideren que en el primer escenari sí que es plantejava una obra de govern alternativa a l'actual, mentre que el segon desembocava en un govern continuista.

 

√Čs per aix√≤, ha apuntat Marta Llorens, que ¬ęl'√ļnica opci√≥ que ens queda √©s mantenir-nos a l'oposici√≥, per√≤ mantenint que volem governar¬Ľ. Aix√≤ implica, per una banda, que la CUP far√† ¬ęuna oposici√≥ ferma i fiscalitzadora¬Ľ, per√≤ tamb√© que mantenen la porta oberta a una possible moci√≥ de censura acordada amb ERC i el PSC. Fins llavors, ha sentenciat Fern√°ndez, ¬ęfem ERC responsable de tot el que faci aquest govern, perqu√® √©s qui l'ha perm√®s¬Ľ.

 

Q√ľestionen el paper d'ERC

El grup municipal de la CUP ha carregat durament contra el paper que ha de jugar ERC durant el per√≠ode postelectoral. Per una banda, han etzibat, per la manca d'autonomia respecte dels estaments superiors del seu propi partit. ¬ęAqu√≠ hi ha hagut un canvi de cadires i de quotes de poder que es confirmar√† els pr√≤xims dies si Noem√≠ Llaurad√≥ √©s presidenta¬Ľ, ha reblat Llorens en relaci√≥ a la possibilitat que la republicana lideri la Diputaci√≥ de Tarragona.

 

Consideren, de fet, que la pres√®ncia de la CUP dins d'un govern a quatre ¬ęnom√©s hauria servit com a crossa d'ERC per justificar que govern√©s amb Converg√®ncia i Ara Reus¬Ľ. De fet, han volgut evidenciar que l'√†mbit local del partit no t√© autonomia respecte de la seva jerarquia superior. Explicant √†mpliament els acords assolits i les propostes fermes tant amb ERC i el PSC com amb JxR i ERC, han volgut deixar clar que Noem√≠ Llaurad√≥ no ha volgut assolir una alcaldia que hauria pogut defensar c√≤modament.

 

El pacte ERC-PSC-CUP

L'acord que hi havia sobre la taula durant les reunions mantingudes amb ERC i el PSC establia la creaci√≥ d'una comissi√≥ per a l'estudi de la internalitzaci√≥ de tots els serveis, recollida de brossa inclosa. A m√©s, s'incorporar la visi√≥ feminista des d'un punt de vista transversal a totes les compet√®ncies municipals. En clau nacional, a m√©s, el PSC hauria acceptat redactar un comunicat de rebuig a l'aplicaci√≥ de l'article 155, aix√≠ com assumir que l'impacte de la pol√≠tica nacional en la local els podia deixar fora del govern local.

 

Amb tot, lamenten des de la CUP, ERC ha preferit repetir el pacte de govern. Tamb√© han carregat durament contra Junts per Reus i la seva relaci√≥ amb Noem√≠ Llaurad√≥. Edgar Fern√°ndez ha afirmat que durant les reunions a tres bandes hi ha hagut un ¬ętracte vexatori i humiliant de totes les persones de Converg√®ncia cap a Noem√≠ Llaurad√≥¬Ľ, qui segons els cupaires, s'ha limitat a abaixar el cap i acceptar.

💬 Fes clic aqu√≠ per rebre al teu m√≤bil l'actualitat de Reus. √Čs gratis!

Comentaris