CUP Reus

La CUP de Reus torna a oferir-se a ERC i no tanca la porta al PSC

Marta Llorens passa la pilota a Noemí Llauradó, que creu que ha de liderar un govern alternatiu a la ciutat de Reus

La CUP de Reus interpel·la ERC perquè plantegi un govern alternatiu a l'alcaldia de Carles Pellicer. Marta Llorens ha estat clara, aquest dimecres, oferint el seu suport perquè Noemi Llauradó sigui alcaldessa. Demana a la cap de files republicana que assegui en una taula a les possibles forces aliades per oferir a Reus una alternativa a Carles Pellicer. Entre aquestes forces aliades no hi descarta el PSC, però sí Ara Reus i l'actual alcalde.

Com ja havia fet durant la campanya electoral, la CUP de Reus ha tornat a interpel·lar Esquerra Republicana de cara a la formació de govern. Reclamen que el partit prengui la iniciativa, «oferim la mà a ERC perquè fugi de ser la crossa de Pellicer com aquests quatre anys», ha declarat Marta Llorens, cap de llista cupaire. Llorens no ha posat cap proposta concreta sobre la taula, sinó que ha transmès la línia d'actuació que, han explicat, la seva assemblea local va acordar aquest dimarts.

CUP Reus
La CUP de Reus interpel·la ERC perquè lideri un govern alternatiu al de Carles Pellicer | Jordi Olària Gras

Volen deixar clar que consideren que Noemí Llauradó ha de ser alcaldessa, i demanen a ERC que prengui la iniciativa i plantegi de quina manera es pot produir aquest canvi. Dibuixen dues línies vermelles: Carles Pellicer i Ara Reus; «La CUP amb Carles Pellicer no vol cap mena d'acord, i amb Ara Reus tampoc», sentencia Llorens. Així doncs, ni el PSC ni Junts per Reus queden fora de les possibilitats que farien que la CUP donés suport a una investidura de Llauradó.

Crítiques al govern de PDECat, ERC i Ara Reus

Fins i tot contemplen la possibilitat d'investir-la alcaldessa sense entrar a govern. «Donem l'oportunitat a ERC perquè faci un govern com cal a la ciutat, de canvi radical, amb valor social i amb valor independentista per donar aquests valors republicans a la ciutat», ha explicat Llorens. «ERC, durant aquests quatre anys, ha donat suport a propostes extremadament classistes i de poca projecció social», ha etzibat, en referència al govern entre PDECat, ERC i Ara Reus.

ERC Reus escenari Parc Sant Jordi
Imatge d'ERC Reus durant la campanya electoral | ERC Reus

 

Durant la campanya, afegeix la portaveu de la CUP de Reus, «ERC ha parlat dels seus valors republicans, que aquests quatre anys no els hem vist per enlloc; ha votat en contra de persones a les quals es neguen ajuts socials perquè no fa sis mesos que estan empadronades a la ciutat». Encara hi ha afegit que «si ERC és republicana, pot fer-ho amb la CUP, perquè ha estat governant amb un senyor Carles Pellicer i amb un Ara Reus que han enfortit aquest classisme i aquesta guerra contra els pobres».

L'assemblea cupaire de Reus, com ha fet la formació arreu de Catalunya, ha estat valorant aquests dies els resultats electorals. A la capital del Baix Camp han perdut més de 3.000 vots i tres regidors, un resultat que, tenint en compte les eleccions de fa quatre anys, tothom ha interpretat com a bons per a la formació, que ha mantingut gairebé 3.800 vots i tres representants al plenari municipal.

Andreu Martín valora els resultats electorals acompanyat de membres de la llista electoral
Imatge del PSC de Reus durant la valoració, diumenge mateix, de la jornada electoral | Jordi Olària Gras

 

La porta oberta al paper del PSC

Davant d'aquest escenari, i de la gran pujada que ha experimentat la formació de Noemí Llauradó, Marta Llorens insisteix que «és ERC qui ens ha d'asseure a les forces aliades que creguin que ens podem asseure per trobar una alternativa a la ciutat; oferim la mà però som realistes, la nostra força no és la que ha guanyat, els toca a ERC liderar projecte i a Noemí Llauradó, si vol ser alcaldessa, mantenir-se forta i plantejar aquesta alternativa a la ciutat».

Una alternativa que, per una qüestió aritmètica, hauria de comptar amb el PSC. La CUP prioritzaria, per tant, l'eix social i aparcaria les crítiques que s'havien fet a PDECat i ERC per no voler excloure «el PSC del 155» de qualsevol pacte. Apunten, això sí, que la suma d'ERC, PSC i CUP seguiria comptant amb una majoria independentista de nou a sis.

ple Reus febrer 2019
Imatge d'arxiu d'un ple municipal de Reus | Jordi Olària Gras

 

També et pot interessar...

Travesses i caramboles

La CUP ha mogut fitxa aquest dimecres per deixar clar que vol jugar la partida que està en marxa, i que ha d'acabar per confeccionar els Ajuntaments, i en concret el de Reus. S'ofereixen a ERC perquè sigui la formació republicana qui mogui fitxa. Noemí Llauradó i el seu equip, per la seva banda, estan duent a terme trobades de grup municipal, executiva local i, pròximament, d'assemblea local.

  

  

Serà llavors quan començaran a explorar els pactes que l'assemblea beneeixi, sense que sigui una cotilla, però sí un rumb traçat. Sis i tres només fan nou, i ERC i CUP necessitarien cinc regidors més per formar govern —el PSC en té sis—. La política municipal, però, ofereix altres possibilitats. Marta Llorens ha explicat que vol una alternativa a l'alcaldia de Carles Pellicer i només es tanca a pactar amb Ara Reus.

  

  

Això obre un ampli ventall d'escenaris. Des d'un govern d'ERC en solitari amb els suports externs necessaris el dia de la investidura, a un govern en minoria amb el mateix procediment o, fins i tot —almenys aritmèticament— un govern entre ERC, PSC i CUP.

  

  

A banda, però, la CUP ha matisat molt que la seva línia vermella és l'actual alcalde, no Junts per Reus. És difícil imaginar que Junts per Reus, o el PDECat local, sacrificaran Pellicer emulant el 'pas al costat' que va fer Arutr Mas per exigències, precisament, de la CUP. Marta Llorens, però, ha volgut deixar clar que la possibilitat existeix, que es tingui en compte a l'hora de valorar opcions.

  

  

A ningú se li escapa, tampoc, que els pactes municipals no sempre es decideixen des del municipi, o sense tenir en compte condicionants externs. Els acords en altres Ajuntaments o en Consells i Diputacions poden acabar intercedint en les negociacions d'un consistori, encara que després s'acabi justificant amb un discurs totalment diferent.