La CUP de Reus torna a insistir en crear un Consell de Barris arran de la situació de la Sardana

Al pròxim plenari presentaran diferents propostes per abordar la situació | Insisteixen que cal treballar-ho en clau global
La CUP de Reus torna a reclamar el Consell de Barris, però proposa una comissió municipal | TarragonaDigital

La CUP de Reus insisteix que, davant la negativa del govern local de constituir un Consell Municipal de Barris, es posi en marxa una comissió interna per abordar, de manera urgent, la situació del carrer de la Sardana, al barri d'Horts de Simó. Al plenari de la setmana vinent proposaran aquesta mesura, que confien que rebi un ampli suport dels partits locals.

El regidor Edgar Fenández ha aclarit, en roda de premsa, que tenen intenció de trobar-se amb el PSC i amb Podem, dos dels partits que aquests dies s'han reunit amb els veïns del barri, perquè els socialistes donin suport a la moció i per compartir la visió que en tenen totes dues formacions.

Apunta, de fet, que no es tracta d'abordar la situació actual de manera especícifa, sinó una dinàmica que es va traslladant de barri en barri des de fa anys. «Tenim la mateixa problemàtica a diferents barris de manera periòdica, per tant, de problema en tenim un; no tenim barris problemàtics, tenim un problema que es va evidenciant a diferents barris», sentencia.

«Si fa anys que, periòdicament, sorgeixen les mateixes problemàtiques a diferents barris de la ciutat és el moment perquè el govern entengui que no es tracta de posar més policia i més càmeres, sinó més polítiques de responsabilitat», ha etzibat Fernández.

«El govern ha fracassat en la relació amb els barris»

La política que, fins ara, ha aplicat el govern de Reus per actuar sobre problemàtiques com les del barri de la Sardana és insuficient i equivocada des dels ulls de la CUP. «Una vegada més, el govern ha fracassat en el que és la relació amb els barris de la ciutat, és evidentíssim», etziba Fernández.

«Els problemes sorgeixen pels mateixos motius i el govern no és capaç de generar polítiques i dinàmiques no només de convivència, sinó comercials i socials», recrimina. Considera que, aquestes dinàmiques, haurien de servir «perquè la gent del barri tingui un sentiment de pertinença i sigui activa al seu propi barri».

Està previst que al carrer de la Sardana i la plaça del Comte de Reus s'instal·lin càmeres de videovigilància de la Guàrdia Urbana. Les darreres setmanes també s'ha fet un reforç de la presència policial tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos d'Esquadra.

Aquestes línies d'actuació són, segons el parer de la CUP, insuficients per resoldre els problemes de base. Fernández ha volgut recordar la situació que es va viure, fa uns anys, a la zona nord de la ciutat. «Tothom recordarà el moment en el qual es van començar a generar titulars perquè al barri Gaudí hi havia problemàtiques amb els ocupes», ha exposat.

«No va ser el govern qui, posant més Guàrdia Urbana i posant càmeres va solucionar els conflictes, va ser l'Associació de Veïns». En aquell moment, relata, l'entitat veïnal «va ser capaç de fer de mediació entre les comunitats veïnals i els bancs per acabar solucionant conflictes d'habitatge quan és el govern qui ho ha de fer».

La CUP considera que la solució no s'ha de buscar per la Sardana, sinó en clau global | TarragonaDigital

Rebaixen el Consell a una comissió interna

Edgar Fernández ha repetit, al llarg de la roda de premsa d'aquest divendres, que cada vegada que han proposat al govern algun òrgan per gestionar algun problema social, JxC, ERC i Ara Reus s'hi han negat. És per això que, en lloc de la taula d'urgència i del Consell Municipal de Barris, al pròxim ple hi portaran una altra iniciativa.

«Sempre se'ns ha dit que no, i vist el poc èxit que sempre tenen aquestes propostes, en posem una tercera, que és crear una comissió especial de treball en clau de barris; els estem proposant una simple comissió de treball interna de l'Ajuntament», destaca. Admet, això sí, que «estem renunciant, ha arribat un moment en el qual la CUP renunciem al que sempre proposem per, com a mínim, poder fer alguna cosa».

Ho compara amb les propostes en la mateixa línia que els cupaires han fet en l'àmbit de l'Habitatge. «Sempre els fa por que puguin participar la PAH o diferents agents socials, i els fa por la confrontació amb la realitat social», carrega Fernández. L'objectiu final, aclareix, segueix sent acabar desembocant en un Consell Municipal de Barris.

La CUP reivindica un Consell Municipal de Barris

Fernández recorda que «partim d'un conflicte que hi ha al barri de la Sardana, però que fa sis mesos el teníem al barri del Carme». L'eina més útil, des del punt de vista de la formació, seria un Consell Municipal de Barris que, fins ara, el plenari no ha aprovat.

El regidor cupaire insisteix que «quan nosaltres parlàvem del Consell Municipal de Barris parlàvem de posar-hi pressupost, i que siguin els mateixos veïns els que acabin decidint quines són les mesures necessàries per acabar afrontant les problemàtiques que sorgeixen als barris».

  

Admet que, de la mateixa manera que la van proposar per al barri del Carme, una taula de treball d'urgència per a Horts de Miró podria ser útil. Hauria de comptar, això sí, «amb els diferents agents socials i polítics del barri; no pot ser que hi hagi una sola persona del barri que sorgeixi com a portaveu i que sigui la responsable d'explicar dia a dia què està passant al barri».

En el cas del Carme, recrimina el regidor cupaire, «el govern ho va acabar solucionant creant una regidoria de Relacions Cíviques que ja vam dir que no servia per res més que per tenir alguna relació informal amb presidents d'associacions de veïns». Ha insistit que «no ha arribat enlloc; és la mesura més absurda que ha pres aquest govern els últims anys».

Critica que «en cap cas solucionava d'arrel el problema que hi ha a diferents barris de la ciutat que són perifèrics, que estan totalment abandonats i que en cap cas se'ls inclou en la dinàmica de vida activa d'aquesta ciutat». Reivindica el concepte de «ciutat mediterrània, que vol dir que tothom, a deu minuts de casa, i per tant al barri, pugui tenir tots els serveis que necessita; això segurament acabaria fent que hi hagi barris que no estiguin amagats i marginats i fora de la vida activa de la ciutat».

"Atenció: Reus estrena un nou aparcament al centre amb desenes de places" "Situació límit: El carrer de Reus que pateix una onada d'aldarulls"